Prestižno priznanje struke arhitekticama Zavoda za prostorno uređenje PGŽ

Arhitektice Sanja Turk i Vana Rodin Kružić iz Zavoda za prostorno uređenje PGŽ, kao autorice izložbe „Kako čitati prostorni plan“, dobile su prestižnu nagradu Hrvatske komore arhitekata za 2018. godinu u kategoriji Konceptualni pothvat, koja ima je uručena na svečanosti u Splitu

Riječ je o izložbi osmišljenoj i pripremljenoj povodom obilježavanja 25 obljetnice konstituiranja Primorsko-goranske županije. Izložba je bila postavljena na izložbenim panelima na središnjem djelu riječkog Korza u listopadu 2018. godine. Osnovna ideja izložbe bila je približiti prostorno planiranje građanima i informirati ih o ulozi županije, odnosno njenih stručnih službi u sustavu prostornog uređenja.

Izložbom se objasnio način na koji se planira prostor te se prikazao sustav prostornog uređenja. Željelo se pojasniti kako naći pravu informaciju o prostornim planovima te poslati poruku o važnosti prostornog planiranja i značenju uključivanja javnosti u proces planiranja.

U obrazloženju dodjele ovog velikog priznanja struke navodi se da je izložba održana deset dana u javnom prostoru, doprinos povećanju svjesnosti društva i lokalne zajednice o potrebi planiranog i pristojnog ponašanja u prostoru. Ideja izložbe pokazuje visoku razinu socijalne, stručne i društvene odgovornosti za identitet hrvatskog prostora i hrvatske kulture.

Kako čitati prostorni plan dobro je osmišljen i krajnje opravdan konceptualni poduhvat jer je naobrazba svih građana u području izrade prostorno-planske dokumentacije i urbanističko-arhitektonske struke jamstvo boljeg razumijevanja i skrbi za prostor kao zajedničkog i općeg nacionalnog dobra, koji je potrošiv i neobnovljiv.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari