STARTUP INKUBATOR RIJEKA

Predstavljamo najbolje timove 13. generacije Startup inkubatora Rijeka: Centar za podršku majčinstvu MAMA, KAKO SI?

Predstavljamo najbolje timove 13. generacije Startup inkubatora Rijeka

Startup inkubator Rijeka je centar za podršku osobama koje samostalno ili unutar tima žele pokrenuti vlastiti posao i postati poduzetnici. Program podrške traje osam mjeseci unutar kojih korisnici dobivaju edukacije, radni prostor, pomoć stručnih mentora i mnoge druge usluge, a sve u cilju razvoja svoje poduzetničke ideje do faze kada je spremna za tržište. Startup inkubator sastavni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, a sve su njegove usluge za korisnike u potpunosti besplatne. U Startup inkubatoru trenutno boravi 13. generacija korisnika, odnosno njenih devet najuspješnijih timova, koji pred sobom imaju još jedan veliki izazov: svoju poslovnu ideju uskoro će prezentirati pred stručnom komisijom na Demo danu, svečanoj završnici programa, i na taj način pokušati izboriti novčane potpore u iznosu od 100.000, 50.000 i 25.000 kn koje im dodjeljuje Grad Rijeka u svrhu osnivanja vlastitog poduzeća i pokretanja poslovanja.

Jedan od najzanimljivijih naziva među poduzetničkim idejama 13. generacije korisnika Startup inkubatora nosi projekt Mama, kako si?.

A kako je mama pitaju se tri angažirane startupovke: Daria Mladenović, psihologinja i edukantica psihoterapije pod supervizijom, Nina Čikeš Stegić, liječnica, licencirana porodna i postpartum doula te Tanja Pavlović-Flegar, magistra ekonomije.

‘Mama, kako si?’ osmišljen je kao Centar za podršku majčinstvu sa sjedištem u Rijeci, a ideja je nastala na temelju osobnih iskustva trudnoće i roditeljstva. Kroz ta su iskustva autorice ovog poduzetničkog projekta osvijestile koliko je područje reproduktivnog mentalnog zdravlja u RH zanemareno te koliko je važno ženama i njihovim partnerima pružiti kvalitetnu stručnu podršku u osjetljivom razdoblju tranzicije u roditeljstvo. U ovoj priči, naravno, veliki utjecaj imaju i struke iz kojih dolaze članice tima, a koji u svom radu spaja znanja doula, tradicionalne medicine, psihologije i psihoterapije.

Takav multidisciplinarni pristup omogućava im da korisnicima pruže inovativnu i cjelovitu paletu usluga, u vidu edukacijske podrške i emocionalne potpore na putu ka trudnoći, kroz trudnoću i porod, babinje te prekrasno, ali nerijetko i izazovno, putovanje kroz rano roditeljstvo. Ideja počiva na premisi kako niti jedna od obiteljskih priča nije ista, ali baš svaka zaslužuje biti ispričana i imati potporu na svom putu.

Usluge koje se korisnicima nude u okviru Centra ‘Mama, kako si?’ su individualno i obiteljsko savjetovanje, grupe podrške tijekom trudnoće i ranog roditeljstva te radionice i edukacije na temu reproduktivnog mentalnog zdravlja. Također, važan i zanimljiv dio palete usluga je podrška doule kroz trudnoću, porod i babinje.

Kako se vaš tim snašao u poduzetničkom pothvatu, od samog početka programa do danas?

Obzirom da smo, prilikom prijave u Startup inkubator, već imale djelomično razrađenu ideju i osmišljen program autorskih radionica, podrške i edukacije, već nakon prvog dijela inkubacijskog programa potaknute istraživanjem tržišta koje smo provele i konzultacijama s mentorima, krenule smo s prvim koracima realizacije. Priča je naišla na značajan odaziv među korisnicama, pa smo tako, do sada, održale nekoliko ciklusa radionica, uživo i u online obliku, što nam je omogućilo da bolje upoznamo svoje klijente i njihove potrebe te svoje područje djelovanja proširimo na ostatak Hrvatske pa čak i izvan njenih granica. Uspješno smo krenule i u ostvarivanje prvih poslovnih suradnji, koje će naš program podrške, u budućnosti, predstaviti mamama u Istarskoj županiji, a planiramo ga i dodatno obogatiti gostovanjima stručnjaka iz područja reproduktivnog zdravlja. Trenutno razvijamo i službenu internetsku stranicu koja nosi naziv brenda, a radošću nas ispunjava i značajan broj pratitelja koji su naše stranice na društvenim mrežama prepoznali kao virtualna mjesta vrijedna njihova vremena i pažnje.

U narednom periodu planiramo službeno pokretanje poslovnog subjekta, a nadamo se i što skorijem pronalasku i uređenju budućeg fizičkog prostora ‘Mama, kako si?’ centra.

Projekt ima neobično ime. Kako ste došli do njega?

Kroz naša osobna iskustva majčinstva iskusile smo ono s čime se većina žena susretne, prije ili kasnije, nakon dolaska njihovog djeteta na svijet. Dok smo trudne, okolina je vrlo osjetljiva prema nama ženama, ali kada porod prođe, fokus se prebacuje na bebu i sva pitanja, iako zvuče ‘kako ste?’ kao da više nisu namijenjena majci – onoj čije je dobrostanje temelj bebinog dobrostanja. Odjednom je jedino bitno to da je beba dobro, a sve ostalo pada u drugi plan. No, ono što se danas zna, iz prakse, ali i raznih neuroznanstvenih istraživanja, jest da je upravo taj period – u kojem majka i obitelj dočekuju dijete na ovaj svijet, vrijeme u kojem nastaje naš temeljni osjećaj svijeta i sebe. Hoćemo li se, kao odrasla osoba, osjećati sigurno, hoćemo li biti samostalni, otporni, zdravi, stvarati čvrste i stabilne veze? Odgovori na ova pitanja u velikoj mjeri ovise o tome kako je mama i kako je obitelj u kojoj dijete raste.

Izazovi modernog roditeljstva, nastavljaju se i u kasnijoj dobi, kada se najčešće, upravo od nas majki, očekuje da neprestano balansiramo između svoje roditeljske uloge, zahtjeva poslovnog svijeta i brojnih obiteljskih i kućanskih obaveza. I zato – Mama, kako si? – kao kvalitetna stručna podrška mamama (obiteljima) koje se nalaze u tom osjetljivom razdoblju i možda se osjećaju preplavljeno, usamljeno, prestrašeno, trebaju informacije, znanje, ili jednostavno razumijevanje, osjećaj da su viđene, da ih netko ipak pita – Mama, kako si?

Boravak u Startup inkubatoru – je li vam pomogao u razvoju ideje i postoji li određena vrsta podrške koju biste posebno istaknuli?

U program Startup inkubatora prijavile smo se s idejom da imamo kvalitetno stručno znanje i, na našem tržištu, inovativnu uslugu koju želimo ponuditi korisnicima, no nedostajala su nam znanja o tome na koji način ovoj priči dati čvrsti i održivi poslovni temelj. Iz sadašnje perspektive, vidimo kako smo došle na pravu adresu. Ovdje je naša priča dobila vrlo jasan oblik, pa tako, osim temelja, sada vidimo i način na koji ćemo ju nastaviti graditi i koji će nam ‘građevni materijal’ pritom koristiti.

Osim konkretnih znanja i vještina koje smo stjecale kroz radionice i predavanja, kroz čitav proces imale smo vrlo predanu podršku široke mreže mentora, koji su svi redom stručnjaci u svojim područjima. U našem konkretnom slučaju, imale smo velike koristi u smjeru istraživanja tržišta, definiranja i formiranja usluga i cijena, kreiranja brenda i vizualnog identiteta, te pravnih savjeta koje smo imale priliku dobiti u sklopu konzultacija s mentorima. A to su samo komadići sveobuhvatnog spektra edukacije koje korisnici Startup inkubatora imaju na raspolaganju kako bi njihov početak bio čim uspješniji.

Jeste li tijekom inkubacije pomislili – ja ovo ne mogu, ja odustajem?

Više puta! Svaki početak je zahtjevan i iziskuje trud, tako je bilo i s našom pričom. U tim nam je trenucima od neprocjenjive važnosti bila činjenica da sve ovo radimo u timu i uvijek je neka od nas gurala naprijed. Odustajanje jednostavno nije bilo opcija.

Što biste savjetovali ljudima koji imaju poslovnu ideju, a ne znaju odakle krenuti?

Iako je dobra poslovna ideja temelj uspjeha, da biste joj taj isti uspjeh osigurali, važno je ponajprije steći praktična znanja i iskustva o pokretanju i vođenju poslovanja, ali i oboružati se strpljenjem, podrškom i vjerom u sebe. Razne edukacije i programi poput Startup inkubatora odlično su mjesto za početak, a osim znanja i iskustva, donose i brojna poznanstva, partnerstva i prijateljstva koja daju vjetar u leđa budućem poslovnom poduhvatu.

Kakva budućnost čeka vaš projekt ‘Mama, kako si?’

‘Mama, kako si?’ za nas je početak jedne ozbiljne priče, u koju želimo uložiti svo svoje znanje, vještine, iskustvo i predanost. Krećemo s pronalaskom prostora u kojem će se naše korisnice osjećati kao kod kuće i gdje će za sebe pronaći ono ‘selo podrške’ koje u modernom majčinstvu i društvu nedostaje, a od iznimne je važnosti za dobrobit čitave zajednice. Mjesto gdje će moći susresti i upoznati žene koje trenutno prolaze ili su u prošlosti imale slična iskustva.

Priču u budućnosti svakako vidimo oplemenjenu i nekim novim stručnim kadrom, kako bismo ideju i koncept našeg Centra mogle širiti prema sve većem broju korisnika. Želja nam je u budućem radu dotaknuti i očeve i pitati, ‘Tata, kako si?’, a sigurna bismo luka i utočište voljele biti i parovima koji izazove susreću na putu ka roditeljstvu.

Naše su nam obitelji velika podrška u ovom poduzetničkom pothvatu, ali tu je, kako smo već spomenule, i čitava mreža ljudi – mentora, poznanika, prijatelja i suradnika – te se ovim putem svima njima želimo zahvaliti na pruženoj pomoći i potpori.

Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke. Više informacija o programu potražite na startup.rijeka.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari