ATUOMATSKI VANJSKI DEFIBRILATOR

Galerija | Primorsko-goranska županija donirala defibrilator Brodu na Kupi

Zamjenik župana Petar Mamula u pratnji pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo Vesne Čavar posjetio je lokaciju na kojoj je postavljen automatski vanjski defibrilator (AVD) koji je Primorsko-goranska županija donirala na zamolbu Mjesnog odbora Brod na Kupi.

Na događanju su sudjelovali i gradonačelnica Grada Delnice Katarina Mihelčić kao i predsjednik MO Brod na Kupi Davorin Klobučar te predstavnici hitne službe iz Slovenije.

AVD je uređaj koji se primjenjuje kod sumnje na akutni zastoj srca, a preporuka je struke osigurati dostupnost aparata na svim mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, poput sportskih događaja, u velikim trgovačkim centrima ili na kolodvorima. S obzirom na činjenicu da u Brodu na Kupi, a ni na širem prostoru Kupske doline ne postoji defibrilator, prvi takav uređaj naime nalazi se u Delnicama, za potrebe lokalnog stanovništva i turističkih posjetitelja koristio se uređaj u posjedu granične službe slovenske policije. Kako navedena služba više ne postoji, Primorsko-goranska županija osigurala je AVD u vrijednosti od 1.639,00 eura koji je postavljen u pripadajući ormarić na glavnom Trgu u centru Broda na Kupa.

Zamjenik je ukazao na važnost postojanja ovog uređaja u manjim sredinama koji može biti presudan za spašavanje života, na što se nadovezala gradonačelnica Mihelčić koja je, uz poziv drugim mjesnim odborima da se uključe u inicijativu, rekla da se nada da defibrilator nikada neće morati upotrijebiti.

Uz zahvale Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Delnicama, Klobučar je istaknuo sve veći turistički razvoj i povećanje broja posjetitelja Broda na Kupi zahvaljujući prisustvu Prirodoslovnog muzeja Rijeka sa sjedištem u Kaštelu Zrinskih kao i djelovanju Udruge „Kupa“ i ustvrdio da automatski defibrilator znači veću sigurnost domicilnog stanovništva, ali i svakog gosta.

Pročelnica Čavar, koja je ujedno ovlaštena edukatorica za upravljanje uređajem, je naglasila da pravilno rukovanje uređajem korisnici moraju biti educirani, a Mjesni odbor u dogovoru s djelatnicima slovenske i hrvatske službe Hitne organizirat će stručnu edukaciju za stanovništvo te educirati osobe koje će biti ovlaštene za njegovo korištenje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari