U MRAMORNOJ DVORANI

Predstavljen „Crno-bijelo-zlatni“, kalendar svjetskih prvaka i prvakinja Primorsko-goranske županije za 2022. godinu

„Wilma Rudolph, legendarna američka atletičarka, koja je preboljela dječju paralizu i prohodala s navršenih 12 godina, a na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine osvojila tri zlatne medalje u sprinterskim disciplinama, jednom je prigodom izjavila: „Nikada ne podcjenjujte snagu snova, jer ona vas može dovesti do uspjeha!“

Uvodne su to riječi ispisane na kalendaru Primorsko-goranske županije „Crno-bijeli-zlatni“ za 2022. godinu koji je predstavljen u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Primorsko-goranska županija tradicionalno priprema tematske kalendare, a kalendar za 2022. godinu portretira svjetske prvake i prvakinje u individualnim sportovima s područja županije uz posvetu uspjesima, ali i nemalim odricanjima kojima se snovi ostvaruju.

„Naši kalendari uvijek su vezani za razne teme, a ove godine smo odabrali ljude, mlade sportaše koji su puno uložili u ostvarivanje sjajnih rezultata i svojim svjetskim uspjesima promovirali našu županiju. Ovo je prilika da se osvrnemo na to. Kalendar je odraz protoka vremena, priča za iduću godinu, ali i o godini koja je iza nas“, rekao je župan Zlatko Komadina i dodao da zlatna boja simbolizira svjetski uspjeh, a crno-bijela je odraz vječnosti, patina koja ostaje zauvijek.

Fotograf Petar Fabijan istaknuo je da mu je veliko zadovoljstvo biti autorom ovogodišnjih fotografija.

„Nije mi ovo prvo snimanje za županijski kalendar, ali mi je drago da sam ove godine autor fotografija. Županijski kalendar tradicionalno promovira vrijednosti naše županije, a ove godine vrijednost leži u sportašima. Nerijetko je riječ o sportovima koji su na marginama, iako se radi o vrhunskim sportašima koji postižu svjetske uspjehe. Ovo je prilika da im se odužimo“, rekao je Fabijan i naveo da su sportaši bili jednako profesionalni i u ulozi modela.

Koliko je nevjerojatno postati svjetskim prvakom i koja je veličina sportaša zabilježio je autor uvodnika sportski novinar Kristijan Sirotich.

„Kao otac jednog sportaša znam koji je trud potreban da popravi svoj osobni rekord, a koliko je tek potrebno da bi bio najbolji na svijetu. Oduševljen sam kalendarom koji nije samo to nego i sportski almanah, vremeplov koji nas podsjeća na sve ljude iz naše županije koji su od samostalnosti Hrvatske osvajali zlatne medalje. Vjerujem da će biti inspiracija generacijama koje dolaze jer sport nije samo uspjeh i slava, u njega su ugrađene sve temeljne vrijednosti i njime gradimo bolje društvo“, zaključio je.

Kuglačica Iva Cindrić izrazila je veliko zadovoljstvo što se nalazi u ekipi sportaša na kalendaru i založila se da će daljnjim trudom predstavljati županiju i Hrvatsku u lijepom svijetlu.

Vitomir Maričić rekao je kako je postizanjem svjetske titule u disciplini ronjenjenja na dah u bazenu i u dubini ostvario svoj san i zahvalio Županiji što je taj san prepoznala.

Svjetska prvakinja u sportskom ribolovu Marina Mavrinac Matulja naglasila je da treba vrednovati i svaki trenutak na putu do uspjeha, a Enrico Marotti, svjetski prvak u windsurfingu, uputio iskrene zahvale na prepoznatom trudu i požrtvovnosti koje ovi sportaši ulažu u svoje uspjehe.

Kalendar primorsko-goranskih svjetskih prvaka pripremio je Ured Županije u suradnji s Upravnim odjelom za kulturu, sport i tehničku kulturu i Zajednicom sportova PGŽ.

Grafički dizajn potpisuje Igor Verbnjak. Kalendar portretira recentnih dvanaest osvajača zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima u različitim sportovima, dok su prigodnim spomenom navedeni svi svjetski osvajači zlatnih medalja iz Primorsko-goranske županije.

Na kalendaru se nalaze: Iva Cindrić (kuglanje), Jakov Fak (triatlon), Lorena Jurišić (taekwondo), Andrej Krstinić (streljaštvo), Enrico Marotti (jedrenje na dasci), Miroslav Matić (sport osoba s invaliditetom), Marina Mavrinac Matulja (ribolov), Miloš Milošević (plivanje), Leona Popović (skijanje), Ivan Šarić (šah) i Karlo Šaban (boćanje).

Promociji kalendara nazočili su i zamjenik župana Petar Mamula, zamjenica župana Marina Medarić, pročelnica Sonja Šišić i tajnica Zajednice sportova PGŽ Katja Luketić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari