VIŠE OD 30 BESPLATNIH PROGRAMA

POZDRAV S PEĆINA! U subotu veliki kvartovski festival: Provedite dan na izletu u vlastitom gradu, od prve do zadnje plaže!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Ove subote, 26. kolovoza, dan provedite na nesvakidašnjem izletu u vlastitom gradu, putujući od prve do zadnje pećinske plaže kroz više od 30 besplatnih programa!

Stare vile, palme i more. Pećine su prava rivijera.

Urbani separe, grupa susjeda i brojni partneri pozivaju na festival posvećen ovom posebnom riječkom kvartu. Provedite drugačiji dan na kupanju putujući svim plažama Pećina, od jutra do mraka, na svakoj od koje vas čeka bogat i raznovrstan program.

Bogat program

Program festivala Pozdrav s Pećina!, zakazan za subotu 26. kolovoza odvija se kroz cijeli dan, od 9 do 11 te od 14 do 22 sata. Kroz više od 30 besplatnih aktivnosti – veslačke i brodske ture, posjete, sajam, filmove i izložbe, povijest, rekreaciju, finu hranu, radionice za velike i male te vođene šetnje – program će putovati plažama Pećina, od prve do zadnje. Karta s detaljnim programom i lokacijama bit će dostupna kroz cijeli dan kod volontera te na info-štandu koji će se pomicati zajedno s programom festivala.

Prijave za većinu aktivnosti nisu potrebne, osim ako isto nije izričito naznačeno. Za aktivnosti s prijavom potrebno je ispuniti: https://forms.gle/JEP5Aq8XnoywD9Rv7

Foto: Forum croinfo.net/500px.com

Jutro na Pećinama

Subotnje jutro, od 9 do 11 sati, rezervirano je za slavlje javnog prostora na potezu od Brajdice do poznatog Sablićeva. S početkom u 9 sati, sa plaže Sablićevo zaveslat će vođena kajak i SUP tura Pećinama. Zainteresirani moraju ispuniti festivalsku prijavnicu te posjedovati vlastitu opremu. Na Sablićevu će se održati i radionica izrade loptica sa sjemenjem divljeg cvijeća i otpornog bilja, a koje će se kasnije u danu iskoristiti za važan cilj. U isto vrijeme, Vidov park će postati knjižnica na otvorenom. U suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka, posjetitelji su pozvani odabrati knjigu iz male biblioteke ili ponijeti svoju. Krošnje Vidovog parka, uz ledenu limunadu, pozivaju nas na dva sata spokoja. Paralelno, otvara se privremeno sunčalište na livadi preko puta Osnovne škole Pećine. Ležaljke i suncobrani, glazba uživo Radio Rože te kava s pogledom na sve bučniji kontejnerski terminal. Urbani separe poziva i na pseću plažu kod Brajdice, gdje posjetitelji zajedno s četveronožnim prijateljima mogu otkriti novopostavljena iznenađenja.

Od Križića do Grčeva

Od Jedinice do Šestice – od prve do zadnje plaže – popodnevni program poziva na otkrivanje cijele rivijere Pećina. Od 14 do 14:45 posjetitelji će se spustiti stepenicama do Križića, popularne Jedinice, gdje su pozvani obići izložbu starih fotografija Pećina uz primorske zvuke harmonike u izvedbi Domagoja Dobrile. 

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Program se nastavlja na Korlevićevu, pećinskoj Dvojci, od 15 do 17 sati. Spuštanje dugačkim stepeništem dovodi u šareni svijet izložbi, briškule te natjecanja u skokovima u more sa zanimljivim nagradama. Kupačice i kupači pozvani su istraživati razinu kvalitete mora na otvorenoj radionici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, koja će obići nekoliko pećinskih plaža. Također od 15 do 17 sati, festival će oživjeti povijest te nakratko otvoriti čuvenu kavanu kupališta Hotela Park. Stari sjaj dodatno će naglasiti mediteranska gozba na velikom stolu za koji ste pozvani sjesti.

Iduću postaju predstavlja Glavanovo, na čiji žal program dolazi između 17:15 i 18 sati. Posjetitelji se mogu pridružiti spontanom piciginu. Nemarom odgovornih ova je plaža, po mnogima jedna od ljepših u Rijeci, izgubila gustu šumu. U 17:30 organizirano je stoga zajedničko zasipavanje litica Glavanova lopticama divljeg cvijeća i otpornih biljaka.

Nešto kasnije, od 18 do 20 sati, program će se odvijati na plaži Vila Maria. Putem festivalske prijavnice moguće se prijaviti na brodsku turu kvartom, koja će polaziti iz Lučice Pećine svakih 30 minuta, od 18 do 20:30 sati. Uz turističkog vodiča i ljetni povjetarac, posjetitelji će upoznati Pećine s mora. Minimalna donacija iznosi 4 eura, a mjesta su ograničena. Za one koji se radije drže kopna, od 18:30 do 20 sati odvijat će se vođena urbanistička šetnja kvartom u vodstvu Sekcije i Društva arhitekata Rijeka, uz okupljanje ispred restorana Borik. Paralelno, od 18 do 20 sati posjetitelji su pozvani prijaviti se na upoznavanje zabavne riječke društvene igre Priručnik za pustolove, prigodne svim uzrastima. Posjetitelji željni kupanja i sunčanja na plaži Vila Maria pronaći će izložbu kamenčića s riječkih plaža. Izložba će biti postavljena u jedinoj javno dostupnoj pećini na Pećinama, a pozvani ste joj doprinijeti donošenjem svog najdražeg kamena.

Od Ružićeva do Grčeva i Pajola – na svakom muliću čeka vas program. U 18 sati na Pajolu kreće sajam rukotvorina i umjetnosti u organizaciji studija Moje More. Riječanke i riječani pozvani su dočekati zalazak sunca na Ružićevu, gdje od 19:30 sati organizatori pripremaju češku marendu – prijenosne frižidere pune besplatnih ljetnih osvježenja. Kada padne mrak, od 21 do 22 sata na Pajolu nas čeka mali inkluzivni filmski festival u organizaciji Filma svima i Filmaktiva. Prevedeni na znakovni jezik, prikazat će se Suze bakarskog baškota riječkog redatelja Brune Butorca, Ples bijelog ljeta autora Gorana Nježića i Matije Tomića te U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović – autorice poznatog i nagrađivanog dugometražnog filma Murina.

Kroz cijelo popodne posjetitelji su pozvani istražiti i svlačionice Pećina u potrazi za skrivenom izložbom Tanje Blašković. Lutajući plažama nabasat ćete i na izložbu Prosecco & Kisses autora Marina Meštera i Patrizie Makek, u formatu razglednica ljetnih, morskih i šarenih motiva. Kako vas mnoštvo programa i lokacija ne bi zbunilo, već spomenuti infoštand i volonteri nudit će potrebne informacije i osvježenja kroz poslijepodne, prateći lokacije odvijanja programa.

Pretprogram

U sklopu festivala, u petak 25. kolovoza, Urbani separe, Spomenička knjižnica i zbirka Mažuranić-Brlić-Ružić te Moje mjesto pod suncem pozivaju sugrađanke i sugrađane da zavire u dva potpuno različita interijera Pećina. Obilasci Vile Ružić uz vodstvo Theodora de Canzianija odvijat će se u 10 i 11 sati, dok će posjetitelje kroz nesvakidašnje prostore udruge Moje mjesto pod suncem provesti arhitektonski tim pod vodstvom Ide Križaj Leko i zaposlenici udruge u 18 sati. Zainteresirani se mogu prijaviti na oba besplatna vođena obilaska putem prijavnice za festival. Mjesta su ograničena.

U slučaju kiše program će se odgoditi, uz najavu novih datuma.

Projekt Pozdrav iz Rijeke! financijski podržavaju Turistička zajednica grada Rijeke, Grad Rijeka i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, udruge Urbani separe, podržavaju Zaklada “Kultura nova” i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari