DANI SLOVAČKE KULTURE

Prijem za delegaciju slovačkog Grada Martina

Povodom obilježavanja Dana slovačke kulture koji se u Rijeci održavaju od 27. do 30. lipnja gradonačelnik Marko Filipović susreo se sa zamjenikom gradonačelnika Grada Martina Stanislavom Thomkom i njegovim suradnicima.

Delegacija Grada Martina u Rijeku je stigla na poziv Matice Slovačke u Rijeci, a osim sudjelovanja u programu Dana slovačke kulture u Rijeci, sudjelovat će i u programu Porto Etna koji se u Rijeci održava 28. i 29. lipnja.

Prilikom susreta gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je dugogodišnju uspješnu suradnju s Maticom Slovačkom u Rijeci i dodao kako Grad općenito uspješno surađuje sa svim nacionalnim manjinama koje su važan dio identiteta grada.

Predstavio je Rijeku kao značajno lučko, brodograđevno, farmaceutsko i sveučilišno središte, a dodao je i kako su zahvaljujući tituli Europske prijestolnice kulture značajna sredstva uložena i u izgradnju infrastrukture u kulturi.

Istaknuo je dobru bilateralnu suradnju Hrvatske i Slovačke napomenuvši kako su se ulaskom Hrvatske u prostor Schengena i uvođenjem eura povećale i olakšale mogućnosti suradnje prvenstvenom u području gospodarstva.

Prijemu je uz gradonačelnika Filipovića sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Jana Sertić, a prisutni su bili i Zoran Ćuk, počasni konzul Republike Slovačke u Hrvatskoj za regiju Sjeverni Jadran, predsjednica Matice Slovačke u Rijeci i predstavnica slovačke nacionalne manjine u PGŽ Miroslava Gržinić, predsjednik Hrvatsko-slovačke gospodarske komore Mario Gržinić te potpredsjednik Hrvatsko-slovačke gospodarske komore Jozef Krška.

Zamjenik gradonačelnika Grada Martina Stanislav Thomka istaknuo je neke od posebnosti ovog slovačkog grada rekavši kako je riječ o gradu bogatom kulturnim sadržajima te kako imaju najveći muzej u prirodi u Slovačkoj, a kroz povijest su bili izuzetno vezani uz knjige i imaju razvijenu industriju tiskara. Spomenuo je velika ulaganja u infrastrukturu grada kao i sportske sadržaje te kako je Martin zahvaljujući jednom od najkvalitetnijih Medicinskih fakulteta u zemlji i jak sveučilišni centar. Dodao je i kako se cijela regija oko grada Martina turistički razvija zahvaljujući skijalištima u blizini grada i brojnim biciklističkim stazama koje privlače posjetitelje.

Gradonačelnik Filipović i zamjenik gradonačelnika Thomka složili su se da postoje brojne sličnosti između dva grada te su istaknuli obostranu želju da jačanjem suradnje u budućnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari