„PUTOVIMA FRANKOPANA“ U obnovu županijskih kaštela ulažu se milijuni kuna

U sjedištu Primorsko-goranske županije predstavljene su investicije u sklopu projekta Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana”

U sjedištu Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina i pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić predstavili su aktualne investicije u sklopu projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana. Ukupna vrijednost projekta iznosi 64 milijuna kuna. Vrijednost prihvatljivih troškova je 61 milijun kuna, od čega bespovratna sredstava EU iznose 47.3 milijuna kuna.

Sredstva će se utrošiti za obnovu objekata, njihovo uređivanje, promociju i stvaranje turističkih proizvoda.

“Ovim projektom prepoznali smo našu kulturno povijesnu baštinu, Frankopane i glagoljicu, od čega nam je intencija stvoriti brend Kvarnera na svim programskim linijama naše baštinske priče čime bi stvorili kvalitetnu ponudu u kulturi i turizmu. Projekt je prepoznat i od Vlade te su nam odobrena najveće sredstva iz fondova EU. Cilj nam je stvoriti kulturu u svim dijelovima Primorsko-goranske županije, rasporediti je gdje god ljudi žive te na taj način omogućiti interes turista da posjećuju sve krajeve Primorsko-goranske županije, a kako bi dali regionalni štih Rijeka EPK 2020”, rekao je Komadina istaknuvši kako će se u slijedećem razdoblju na raznim lokalitetima obilježiti završeci radova.

Pročelnik Jurešić istaknuo je da je svrha projekta zaštititi kulturno nasljeđe obitelji Frankopan i Zrinskih na području PGŽ-a, razviti nove kulturno-turističke proizvode te uključiti lokalne zajednice čime bi se potaknuo regionalni razvoj. Kroz prezentaciju je pokazao prostorni obuhvat projekta, završene investicije, investicije u tijeku i planirane investicije do završetka projekta.

U prosincu 2017. godine završili su radovi rekonstrukcije međukatnih konstrukcija kaštela u Bakru, vrijedni 872.891,55 kuna, a krajem ožujka ove godine završili su radovi sanacije bedemskih zidova Frankopanskog kaštela u Krku za koje je bilo predviđeno preko 600 tisuća kuna.

U dvorcu Nova Kraljevica u ožujku su započeli radovi na uređenju sanitarnog čvora, a u 2018. godini planiraju se i radovi na obnovi pročelja kaštela te uređenje okoliša (1.091.767,50 kn).

Krajem ožujka započela je statička sanacija i konzervacija zapadnog zida stambenog dijela trsatskog kaštela čija je vrijednost oko 1.5 milijuna kuna te obnova vanjske stolarije u Kuriji Zrinskih u Čabru (542.531,25 kuna).

U Brodu na Kupi u Kaštelu Zrinskih, gdje se nalazi muzejski postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka, također su tijekom ožujka započeli restauratorski radovi na kamenim detaljima, a do kraja godine uredit će se stalni muzejski postav čija vrijednosti preko 2 milijuna kuna.

Kulturno-turističku rutu “Putovima Frankopana” čini sedamnaest kaštela i utvrđenih starih gradova te tri sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara. Glavni cilj projekta je zaštititi kulturno nasljeđe obitelji Frankopan i Zrinski te razviti kulturno-turistički proizvod čiji će sadržaji privući veći broj posjetitelja na lokacije na kojima su smješteni frankopanski kašteli.

Uz Primorsko-goransku županiju, koja je vodeći partner, u projektu sudjeluje još 12 partnera – gradovi Rijeka, Kraljevica, Čabar i Bakar, općine Lokve, Čavle i Vinodolska Općina, TZ Kvarnera, TZ Grada Rijeke, Biskupija Krk, Centar za kulturu Grada Krka i Prirodoslovni muzej Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari