IZVUČENO 4000 BUTELJA VINA

Video | PRIČA O VINU I VRUJI U Iki i ove godine poseban morski ulov: Neki samo pogledom mogu procijeniti valja li sve to skupa!

Vinsko blago povjereno na čuvanje ribama, koje su nad njim stražarile godinu dana. Vino je odležalo na mjestu gdje je izvor ponornica iz dubina Učke i Alpi i to ga čini posebnim.

Vinari ga već gotovo desetljeće iznova tu ostavljaju, a jedni od najvjernijih su iz Iloka, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

“Vino koje kušate iz mora kao da je mlađe. Je to dobro ili loše? To je dobro, to je dobro. Ljudi se baš iznenade kada kušaju dva ista vina, a jedno je u moru odležavalo, a drugo je odležavalo u starom podrumu”, kaže Antonia Glavan Petanjek.

Većina je u priču uključena zbog novih okusa, ali ima i onih koji samo pogledom mogu procijeniti valja li sve to skupa.

“Razmislit ću i kod svojih prijatelja koji proizvode vino u Podravini da možda napravimo to da donesu i oni koju butelju ovdje sljedeće godine”, kaže Nikola Cik iz Đurđevca.

I tako iz godine u godinu vinara, koji svoje butelje prepuštaju valovima, bude sve više. A među njima su i gosti iz Zagreba.

“Mi smo došli prvi put da postavimo te naše boce, znači vitezovi su, troje nas došlo te kaveze postaviti, znači ja sam stavio kao vitez.. stavio sam 15 boca”, kaže Željko Minarski.

A sve to zahvaljujući Ikarskim barkarijolima- domaćim ljudima čija je ovo i ideja, nastala iz čiste ljubavi prema moru i dobroj kapljici.

“Sad ovo ljeto smo jedan korak naprijed da je došao Slovenac, prvi Slovenac je donio vino. Znači preko granica se širite? Ja postali smo internacionalni pijanci”, kaže Vjekoslav Zahej, predsjednik Udruge Ikarski barkajoli.

Još je jedna priča o vinu i vrujama završena, a novu ćemo ispričati dogodine, jer ribe već čuvaju pet tisuća novih butelja, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari