REČENO NA KONFERENCIJI

Proračun PGŽ za 2022. godinu povećava se za 126,9 milijuna kuna; Dio se raspoređuje na kapitalne projekte

Prijedlogom rebalansa konsolidirani proračun PGŽ za 2022. godinu povećava se za 126,9 milijuna kuna, odnosno raste s 1,525 milijarde na iznos od 1,652 milijardu kuna rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su financijski izvještaji najavljeni kao glavne točke 10. sjednice Županijske skupštine koja će se održati u četvrtak, 9. lipnja.

Kako je rekao predsjednik Skupštine Marko Boras Mandić, sredina godine uobičajeni je termin za izvještaj o izvršenju proračuna s prijedlogom izmjena i dopuna  te je najavio da bi se prvo jesensko zasjedanje trebalo održati u Gorskom kotaru, a jedna od točaka dnevnog reda bila bi i rasprava o problematici i razvojnim mogućnostima tog dijela naše županije.

VIDEO DANA:

 Više detalja o razlozima rebalansa iznio je resorni pročelnik Krešimir Parat koji je pojasnio da je upravo utvrđeni višak za prethodnu fiskalnu godinu, kako Županije tako i korisnika, jedan od glavnih inputa i razloga za izradu Izmjena i dopuna proračuna koji se predlaže Županijskoj skupštini. Dodao je da je manji dio ovog povećanja financiran iz prenesenog viška i to u iznosu od 43,0 mln kuna, dok je veći financiran povećanjem prihoda i primitaka tekuće godine u iznosu 83,9 mln kuna. „Isto tako, ovaj rast konsolidiranog proračuna rezultat je rasta rashoda i izdataka koje financira Županija i to u iznosu od 58,7 mln kuna, dok se ostatak od 68,2 mln kuna odnosi na rast rashoda i izdataka na teret vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika.

Od ukupnog povećanja rashoda skoro tri četvrtine se odnosi na povećanje rashoda i izdataka UO za zdravstvo i UO za odgoj obrazovanje čiji su rashodi i izdaci ovim Rebalansom povećani za 55,3 mln kn, odnosno 38,9 mln kuna. Navedena raspodjela je razumljiva s obzirom da su u konsolidiranom početnom proračunu rashodi ova dva odjela, zbog značajnog utjecaja rashoda i izdataka koji proračunski korisnici namiruju iz vlastitih i namjenskih prihoda, sudjelovala sa 79,6%, rekao je Parat. Istaknuo je također da su prihodi od poreza prošle godine veći za 15 milijuna kuna u usporedbi s 2020.godinom što govori o oporavku gospodarstva, kao i rastu plaća zaposlenih u našoj županiji.

Zamjenik župana Vojko Braut naglasio je da je ovaj prijedlog rebalansa i razvojan i projektni te naveo da se višak sredstva dobrim dijelom raspoređuje na kapitalne projekte poput dovršetka izgradnje nove žičare na Platku, zatim razvoja mreže sanjkališta u Gorskom kotaru, a udvostručuju se i sredstva za poticanje razvoja poduzetničkog potencijala. Također se za milijun kuna povećavaju i sredstva namijenjena financiranju javnih potreba u sportu.

„Što se tiče značajnog proračunskog povećanja za zdravstvo sredstva će biti usmjerena u naše zdravstvene ustanove i to za veću dostupnost na primarnoj razini zdravstvene zaštite, između ostalog kako bi se zadržale ambulante s manjim brojem pacijenata kakvih je najviše u Gorskom kotaru, zatim u ulaganje i opremanje objekata, za početak radova na izgradnji Zdravstvenog centra Rujevica, nastavak projekta obnove paviljona u specijalnoj bolnici Insula Rab, kao i projektiranje novog Doma zdravlja u Malom Lošinju, istaknuo je Braut te dodao da se povećavaju i sredstva za adaptaciju i rekonstrukciju objekata ustanova socijalne skrbi kao i za značajno uvećane troškove koje imaju zbog rasta cijene energenata.

Zamjenik župana izvijestio je i o prošlotjednom sastanku župana Komadine s ministrom Olegom Butković i gradonačelnicom Malog Lošinja Anom Kučić na kojem je jasno iskazana podrška nastavku realizacije projekta Mrtvaška, kao i pokušaju da se na sastanku s predstavnicima Ilovika pojasne svi detalji projekta, no zbog ultimativnih uvjeta koji su s njihove strane postavljeni, sastanak je otkazan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views