POTPISAN UGOVOR

Projekt (Za)voli kazalište suradnja je PGŽ i HNK Zajc; 470 tisuća kuna za razvoj kazališne publike među mladima

U foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca župan Zlatko Komadina i intendant Marin Blažević potpisali su godišnji ugovor o sufinanciranju projekta „(Za)voli kazalište“. Vrijedan 470 tisuća kuna, projekt potiče razvoj kazališne publike među mladima s područja cijele županije.

Projekt su zajednički pokrenuli 2012. godine Primorsko-goranska županija i HNK Ivana pl. Zajca kojim PGŽ sufinancira 50% cijene ulaznice za učenike osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač. U okviru projekta, po sezoni se izvede od šest do osam predstava različitih žanrova na čijim izvedbama godišnje prisustvuje više od 4000 učenika.

„Projekt (Za)voli kazalište baza je suradnje PGŽ i HNK, a usmjeren je na subvencioniranje dolazaka gledatelja s područja cijele županije. Sredstva su povećana u odnosu na ranije godine i tim je veće zadovoljstvo potpisati ovaj ugovor“, rekao je intendant Marin Blažević. Zahvalivši se osnivaču Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, publici i medijima na pomoći u radu u teškim uvjetima posljednje dvije godine, dodao je kako je Primorsko-goranska županija, uz Ministarstvo kulture i medija RH i Vladu Talijanske Republike, najznačajniji partner Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Župan Zlatko Komadina kazao je kako je kultura jedan od sektora koji je najviše stradao u ovim COVID vremenima, a zahvaljujući odgovornom planiranju proračuna uspjela se osigurati i veća sredstva za rad kazališta, i to za 200 tisuća kuna.

„U skladu s mogućnostima, PGŽ pomaže mnogim institucijama kojima nismo osnivač. Podržali smo projekt Gradske knjižnice Rijeka „Županijski bibliobus“ sa 400 tisuća kuna, „Kvarnersku filmsku komisiju“ Art kina Rijeka s 80 tisuća kuna, a planirana su i sredstva u iznosu 200 tisuća kuna za opremanje Gradske knjižnice Rijeka u Art kvartu Benčić. No, to i je misija Županije, pomoći kada treba i može, a kazalište je svojim sjajnim predstavama to i zaslužilo“, istaknuo je župan Komadina.

Primorsko-goranska županija niz godina sufinancira rad HNKa Ivana pl. Zajca kroz projekt „(Za)voli kazalište“ te produkciju kazališnih predstava, a u proteklih pet godina ukupno je osigurano 1,6 milijuna kuna. Uz navedeno, dodatno se sufinancira i putem Javnog natječaja za zadovoljenje javnih potreba u području kulture resornog Upravnog odjela, čija je pročelnica Sonja Šišić također nazočila današnjem potpisivanju ugovora

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari