Predstavnici Ministarstva kulture obišli objekte projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Glavna tema sastanka bila je upravo Palača Šećerane u kojoj se radovi, započeti u travnju ove godine, odvijaju predviđenom dinamikom

Predstavnici Ministarstva kulture i Hrvatskog restauratorskog zavoda boravili su u radnom posjetu Rijeci tijekom kojeg su obišli infrastrukturne objekte koji se uređuju u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Pomoćnik ministrice kulture Darko Trupković te ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše sa suradnicima posjetili su kompleks Benčić, prvenstveno Palaču Šećerane, koja će postati Muzej grada Rijeke, a potom i Ciglenu zgradu koja će se urediti kao Dječja kuća te tzv. T-objekt, buduću novu zgradu Gradske knjižnice Rijeka. Također, obišli su i brod Galeb, koji će se urediti kao brod muzej te Muzej grada Rijeke, u kojem će se 2020. godine održati izložba radova svjetski poznatog slikara Gustava Klimta.

Na radnom sastanku održanom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, prvom objektu otvorenom u rujnu 2017. godine u kompleksu Benčić kao budućem riječkom kvartu kulture, dinamiku uređenja objekata vezanih uz projekt Europska prijestolnica kulture predstavili su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara u Odjelu za kulturu Vlasta Linić. Sastanku su prisustvovali i izvođači radova te autori muzejskih postava u Palači Šećerane i na brodu Galeb.

Glavna tema sastanka bila je upravo Palača Šećerane u kojoj se radovi, započeti u travnju ove godine, odvijaju predviđenom dinamikom, a idućeg tjedna očekuje se postavljanje skele potrebne za uređenje pročelja. Budući Muzej grada Rijeke trebao bi se otvoriti na proljeće 2020. godine.

Uskoro bi trebali započeti radovi na uređenju Ciglene zgrade i T-objekta, za koje je u tijeku pregledavanje prijava pristiglih na natječaj za izbor izvođača radova, a uređenje kompleksa Benčić uključuje i uređenje okoliša i prateće infrastrukture. Uskoro se očekuje raspisivanje javne nabave za izbor izvođača radova na brodu Galeb.

Tijekom posjeta Rijeci pomoćnik ministrice kulture Trupković, ravnateljica HRZ-a Pleše te pročelnica Konzervatorskog ureda u Rijeci Biserka Dumbović-Bilušić susreli su se s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom, koji je izrazio zadovoljstvo dinamikom odvijanja radova te zahvalio na podršci Gradu Rijeci u provođenju projekata, prvenstveno onih vezanih uz projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Palača Šećerane i brod Galeb uređuju se u sklopu Integriranog programa „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, ukupno vrijednog 81.339.442,05, za koji je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 68.891.606,18 kn.

Dječja kuća i Gradska knjižnica Rijeka bit će također uređeni u sklopu EU projekta. Projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ ukupno je vrijedan 162.123.324,61 kn, a iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ osigurano je 68.206.564,00 kuna.

Putem Europskog fonda za regionalni razvoj osiguran je dio sredstva i za energetsku obnovu Muzeja grada Rijeke.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari