BORBA S KORONAVIRUSOM

Ravnatelj riječkog KBC-a: ”Pritisak na osoblje je ogroman, borimo se da ima slobodnih kreveta za sve pacijente…”

Foto: Mateo Levak/Riportal, Pixsell

Klinički bolnički centar Rijeka jučer je izvijestio o čak osmero preminulih pacijenata koji su se u riječkoj bolnici liječili od COVID-19, što je jedan od najvećih brojeva preminulih pacijenata u jednom danu od početka pandemije.

“Imamo 208 COVID-bolesnika, a dan ranije ih je bilo 212, što znači da bilježimo mali pad u apsolutnom broju, a treba reći da u ove statistike ulaze i naši post-COVID pacijenti koji nisu infektivni i koji se nalaze na našoj Pulmologiji, koja broji 18 kreveta i koja ima takve bolesnike koji zahtijevaju dodatno liječenje”, kaže ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić. Ističe da to znači da je realan broj bolesnika zapravo veći od dnevnih brojeva, javlja Novi list.

“S obzirom na to da u ovom razdoblju hospitaliziramo pacijente nešto mlađe životne dobi, tako je i prosječna životna dob preminulih nešto niža. Prosjek se preminulih kreće oko 60 godina, no postoje tu i slučajevi gdje imamo neželjene gubitke bolesnika između 40 i 50 godina. Nažalost, simptomi su nepredvidljivi, a sve dobne skupine ulaze u kategoriju mogućih neželjenih ishoda, bez obzira na poduzete mjere intenzivnog liječenja”, ističe ravnatelj riječke bolnice.

Ružić se nada da će bolnica izdržati ovaj posljednji i dosad najsnažniji val epidemije koji je pogodio Primorsko-goransku županiju. “Pritisak na sustav je vrlo velik. Neprestano imamo akutne bolesnike iz svih drugih područja medicine, a to su ozljede, druge infektivne bolesti, cerebrovaskularne i kardiovaskularne događaje tako da teoretski stalno vodimo računa o broju slobodnih mjesta u bolnici i mogu reći da provodimo vrlo uspješno krizno upravljanje u kojem se stalno brinemo da imamo dovoljne kapacitete. Upravo je zato i otvoren sekundarni centar u Opatiji. Svaki dan, svaku noć, neprestano smo na telefonima i vjerujem da ćemo uspjeti izdržati i da će stalno biti dovoljno kreveta za sve one koji to trebaju, ali i, naravno, osoblja koje je pod konstantnim prisitkom i nije pretjerano reći da svi rade sa 150 posto svojih kapaciteta”, rekao je Ružić, prenosi Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari