OBILJEŽAVANJE U RIJECI

Predavanjem do znanja i povjerenja djece u žurne službe

U Rijeci je obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa edukacijom za učenike OŠ „Nikole Tesla“

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, a u organizaciji Područnog ureda civilne zaštite Rijeka i Osnovne škole „Nikola Tesla“, jučer je u Rijeci u dvorišnom prostoru škole, održana edukativno-zabavna aktivnost u kojoj je sudjelovalo više od 200 učenika.

Ova aktivnost je provedena s ciljem educiranja djece o pravilima i postupanjima u slučaju da se nađu na ugroženim područjima, kao i upoznavanje s operativnim snagama sustava civilne zaštite.

Tijekom edukacije djeci je održana prezentacija o funkciji i upotrebi broja 112 te mogućim rizicima od prirodnih i tehnoloških nesreća kako bi saznali o načinu ponašanja i postupanja u slučaju potrebe pozivanja pomoći te pružanja osobne i uzajamne zaštite.

U edukaciji su sudjelovali i policijski službenici za prevenciju Policijske uprave primorsko – goranske koji su za učenike održali predavanje „Policajac – moj prijatelj“, a kojim su na prilagođen i zabavan način upoznali ih s djelatnostima policije. Predavanjem su djeca imala priliku saznati informacije o policijskim poslovima, ali i pitati službenike o temama koje ih zanimaju bilo da je riječ o prometu, policijskoj opremi ili načinima komuniciranja s policijom.

Učenicima je prikazana i igra „Zemlja rizika“, koja je nastala u suradnji s UNICEF-om i čiji je cilj na zanimljiv način djeci objasniti što oni kao dio zajednice mogu učiniti kako bi bili sigurniji u slučaju potresa, poplave i drugih nepogoda. K tome im je prezentiran i tzv. „ruksak za katastrofe“ koji sadrži sve najnužnije stvari za slučaj katastrofe, a prikazana im je i oprema koju koriste državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.

U sklopu obilježavanja održana je i pokazna vježba rada potražnog psa s ciljem edukacije o aktivnostima traganja i spašavanja te oprema koju koriste vodiči potražnih pasa. U izravnom susretu djece i pripadnika policije i civilne zaštite učenici su tako imali prigodu saznati važne informacije, kao i upoznati nove prijatelje iz svog susjedstva koji će im pomoći i zaštiti ih u svakoj mogućoj nevolji ili rizičnoj situaciji.

Inače, Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se svakog 13. listopada na inicijativu Ujedinjenih naroda još od 1989. godine, kao odgovor na poziv za promicanje globalne kulture svjesnosti o riziku i smanjenju rizika od katastrofa, odnosno promišljanja načina na koji ljudi i zajednice diljem svijeta smanjuju svoju izloženost katastrofama i podižu svijest o važnosti upravljanja rizicima s kojima se suočavaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari