Primorsko goranski savez o nužnim dopunama Vladinih mjera za spas gospodarstva

“Ovdje se ne radi samo o ekonomskim mjerama i poticajima, već i o birokratskim bitkama s kojima se poslodavci suočavaju”

Iz PGS-a danas su se osvrnuli na sve težu gospodarsku situaciju u zemlji i Vladine mjere kojom se teškoće nastoje premostiti. Međutim, PGS-ovci smatraju lkako predlođene mjere nisu dostatne, i predlažu neka svoja rješenja.

Njihovo obraćanje javnosti prenosimo u cijelosti:

“Nalazimo se u teškom i nadasve izazovnom razdoblju, istovremeno suočeni s pandemijom i prirodnom katastrofom u našoj metropoli. To zahtijeva sinergiju i solidarnost svih u društvu, jer samo zajedničkim snagama, možemo odgovoriti na sve nedaće. Hrvatski poduzetnici spremaju se za jednu od najtežih bitki u svom poslovanju. Vlada RH najavila je paket od 63 mjere za pomoć hrvatskim privatnicima, no same mjere primarno štite državne interese, a ne privatnike.

Mi u PGS-u svjesni smo navedene situacije i stoga ovim putem želimo apelirati na Vladu RH u poduzimanju konkretnijih i pravednijih mjera. Naime, u trenutnim mjerama država razmatra samo odgodu potraživanja prema privatnicima, dok su ostale europske države u potpunosti obustavile naplatu državnih potraživanja i uz to donijele odluke kojima dodatno pomažu poslodavcima. Vlada treba otpisati javna davanja za pogođena poduzeća u periodu trajanja krize, a te troškove namiriti iz sredstava od 1,5 milijardi EUR, koliko je predviđeno iz EU za RH. Kao primjer možemo uzeti susjednu Sloveniju gdje država preuzima plaćanje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, samozaposleni imaju pravo na jednokratnu pomoć, kao i mjesečnu pomoć za vrijeme trajanje krize, ukidaju se akontacije poreza na dohodak, a umirovljenicima s najnižim mirovinama se isplaćuju dodatne naknade.

Zatim, u Njemačkoj je donesen izdašan mega paket u iznosu od 750 milijardi EUR donesen na temelju procjene da će kriza dovesti do ugroze 7,25 do 20,6% GDP-a, a kojim se prije svega osigurava likvidnost poduzeća. Naravno, da će i u Hrvatskoj šteta biti pozamašna, posebno će biti pogođen turizam, koji čini 19,6 % hrvatskog BDP! PGS kao regionalna stranka jedne od najsnažnijih turističkih regija RH,  prepoznaje snagu turizma, kao lokomotive razvoja, ali i fragilnosti turizma uslijed ovakvih šokova. Situacija u kojoj smo se našli treba biti zadnje upozorenje vladajućima (ne samo ovoj Vladi, već svakome tko obnaša vlast), kako se samo od turizma ne može živjeti i da je revitalizacija poljoprivredne i insudustrijske proizvodnje nužna. Ovo je prilika da Vlada razmisli o jačim poticajnim mjerama za poljoprivredu (a ne fiktivnim poticajima onima koji imaju zemlju  a ne obrađuj je) te o poticajima za proizvodna zanimanja i djelatnosti u RH (to uključuje i IT industriju i cijeli IT sektor).

Ovdje se ne radi samo o ekonomskim mjerama i poticajima, već i o birokratskim bitkama s kojima se poslodavci suočavaju. Prije svega govorimo o kompliciranim procedurama koje se odnose na moratorije kredita i postupke za poslodavce/odnosno knjigovođe o o kojima su nas više puta u posljednje vrijeme informirali mnogobrojni medijiski napisi i izvještaji. Naime, potrebna je racionalizacija i pojašnjenje procedura, kako bi izbjegli disproporcije i diskrepancije među raznim uredima javnih servisa.

Jedan od problema je i podložnost Vladinih mjera promjenama, jučer je došlo do nekih promjena, doduše pozitivnih. Za idući tjedan najavljene su dodatne izmjene, što povećava sveprisutnu neizvjesnost. Djelomično je to razumljivo s obzirom na nesvakidašnju situaciju, no potrebne su odriješitije i sveobuhvatnije odluke radi osiguravanja likvidnosti poduzeća, poput ostalih država članica EU.

Naime, poduzetnicima su potrebne jasne smjernice jer osim odgovornosti prema svojim klijentima, partnerima i dobavljačima, odgovaraju i za dobrobit svojih radnika i njihovih obitelji.

Ovim putem želimo podsjetiti Vladu RH da poslušaju riječ struke, te u donošenje paketa mjera uključe Hrvatsku gospodarsku komoru, Hrvatsku obrtničku komoru i Hrvatsku udrugu poslodavaca, te ekonomske stručnjake. Kao primjer dobre suradnje želimo istaknuti suradnju medicinske struke i Vlade RH u novonastaloj krizi, te smatramo da je isto tako potrebno uvažiti i prijedloge gospodarstvenika.

Potrebno je istaknuti i dobre primjere iz naše županije, poput mjera koje su donijeli grad Rijeka i općina Jelenje u kojima su odgodili naplatu najma i komunalne naknade, s planom potpunog otpisivanja duga zakupcima poslovnih prostora.

Duboko se nadamo da će Vlada RH uz najavljene promjene prihvatiti i prijedloge struke s ciljem spasa privatnog sektora i što bržeg oporavka od neizbježne gospodarske krize koja slijedi”, ističu na kraju svog priopćenja iz PGS-a.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views