PRVA SVEUČILIŠNA ZAKLADA U HRVATSKOJ

Predstavljena monografija “Rijeka filantropije: 15 priča za 15 godina Zaklade”

U Akvariju na Kampusu predstavljena je monografija Zaklade Sveučilišta u Rijeci “Rijeka filantropije: 15 priča za 15 godina Zaklade.

Uz predstavnike osnivača Zaklade, rektoricu Snježanu Prijić-Samaržiju, tadašnjeg rektora i inicijatora sveučilišne Zaklade, akademika Daniela Rukavinu, gradonačelnika Vojka Obersnela i predsjednika županijske skupštine Erika Fabijanića, promociji su prisustvovali bivši i trenutni članovi i predsjednici Upravnog odbora, te ravnateljice, dobitnici Zakladinih nagrada, profesori emeritusi, članovi Senata, podupiratelji, donatori, suradnici i prijatelji.

Predstavljena monografija donosi pregled Zakladinih aktivnosti od njenog nastanka 2003. do zaključno 2018. godine. Navodeći kako ideja monografije nije pružiti suhu povijest Zaklade, ravnateljica izv. prof. dr. Iva Rinčić, istaknula je da 15 poglavlja pruža priču o nastanku i razvoju jedne institucije.

Zaklada je do danas zadržala principe bitne za akademsku zajednicu, a riječ je o principima čestitosti, izvrsnosti i društvene angažiranosti u akademskom radu, istaknuo je akademik Rukavina.

Gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da se prilikom osnivanja radilo o prvoj sveučilišnoj zakladi u Hrvatskoj, ali i prvoj zakladi čiji osnivač nije samo sveučilište, dok je predsjednik Upravnog odbora Zaklade, prof. dr. sc. Damir Zec, istaknuo da je ta institucija i danas ispred svog vremena. Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija istaknula je da su osnivači Zaklade bili vizionari, a kao jedan od najvažnijih projekata izdvojila je sustav nagrađivanja mladih znanstvenika.

Osim 15 priča, dvojezična hrvatsko-engleska monografija obogaćena je prilozima Riječ prijatelja, ljudi s kojima je Zaklada intenzivno surađivala ili još uvijek surađuje.

Istaknuto vizualno oblikovanje potpisuju dizajneri Marino Krstačić Furić i Ana Tomić.

Vođeni idejom snažnijeg povezivanja Zakladinih korisnika, promocija monografije ujedno je bila prilika za predstavljanje Alumna Zaklade – zajednice dobitnika nagrada. Naime, do danas je Zaklada nagradila 102 znanstvenika i umjetnika, tri studenta, tri dobitnika nagrade u kategoriji Transfer znanja, te dodijelila tri posebne nagrade – zahvale institucijama.

Inicijativa njihovog okupljanja i povezivanja, te kontinuirane popularizacije znanstvenog i umjetničkog rada, doprinijet će, ne samo ostvarivanju misije Zaklade Sveučilišta u Rijeci, nego i promociji akademske filantropije uopće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari