NE PROPUSTITE

Profesor Theodor de Canziani i ove subote vodi edukativnu šetnju Rijekom! Evo svih detalja

Vijeće mjesnog odbora Podmurvice organizira novu edukativnu šetnju uz suradnju prof Theodora de Canziania, u subotu, 14. svibnja 2022. godine. Okupljanje zainteresiranih „šetača“ u subotu, 14. svibnja u Krešimirovoj ulici pokraj ulaza u sjedište Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeka u 10 sati.

Prisjetit ćemo se mjesta na tadašnjoj gradskoj periferiji gdje je nekad bila riječka luka Mandrać u kojoj su se mogli privezivati manji brodovi i gdje je u neposrednoj blizini bio smješten jedan od najzanimljiviji kompleksa kasno barokne arhitekture stari riječki Lazaret sv. Karla Boromejskog, nastao 1722. do 1725. godine. Sagrađen je novčanim sredstvima privatne blagajne austrijskog cara Karla VI, a radi unapređenja pomorstva i osiguranja zdravlja putnika i osoblja posada brodova, koji dolaze u riječku luku. Taj je lazaret nastao kao jedan od prvih uvjeta prosperiteta slobodne luke. Iako se kompleks lazareta već odavno ne upotrebljava za prvotnu namjenu, na njegovu očuvanost upućuje dojmljiv ulazni portal na glavnoj ulici. Riječki arhitekt Antonio de Verneda osmislio je kompleks kao kasnobarokno zdanje.

VIDEO DANA:

Danas se koristi kao sjedište gradskih vatrogasaca koje je osnovano 1863. godine i bila je prva vatrogasna postrojba u Hrvatskoj –Gradski profesionalni vatrogasni zbor.
Nakon toga prošetati ćemo do Kliničkog bolničkog centra Rijeka gdje je nekad bila Vojno-pomorska akademija čija je gradnja započela 22. svibnja 1855. godine. Ova predivna impozantna zgrada sa svojim ogromnim parkom kao sklop u urbanističkoj strukturi moderne Rijeke tvorila je rajon sam za sebe. Sklop smješten uz samu obalu, odijeljen od nje bivšim Korzom Deak u sadašnjoj Krešimirovoj ulici, imao je sve uvjete za mornarički obrazovni zavod najvišeg stupnja….

Radujemo se ponovnom susretu, vidimo se u subotu, 14. svibnja u 10 sati, priopćili su.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari