Preminuo legendarni riječki fotoreporter Petar Ćućo Grabovac

Petar Ćućo Grabovac (Arhiva NL)

 

U Rijeci je jučer preminuo legendarni fotoreporter Petar Ćućo Grabovac.

Rođen je 1929. godine. Od 1951. pa sve do odlaska u mirovinu 31. prosinca 1989. radi kao fotoreporter-urednik u “Novom listu”.

Svojim je okom kamere zabilježio noviju povijest Rijeke u arhivi od desetak tisuća negativa.  (NL)

Jedan od rijetkih…

– Danas vam svi imaju fotoaparate u ruci i neprestano nešto fotografiraju. No da bismo shvatili vrijednost Ćućinog rada, moramo se vratiti šest desetljeća unatrag, u vrijeme kad su vrlo su rijetki u Rijeci imali fotoaparat, a još ih je manje znalo s njime ozbiljno rukovati. Usudio bih se reći da je Grabovac bio jedan od uistinu rijetkih koji ne samo da je imao fotoaparat već je uz tu činjenicu posjedovao nešto i još mnogo važnije – novinarski dar. Uostalom, Grabovac je bio prvi fotoreporter u Hrvatskoj koji je dobio najveću novinarsku nagradu, »zlatno pero«. Bilo je to 1972. godine za svjetski ekskluziv, seriju fotografija o padu zrakoplova u krčkoj zračnoj luci.

(Edi Jurković, urednik i jedan od autora na predstavljanju monografije “Rijeka” Petra Ćuće Grabovca u prosincu 2014. godine)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari