EDUKACIJA VOLONTERA

Predstavljeni rezultati projekta “Prvi korak u sigurnim rukama”

Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije predstavilo je rezultate projekta “Prvi korak u sigurnim rukama” čiji je glavni cilj bio edukacija volontera Crvenog križa, ali i šire društvene zajednice – prvenstveno roditelja i budućih roditelja – o pružanju prve pomoći dojenčadi i maloj djeci, osobito u situacijama životne ugroženosti.

U uvodnom obraćanju, predsjednica Društva Crvenog križa PGŽ Karin Kuljanić je istaknula: “Zahvaljujem mladim entuzijastima koji su osmislili i realizirali projekt i radionice na kojima se educiralo kako biti roditelj i kako pomoći djetetu u nevolji. Smatram da je ranijim generacijama, pa i našoj, takva vrsta edukacije nedostajala i vjerujem da će polaznici uspješno primjenjivati naučeno”.

Mladi volonteri Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije osmislili su tijekom 2021. godine projekt koji su prijavili na natječaj Europskih snaga solidarnosti. Nakon pozitivne ocjene i osiguranih sredstava projekt trajanja deset mjeseci započeo je 1. rujna 2021. i završava 30. lipnja 2022. godine.

VIDEO DANA:

Nakon uvodnog ispitivanja interesa ciljane skupine te provedenog istraživanja primjera dobre prakse izrađeni su program edukacije i logo projekta, osmišljeni promotivni materijali i snimljeni edukacijski video materijali te je projekt prezentiran javnosti i gradskim društvima Crvenog križa Primorsko-goranske županije u suradnji s kojima su potom organizirane radionice.

Ukupno je održano 11 radionica za zainteresirane građane, roditelje dojenčadi i male djece odnosno buduće roditelje, ali i sve zainteresirane za temu. Radionice su održane u Rijeci, Vrbovskom, Čabru, Krku, Opatiji, Rabu, Crikvenici, Lošinju, Cresu i Novom Vinodolskom uz sudjelovanje 107 osoba. Postupci održavanja života koji su dio edukacije prezentirani su također u sklopu Festivala sportske rekreacije na Platku uz sudjelovanje 10 građana, te su bili dio edukacije prve pomoći održane za djelatnike Policijske uprave Primorsko-goranske čemu je prisustvovao 51 sudionik.

“Bilo mi je zadovoljstvo biti mentor i voditi ovu mladu ekipu. Uvijek me gane odnos prema drugima u dobročinstvu i to sam osjećala tijekom trajanja cijelog projekta. Mladi su tijekom 10 mjeseci predano radili, svašta im se dogodilo na privatnom i poslovnom planu, ali projekt je tekao glatko kao da se ništa ne događa i volonteri su na svojim leđima iznijeli njegovu glavninu”, istaknula je Gordana Novak jedna od mentorica.

U edukacijama su sudjelovali i djelatnici te volonteri gradskih društava Crvenog križa, s ciljem da po završetku projekta isti program nastave provoditi u svojim sredinama.

Program su proveli mladi volonteri DCK PGŽ Marta Despotović, Dorjana Dodić, Maja Gretić, Barbara Klisović, Dalibor Panić, Amra Ramić, Rina Srdoč, Lorena Urljević i Dora Župan te mentori Igor Iskra, volonter DCK PGŽ, dr. medicine, licencirani predavač prve pomoći u različitim programima Crvenog križa, roditelj male djece i Gordana Novak, volonterka DCK PGŽ i GDCK Opatija, viša medicinska sestra u mirovini, dugogodišnja zdravstvena voditeljica u DV Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari