ATRAKCIJA U CENTRU RIJEKE

Problemi u prometu u Strossmayerovoj! Što to rade s kultnim Ferrarijem?

Foto: Facebook

Mala ‘operacija’ s kultnim Ferrarijem 308 GTB iz 1980. godine izazvala je danas veliku pozornost svih koji su prolazili Strossmayerovom ulicom u Rijeci

Mnogi su se zapitali – je li moguće da je kultni automobil ‘zapeo’ u prometu u središtu Rijeke, i tko su ti snažni momci koji pomažu vozaču da ga skloni s ceste?

Ipak, na svu sreću, nije bila riječ o problemu u prometu, nego poslastici u kulturnom životu Rijeke. Naime, u Rijeku i Opatiju stiže atraktivna izložba „La Grande Bellezza – attaverso il design italiano dell’automobile / kroz talijanski automobilski dizajn“, čiji će se riječki dio odvijati u Galeriji Kortil.

„La Grande Bellezza“ postavlja se u sklopu manifestacije Dan talijanskog dizajna u Hrvatskoj i svojevrsno je multimedijsko putovanje koje kroz prirodne ljepote, povijest i arhitekturu Italije priča povijest talijanskog automobilskog dizajna kao sinonima jedinstvene kulture i stila.

Izložba se, s različitim sadržajima, otvara 4. travnja 2022. godine u Galeriji Kortil u Rijeci te 5. travnja 2022. godine u Centru Gervais u Opatiji, a donosi pregled originalnih dizajnerskih nacrta, fotografija, maketa, multimedialnih sadržaja te automobila kao što su Giulietta Sprint iz 1954. godine, Ferrari 308 GTB iz 1980. i Alfa Romeo 8C 2300 iz 1934. godine.

Izložba se postavlja u suradnji Veleposlanstva Republike Italije u Zagrebu, Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci, Talijanskog instituta za kulturu iz Zagreba i Nacionalnog muzeja automobila iz Torina – MAUTO, a u Rijeci i u Opatiji održava se u suradnji s Gradom Rijeka, Gradom Opatija, Galerijom Kortil – HKD na Sušaku, Festivalom Opatija, Talijanskom Unijom i izdavačkom kućom EDIT.

Nacionalni muzej automobila iz Torina – MAUTO jedan je od najstarijih u svojoj kategoriji, a njegov postav predstavlja povijest automobila, njegovu transformaciju od prijevoznog sredstva do kultnog predmeta, od začetka ideje pa sve do suvremene kreativne misli, analizirajući kroz evoluciju automobila epohalne društvene promjene.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari