JOŠ MALO: U Guvernerovoj palači moći ćete kušati preko tri stotine vrhunskih vina!

Kvarnerske udruge snažno su podržale 2. međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018. Koji će se održati 20. i 21. travnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci

Posjetitelji se ove godine mogu radovati upoznavanju 85 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Makedonije, te kušanju preko tri stotine vrhunskih vina.

Novost ovogodišnjeg festivala su posebno osmišljeni prateći događanji: WIneRi štajun, WineRi šetemana, WineRi after job party i WineRi Wine Tasteing Festival party koji će se održavati diljem cijele županije u 10 restorana i 7 barova.

Osim toga, u sklopu festivala održat će se 6 stručnih radionica, prvenstveno kako bi se predstavile autohtone sorte Kvarnera Žlahtina, Jarbola i Belica, a upoznat ćemo se sa Zvončarima (koji su pod zaštitom UNESCO-a) i tradicionalnim Bakarskim baškotom.

Festival ima i humanitarni karakter; sva prikupljena sredstva bit će donirana Udruzi za pomoć roditeljima djece s poteškoćama u razvoju »Hoću – Mogu«.

Visoka poslovna škola PAR sa studentskom praksom i PAR inkubatorom, i ove je godine pomogla u organizaciji festivala, a uključivanje Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore te portala Gastronaut organizatori smatraju potvrdom maštovitosti i kvalitete provedbe ideje. Njihovim će se angažmanom privući velik broj potencijalnih poslovnih partnera i time olakšati proizvođačima povezivanje, umrežavanje te konačno bolji plasman njihovih proizvoda.

Svi vinari Primorsko – goranske županije okupljeni u udruge Žlahtina – predstavnici: Marinko Vladić, Ivan Katunar i Ivica Dobrinčić, Jarbola – predstavnik: Franko Ružić i Belica – predstavnik: Dejan Rubeša na konferenciji za novinare u P.Z. Vrbnik u Vrbniku jednoglasno su podržali održavanje festivala WineRi riječima: «Ovakav festival neophodan je na Kvarneru! Čeznemo za mjestom susreta nas, vinara s potrošačima – posrednicima i ugostiteljima. Mi se zapravo uz »aha marketing« tim smatramo domaćinima ovog festivala i radujemo se predstojećem događanju, druženju, razmjeni i, nadamo se, sklapanju sjajnih poslova! Trs je naš!«

Časlav Matijević, hrvatski Masterchef i vinski kum WineRi festivala naglašava da autohtone, pa čak i one anonimne sorte svakako treba pogurati u prvi plan restoranske ponude, jer konobari su zapravo najbolji edukatori i kreatori tržišta, apelirajući na sve lokalne ugostitelje da pokažu istinsko poštivanje tradicije te podršku naporima lokalnih vinara i uvrste lokalna vina na vinske karte. »Autohtone sorte Žlahtina, Jarbola, Belica i Sansigot izuzetne su kvalitete i zaslužuju više poštovanja i pažnje«, kaže Časlav.

Turističko tržište Kvarnera predstavlja 20% ukupne hrvatske turističke ponude te je ovakvo događanje veliki doprinos povećanju raznolikosti i kvalitete destinacije. Potvrdili su to i Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, Ministarstvo turizma te Ministarstvo poljoprivrede svojim pokroviteljstvima.

Organizatori vjeruju da će ovogodišnji broj posjetitelja uvelike nadmašiti dosadašnja postignuća te da će se festival iznova dokazati kao mjesto druženja i razmjene proizvođača, ugostitelja, znatiželjnika i svih vinskih zaljubljenika!

Organizaciju i ove godine potpisuje inovativan i svestran tim selačkog »aha marketinga« uz, po njihovim riječima: «Nesebičnu potporu mnogih prijatelja, partnera, sponzora i pokrovitelja, bez kojih bi ovakvo ostvarenje bilo nemoguće!«.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari