„ZVONEJSKE NJIVI“ U selu Perka u Zvoneći otvoren novi sustav navodnjavanja

Foto: Marin Aničić

U selu Perka u Zvoneći jučer je otvoren novi sustav navodnjavanja. Riječ je o 1500 metara vodovodnih cijevi sa četiri priključka za gašenje požara i 18 priključaka za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta u koje je uloženo oko 150.000 kuna.

To je prva faza projekta navodnjavanja “Zvonejske njivi”, čiji je cilj razvoj poljoprivrede u matuljskom zaleđu. Na tom je mjestu u posljednjih nekoliko godina revitaliziran uzgoj i proizvodnja autohtone sorte vinove loze – jarbole.

U području oko Perka nekada je bilo obrađenih 60 hektara površine, a donedavno je veći dio zemljišta bio neobrađen. Članovi Udruge “Jarbola” pokrenuli su obnovu starih prezida i posadili nove nasade jarbole. Od 2004. godine do danas posađeno je do šest tisuća čokota.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić prilikom otvorenja je rekao da se ljudi vraćaju autohtonom načinu rada. Primorsko-goranska županija, rekao je Boras Mandić, u projekt je u protekle dvije godine uložila 120 tisuća kuna. Općina Matulji uložila je 440 tisuća kuna za uređenje prezida i nabavku novih sadnica. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari