SJEDNICA

Proračun PGŽ rebalansom povećan za 143 milijuna kuna

Rebalans ovogodišnjeg proračuna Primorsko-goranske županije, koji se povećava za 143.2 milijuna kuna, prihvaćen je u četvrtak na sjednici Županijske skupštine u Opatiji

U opatijskom Hotelu Royal, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, održana je 3. sjednice Županijske skupštine Primorsko-goranske županije

Razlozi rebalansa proračuna su uključenje prenijetih proračunskih rezultata iz prošle godine te potrebe korekcije prihoda i rashoda, rekao je u obrazloženju županijski pročelnik za financije Krešimir Parat.

Rashodi Primorsko-goranske županije, bez njenih proračunskih korisnika, tako su sad 418.9 milijuna kuna, a rashodi proračunskih korisnika su 1.077 milijardi kuna.

Najveći udjel u povećanju rashoda je u sektorima zdravstva i školstva, a najveće povećanje rashoda imaju županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo, kao rezultat pandemije, te županijski Dom zdravlja radi kapitalne investicije, odnosno projekta izgradnje novog Doma zdravlja u Opatiji.

Za rebalans proračuna glasalo je 36 skupštinskih vijećnika, a tri su bila suzdržana.

Visina raspoloživih sredstava konsolidiranog proračuna u 2021. povećana su za 143.244.000,00 kuna, te iznose 1.496.323.000,00 kuna. Povećanje je rezultat povećanja prihoda tekuće godine, smanjenja primitaka od financijske imovine i zaduživanja te povećanja prenesenog neto viška prihoda i primitaka iz 2020. godine.

Ukupni prihodi i primici konsolidiranog Proračuna planirani su na razini od 1.467.915.526,20 kuna, odnosno uz povećanje od 119.499.228,80 kune ili 8,86%. Ukupni konsolidirani rashodi Proračuna povećavani su za 143.244.000,00 kuna i uravnoteženi su s prihodnom stranom Proračuna, odnosno s raspoloživim sredstvima.

Odlukom o raspodjeli rezultata PGŽ-a za 2020., dio sredstava u iznosu od 19.786.889,55 kuna raspoređena su za sufinanciranju posljedica zdravstvene krize uzrokovane pandemijom Covid-19, financiranju dostupnosti na primarnoj razini zdravstvene zaštite, poticanju razvoja poduzetničkog potencijala, poticaju razvoja poduzetničkog potencijala Gorskog kotara, sufinanciranju razvoja mreže sanjkališta u Gorskom kotaru te za sufinanciranje obnove nogometnog igrališta Robert Komen.

U raspravi je Sanjin Vrkić, uime Kluba vijećnika HDZ-a, istaknuo da će ova politička stranka podržati rebalans jer donosi povećanje izdvajanja za zdravstvo, a time i dostupnost usluge na primarnoj razini, te povećava poticaje razvoja poduzetništva.

I vijećnik Mosta Josip Katalinić ocijenio je prihvatljivim prijedlog rebalansa. Pozvao je da se, u okolnostima kohabitacije u županiji, odnosno različitih političkih opcija u izvršnoj vlasti i većine u Skupštini, najesen pokrene zajednička izrada proračuna za 2022. godinu.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i sve točke vezane za koncesije i koncesijska odobrenja na pomorskom dobru kao i odluku o sufinanciranju projekta rekonstrukcije OŠ Ivana Rabljanina Rab temeljem investicijskog elaborata.

Na Aktualnom satu, među ostalim, bilo je riječi o objektu iznad plaže u uvali Grabovo u Jadranovu, tzv. Slovenskom domu koji je bio u vlasništvu Centar za rehabilaticiju “Fortica”. Kako je objasnila resorna pročelnica Dragica Marač, prošle godine okončan je sudski spor s Gradom Ljubljanom, te je u planu prodaja objekta i pripadajućeg zemljišta putem javnog natječaja ovo ljeto. Robert Matić uputio je pitanje o projektu Platak i od pročelnika Ljudevit Krpana dobio informaciju da je u tri godine u Platak Županija uložila 41 milijun kuna. Odabran je izvođač radova za novu četverosjedežnicu i radovi se očekuju početkom listopada. Destinacija je obogaćena nizom novih sadržaja za djecu i sportaše rekreativce.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari