'NIZ NEPRAVILNOSTI U KBC-U RIJEKA'

Radnička fronta: “Na djelu nezakonito pogodovanje i zloupotreba položaja u KBC Rijeka”

Radnička fronta Rijeka održala je konferenciju za medije 21. siječnja ispred Poliklinike u KBC Rijeka.

Prema njihovim riječima, žele ukazati “još jednu od mnogobrojnih zloupotreba položaja i na još jedno nezakonito pogodovanje koje se dogodilo u KBC Rijeka, što ide prvenstveno na štetu radnika u zdravstvu koji su tijekom ove pandemije izloženi ogromnoj količini posla i stresa dok se njihovi šefovi igraju nepoštenog kadroviranja. Ti isti radnici, zgađeni takvim praksama, ne vide nikakvog smisla ostanka u zemlji u kojoj se rad i poštenje ne cijene te masovno odlaze.”

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Dubravka Kovačević iz Radničke fronte kronološki je navela da je 31.7.2020. upravno vijeće KBC Rijeke kojem je predsjednik aktualni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić donio izmjene i dopune pravilnika o unutarnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta, tako da se uvjeti za rukovoditelja službe za tehničke poslove mijenjaju. Dok je prethodno bilo riječ o VSS tehničkog usmjerenja, uvjeti se mijenjaju na VSS tehničkog ili srodnog usmjerenja.

“28.8.2020. objavljuje se interni natječaj za rukovoditelja službe za tehničke poslove u kojem se traži kandidat s VSS tehničkog usmjerenja. Na natječaj se javlja kandidat koji je prethodne 4 godine uspješno i bez primjedbi obavljao taj posao i koji je ispunjavao sve navedene reference.

Tjedan dana nakon zatvaranja natječaja, 14.9.2020., poništava se cijeli natječaj. Razlog poništenja natječaja leži u tome što prilikom izmjene sistematizacije radnih mjesta 31.7.2020. nije uvršteno da kandidat za navedeni posao rukovoditelja službe za tehničke poslove smije biti i VSS društvenog usmjerenja, a ne samo tehničkog.

Poništenjem prvotnog natječaja pokazala se jasna namjera da se nezakonitim pogodovanjem zaposli ciljanog kandidata, diplomiranog kriminalista, Željka Bakovića. Stvar sada postaje još zanimljivija. Na prvotnom natječaju koji je kasnije poništen, taj isti Željko Baković se nije ni javio.

23.9.2020. donesene su nove izmjene i dopune sistematizacije radnih mjesta u KBC Rijeka. Ovom prilikom se za posao rukovoditelja traži ne samo da kandidat mora imati VSS tehničkog usmjerenja, već i VSS društvenog usmjerenja.

Sada je pak određen uvjet da kandidat ima VSS, ali ne svih društvenih usmjerenja, već da to mora specifično biti baš diplomirani kriminalist. Kako to da rukovoditelj tehničke službe može biti diplomirani kriminalist? Odgovor je jednostavan – kako bi natječaj odgovarao isključivo određenom kandidatu.

Nadalje, 29.9.2020. otvara se novi interni natječaj na koji se javlja kandidat koji je i u prethodnom mandatu od 4 godine obavljao ovaj posao kao i Željko Baković, diplomirani kriminalist. Međutim, sada je odabran Željko Baković koji dobiva rješenje 15.10.2020.

KBC Rijeka kao i svaka javna služba ima katalog radnih mjesta u kojem su popisana radna mjesta i potrebna zvanja. Ako je potrebno novo zvanje, mora se dobiti odobrenje ministarstva. Međutim, do 26.2.2021. katalog poslova nije sadržavao diplomiranog kriminalistu. Dakle, Željko Baković je radio 4 mjeseca na mjestu rukovoditelja Službe za opće i tehničke poslove unatoč tome što KBC nije imao to zvanje u svom katalogu poslova. Tek je tada u katalog poslova uključen diplomirani kriminalist bez propisane procedure odobrenja Ministarstva.

Da to ne bude sve, isti je Željko Baković, diplomirani kriminalist, postavljen i za predstavnika naručitelja u gradnji nove bolnice na Sušaku i sva komunikacija sa izvođačima radova ide upravo preko njega. Dakle, jednu od najvećih investicija u zdravstvu u RH, vrijednu milijardu kuna, vodi diplomirani kriminalist. Nije zgorega napomenuti da je, navodno, Željko Baković svoju karijeru u KBC-u započeo kao vozač ravnatelja.

Ovo nažalost nije jedini izolirani slučaj. Isto tako, u KBC Rijeka navodno održavanje medicinske opreme vodi osoba sa završenom višom prometnom školom.

Nije zalud spomenuti ni da će predsjednik upravnog vijeća Željko Plazonić uskoro napuniti 70 godina, no iako je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva žari i pali KBC-om Rijeka. Plazonić je inače osoba koja je bila i u izboru za ministra zdravstva.

Zbog svega navedenog pozivamo DORH da istraži cijeli slučaj zbog sumnje na kršenje članka 291. Kaznenog zakona i ustanovi postoje li kakve interesne veze Plazonić i Baković zbog kojeg je prvotni natječaj poništen i zbog kojeg su kasnije promijenjeni uvjeti kako bi dobio navedeni posao rukovoditelja tehničke službe. Od iznimne je važnosti da se istragom zaštiti zdravstveni sustav i zdravstveni radnički kolektiv koji najviše pate zbog ovakvih sumnjivih praksi.”, priopćili su iz Radničke fronte.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari