SADA VI BIRATE!

Prva velika izborna anketa Riportala! Tko bi najbolje vodio Rijeku iduće četiri godine?

Poznata su imena sedmero kandidatkinja i kandidata za gradonačelnika Rijeke

Nakon 21 godine vladavine Vojka Obersnela gradom, u svibnju ove godine građanke i građani Rijeke birat će novog gradonačelnika – ali i smjer kojim žele da grad “teče” iduće četiri godine.

Za sada je poznato da gradonačelničku fotelju želi sedmero kandidatkinja i kandidata, ali gotovo je sigurno da će kandidata biti još. HDZ još nije objavio ime svojeg kandidata ili kandidatkinje, a ono što je poznato je da za sada imamo dvije kandidatkinje i petoricu kandidata.

Marin Miletić

Prvi koji je istaknuo kandidaturu, pa time – po nama – malo požurio i ostale kandidate, bio je Marin Miletić iz stranke MOST.

Karizmatičan ali i ekscentričan kandidat, Miletić je široj javnosti postao poznat kao vjeroučitelj u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, a u prvi je plan izbio nakon prosvjeda učitelja. U kampanji će pokušati dokazati da ideologija nije bitna za vođenje grada, ali njegovi poznati stavovi oko zabrane pobačaja – ali i pozdrava “Za dom spremni” – ideološki ga određuju desnije od “današnjeg” HDZ-a.

Za sada nije poznato tko su mu kandidati za zamjenike, ali očekuje se kako bi jedan od njih svakako mogao biti “lijevo” orijentiran kako bi Miletić ovakvim manevrom zagrabio i u taj bazen glasova.

Treba istaknuti da je na prošlim parlamentarnim izborima stranci MOST donio mandat u Saboru iz VIII izborne jedinice.

Katarina Peović

Ultraljevičarka, po zanimanju profesorica književnosti, a odnedavno saborska zastupnica. Manje je poznato da je od ožujka do rujna 2018. godine bila zastupnica u Gradskoj skupštini grada Zagreba.

Peović je bila i kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske, a istaknula se kada je na sučeljavanju bez rukavica “nokautirala” Škoru u raspravi o pomilovanju Merčepa.

Ako za Miletića možemo reći da je desnije od HDZ-a, onda je Peović svakako lijevo od SDP-a. Često se sama jače suprotstavlja ekstremnom nacionalizmu od SDP-a, čime privlači do jučer SDP-ove birače. Ipak, za mnoge je u nekim stavovima i sama preradikalna, a pamtimo ju i po ideji o uzimanju ušteđevine bogatima.

Marko Filipović

SDP-ovog kandidata ne očekuje lagani zadatak. Filipović je već osam godina zamjenik Vojka Obersnela i neosporno je da ima iskustva. Prednost mu je svakako to što razumije procedure i pravila po kojima je uređena javna uprava, ali mnogi mu zamjeraju nedovoljnu prepoznatljivost.

Upravo to je bio razlog za nedavne predizbore u stranci kojima je Filipović  ipak potvrdio kandidaturu. Jesu li stranački sukobi prevladani i hoće li birači SDP-a biti motivirani kao i svih prijašnjih godina, saznat ćemo uskoro. Za pretpostaviti je da će Filipović  imati podršku svih dosadašnjih SDP-ovih partnera, što svakako nije zanemarivo, osim PGS-a koji se odlučio na samostalan nastup.

Isto tako, očekuje se da će – ukoliko bude izabran – s minimalnim promjenama i bez većih lomova Rijeku nastaviti voditi smjerom kojim je i do sada išla. Poznato je da će mu zamjenica biti stranačka kolegica Sandra Krpan, ravnateljica škole u Kastvu, dok drugog zamjenika još nije predstavio.

Hrvoje Burić

Treća sreća. Hrvoje Burić možda je i najpoznatiji “izazivač” Vojka Obersnela. Naime, bio je njegov protukandidat u dva navrata, u dva prethodna izborna ciklusa.

Prvi put bio je kandidat HDZ-a, a na prošlim izborima nastupio je kao nezavisni kandidat i ostvario solidan rezultat. Ušao je u drugi krug, a njegova je lista osvojila 4 vijećnička mandata.

U posljednje četiri godine bio je najveći kritičar Vojka Obersnela, ali u županijskoj skupštini često je bio podrška županu Komadini. U tom je razdoblju promijenio i dva suradnika na nacionalnoj razini. Jedno vrijeme je podržavao je Milana Bandića, a nakon njega Miroslava Škoru.

Na nedavne parlamentarne izbore izašao je sam i doživio – potop. Protestne glasove, “na koje je polagao monopol”, dobrim je dijelom preuzeo Marin Miletić, a sada i Davor Štimac.

Davor Štimac

Donedavni šef KBC-a Rijeka. U oko javnosti upao je početkom godine kada je izvještavao o stanju prvih oboljelih od Covid-a 19.

Za razliku od drugih ravnatelja bolnica, činilo se da on korona krizom u riječkom KBC-u dobro vlada, ali ipak nije prošao na reizboru. Upravno vijeće bolnice odlučilo se za drugog kandidata. Nedugo nakon toga počelo ga se spominjati kao mogućeg kandidata za gradonačelnika Rijeke.

Štimac je svakako osoba s rukovodećim iskustvom, ali u dijelu javnosti smatra ga se kandidatom elite, a nedavno je objavljen popis stotinjak Riječana koji ga podržavaju. Jednim dijelom sigurno cilja na isto biračko tijelo kao i Marin Miletić, odnosno na protestne glasove.

Kao i većina kandidata, ni Štimac još nije otkrio imena svojih zamjenika.

Nikola Ivaniš

Riječki politički “teškaš”, kako ga je prozvao dio medija upravo zbog njegove dugovječnosti na riječkoj, ali i nacionalnoj političkoj sceni.

Ivaniš je osnivač i dugogodišnji predsjednik PGS-a, a sada PGS-ov počasni predsjednik. Iako je dugo bio veliki kritičar Vojka Obersnela, protekle četiri godine bio je njegov zamjenik gradonačelnika.

Mnoge je iznenadila njegova kandidatura, a ponajviše SDP koji je očekivao da će s PGS-om nastaviti suradnju u Rijeci, pogotovo jer nije bilo trzavica, a dijele i isto biračko tijelo.

Poznati je liječnik i uspješan poduzetnik. Ivaniš je vlasnik privatne poliklinike na Zametu koja je bila meta napada na dan sjednice Gradskog vijeća. Policija do danas nije otkrila tko je izveo vandalski čin, iako se poliklinika nalazi na glavnoj prometnici na Zametu koja je, pretpostavlja se, dobro pokrivena video-nadzorom.

Za sada nije poznato tko su kandidati za njegove zamjenike.

Ana Blečić Jelenović

Iako još nije službeno istaknula kandidaturu, gotovo je sigurno da će upravo ova riječka odvjetnica biti kandidatkinja Liste za Rijeku. Po službenoj objavi njezine kandidature, sigurno će se više znati o samoj kandidatkinji i njezinoj viziji razvoja Rijeke.

Tko će biti kandidat HDZ-a?

Iako se pojavilo već nekoliko anketa s imenom Josipa Ostrogovića, novog predsjednika riječkog HDZ-a kao kandidata HDZ-a na predstojećim lokalnim izborima, iz te stranke još nema potvrde. Neslužbeno, razgovara se s još nekoliko kandidata, većinom članova stranke od kojih je najzvučnije ime svakako ono Denisa Vukorepe, ravnatelja Lučke uprave Rijeka.

Pozivamo vas da sudjelujete u našoj anonimnoj anketi. Iako ovakve ankete nemaju stručno utemeljene, mogu pokazati kakvo je raspoloženje Riječanki i Riječana svega četiri mjeseca prije lokalnih izbora!

OZNAČITE POLJE ISPOD SLIKE VAŠEG KANDIDATA, A NAKON TOGA KLIKNITE TIPKU ZA GLASANJE NA DNU POPISA.

[yop_poll id=”5″]

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari