APLIKACIJOM DO ZEMLJIŠTA

Predstavljen Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na području PGŽ

Suradnjom Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ i Zavoda za prostorno uređenje PGŽ izrađena je i aplikacija za prikaz državnog poljoprivrednog zemljišta na području Primorsko – goranske županije

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima danas je u Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici prisustvovao predstavljanju Programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem za općine i gradove s područja naše županije, kojeg je donijela Primorsko-goranska županija u suradnji s CPRR PGŽ.

Temeljem Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 2018. godine, brojne su promjene u načinima i postupcima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, a značajne obveze prenijete su na županije. Jedna od njih je i izrada Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države za sve općine i gradove koje to nisu učinile u vrlo kratkom zakonskom roku.

Kako je istaknuo ravnatelj Centra Dalibor Šoštarić trenutačno je, temeljem donesenih programa, omogućeno raspolaganje poljoprivrednim površinama na području 21 jedinice lokalne samouprave.

“Zemljište se može dati na raspolaganje, u zakup ili na prodaju, a same natječaje za svoja područja provode općine i gradovi. Kroz te programe imamo na raspolaganju više od 3.600 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, prvi natječaj kreće za općinu Ravna Gora, a naša ustanova cijeli taj projekt odradila je besplatno za jedinice lokalne samouprave”, rekao je Šoštarić.

Suradnjom Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ i Zavoda za prostorno uređenje PGŽ izrađena je i aplikacija za prikaz državnog poljoprivrednog zemljišta na području Primorsko – goranske županije.

Prema riječima ravnatelja Zavoda Adama Butigana, aplikacija pruža uvid u trenutačno raspoloživo poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske dano na raspolaganje pojedinim jedinicama lokalne samouprave. Naglasio je da su aplikaciji prikazani postojeći i predviđeni oblici raspolaganja, trajanje raspolaganja te druge važne informacije unesene prilikom izrade Programa. Omogućeno je pretraživanje i filtriranje poljoprivrednog zemljišta prema prostornim i kvalitativnim kriterijima na način da korisnik jednostavno pronalazi i pregledava podatke.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da se izradom ovih Planova potiče sveukupni razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje i vezanih djelatnosti na području naše Županije, dok izrada aplikacije predstavlja značajan iskorak u načinu korištenja najnovijih tehnologija u smislu aktivacije poljoprivrednog zemljišta i njegovog privođenja svrsi.

“Korištenjem najmodernijih tehnologija i multidisciplinarnog pristupa problematici razvoja poljoprivrede, Primorsko – goranska županija kroz razvoj ove aplikacije svrstava se među vodeće regionalne uprave na polju razvoja poljoprivrede i povezivanja tehnologije, tradicionalnih vrijednosti te kvalitete autohtonih proizvoda. U našoj Županiji nemamo puno poljoprivrednog zemljišta ali to što imamo je vrijedno te vjerujem da ćemo naći kupce ili zakupce i da će se na našem području ljudi sve više baviti autohtonom poljoprivredom i eko proizvodnjom”, kazao je župan Komadina.

Današnjem predstavljanju prisustvovali su i zamjenik župana Petar Mamula, resorna pročelnica Melita Raukar kao i načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka.

Foto: PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari