KREATIVNI RADOVI OD OTPADA

Proglašeni pobjednici eko natječaja „Ne okolišaj!“ za učenike riječkih osnovnih škola

Završio je natječaj „Ne okolišaj!“  za učenike riječkih osnovnih škola, koji su uspješno ukazali na kreativni potencijal otpada i stvorili prava mala i ne tako mala umjetnička djela.

Kartonske kutije, limenke, plastične boce, reklamni letci, stare, šarene čarapice i predmeti od EE otpada, samo su neki od materijala od kojih je 148 učenika riječkih škola izradilo svoje domišljate, kreativne radove od otpada.

Kroz 29 prijava razrednih odjela i učenika pojedinaca, uz podršku svojih učitelja i nastavnika mentora, na natječaj je pristiglo pregršt radova izrađenih od iskorištenih predmeta i ambalaže, a učenici su od njih izradili prava mala, a i ne tako mala umjetnička djela.

Radove krasi dosjetljivost i iznimna razina kreativnosti učenika, a posebno oduševljava velika raznovrsnost otpadnog materijala korištenog u pristiglim radovima. Našao se tu niz robota raznih oblika, boje, materijala koji nose snažnu poruku. Neki roboti veći su i od svojih autora. Jedan od pobjedničkih radova dijelom je izrađen i od metalne vodovodne cijevi.

Prvotni objavljen u veljači, natječaj je privremeno zaustavljen, no prilagodbom situaciji održavanja nastave sukladno nepredvidivim aktualnim epidemiološkim mjerama, izmijenjen je te uspješno realiziran od listopada do prosinca 2020. godine, kao i dodjele nagrade pobjednicima. A oni su u 4 kategorije sukladno pravilima natjecanja, sljedeći:

  • pojedinci (mlađi uzrast; 1.-4.)
    “Slon Karton”, Fran Silić, 1.a, OŠ Kantrida (Snježana Vrbanić, mag.prim.educ.)
  • pojedinci (stariji uzrast; 5.-8.)
    “EE otpad”, Noah Ogrizović, 5.a, OŠ Fran Franković (Karmen Toić Dlačić, prof.)
  • razredno odjeljenje (mlađi uzrast; 1.-4.)
    “Roboti”, 2.a razred OŠ Trsat (mentorica Karmen Kadić, prof.)
  • razredno odjeljenje pojedinci (stariji uzrast; 5.-8.)
    “Ljudski otisak ostavlja trag!”, 5.a razred OŠ Centar (mentorica Ana Bilen, prof.)

 

Natječaj je organizirala Udruga Žmergo u suradnji s Gradom Rijekom kroz EU projekt “Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom” i aktivnost natjecanje u školama u izradi kreativnih stvari od prethodno prikupljenog otpada”, kao jednu od niza aktivnosti kojom se nastojalo poticati maštu i kreativnost, razvoj vještina te osvještavanje djece o važnosti odgovornog postupanja prema okolišu i potrebi brige za zajednicu kroz smanjenje otpada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari