PROSLAVA BADNJAKA PO JULIJANSKOM KALENDARU Građanima na Koblerovom trgu podijeljeno 1500 porcija posne hrane

Na Koblerovom trgu održano je sedmo javno obilježavanje proslave Badnjaka po Julijanskom kalendaru

Proslava Badnjaka održana je u petak u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ pododbora Rijeka i pododbora Viškovo te Zajednice Srba Rijeka, a uz podršku Srpske pravoslavne crkvene opštine na Rijeci, prenose mrežne sranice Grada Rijeke.

badnjak-po-julijanskom-kalendaru-1

Uz prigodnu pjesmu i ples, građanima na Koblerovom trgu podijeljeno je 1500 porcija posne hrane – friganih liganja i krumpir salate, te vina.

U ime Grada Rijeke, proslavi su se pridružili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov zamjenik Miroslav Matešić.

badnjak-po-julijanskom-kalendaru-2

Uz Badnjak su vezani mnogi liturgijski i narodni običaji, a jedan od najpoznatijih, osobito u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, je paljenje badnjaka i njegovo unošenje u kuću u kojoj je okupljena cijela obitelj.

Badnjak je najčešće hrastovo ili cerovo drvo s granama, a simbolizira Svjetlo – Krista, kao i drvo koje su pastiri donijeli Mariji i Josipu u Betlehemsku špilju kako bi ugrijali Isusa.

badnjak-po-julijanskom-kalendaru-4
Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ pododbora Viškovo

Proslava Badnjaka po Julijanskom kalendaru započela je svetom liturgijom koja je održana u petak u 9 sati u hramu sv. Nikolaja, a tradicionalno paljenje badnjaka uslijedilo je u 18 sati u hramu sv. Georgija.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari