PAMETNI GRAD

Rijeka jedina ima pametni prometni centar u Hrvatskoj

5. lipnja obilježio se Svjetski dan okoliša, dan kada više i aktivnije promišljamo i svjesni smo na koji način promjene u okolišu i zagađenost utječu na klimatske promjene. Činjenica jest da je prometno opterećenje sve veće iz godine u godinu, broj osobnih vozila po obitelji raste, teretni promet, kamioni, motori, bicikli, romobili, i sve vrste vozila stvaraju gužve u svim gradovima pa tako i u centru našeg grada, pogotovo tijekom turističke sezone.

Dio je to tema o kojima se raspravljalo na nedavno održanoj konferenciji “CroEnergo“ na Plitvičkim Jezerima gdje je bilo riječi i o vizijama hrvatskih pametnih gradova posebno u kontekstu ostvarenja zajedničke misije – klimatske neutralne Europe do 2050. godine. Rijeka je više puta dokazala liderstvo u kategoriji pametnih gradova, a nastavlja u tom pravcu i dalje. Zabrinjavajuće je da gotovo jedna trećina emisija štetnih plinova unutar Europske unije proizlazi iz samog prometnog sektora. Održivost naših gradova povezana je stoga s ulaganjem u digitalizaciju i inovativna prometna rješenja, pa će tako gradovi svakako imati važnu ulogu jer će pametnim upravljanjem najviše doprinijeti zelenoj tranziciji.

VIDEO DANA:

Prometni centar Rijeka Plusa, koji se može itekako pohvaliti kao jedini takav centar u cijeloj Hrvatskoj, ima zato ključnu ulogu optimiziranja te boljeg i kvalitetnijeg upravljanja prometom. Centar već skoro dvadeset godina ne samo vodi i promiče integrirane investicije i razvojne projekte iz područja prometa i pametne urbane mobilnosti, nego i danonoćno istražuje i prati prometne problematike, efikasno upravlja semaforima i prometnom signalizacijom u realnom vremenu i ovisno o situaciji na cestama.

Suvremena tehnologija centra, omogućuje tako bolju protočnost glavnih prometnih koridora i znatnu uštedu u potrošnji električne energije od čak 51% u odnosu na semafore starije proizvodnje. Štedi se tako vrijeme i potrošnja goriva, a znatno se smanjuju i emisije ispušnih plinova.

TD Rijeka Plus d.o.o. i svojim ostalim tehnologijama, poput visoko precizne smart tehnologije LPR prepoznavanja registarskih tablica, i automatskom naplatom, kao i brojnim digitalnim kanalima kupnje parkirnih karata (BMOVE aplikacija, KEKS PAY aplikacija, QR kodovi, Rijeka City Card webshop) doprinosi tome da je Rijeka suvremeni pametni grad, na nivou ostalih europskih prijestolnica. Vrijeme je sad, a odgovornost je velika – ne samo zbog budućnosti grada i naših sugrađana, nego i naše planete. Malim koracima zajedno možemo do velikih promjena!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari