BORBA S KORONAVIRUSOM

Zašto Riječani ne odbijaju AstraZenecu na cjepnim mjestima? Mićović objasnio u čemu je stvar…

Ilustracija: Riportal - M.L.

U Primorsko-goranskoj županiji obavljaju se pripreme za cijepljenje prioritetne skupine građana iz treće faze koja će obuhvatiti mahom zdravu radnu populaciju

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, prof. dr. Vladimir Mićović, rekao je da se broj novih slučajeva među ukupno testiranima u toj županiji i početkom ovog tjedna zadržava na prošlotjednom udjelu od oko 23 posto. Prošli je tjedan zabilježio i visok prosječan broj umrlih, pa je u županiji zabilježeno po pet smrti od posljedica COVID-19, a tjedan prije je taj broj iznosio po tri smrtna slučaja u jednom danu, javlja Novi list.

U Primorsko-goranskoj županiji prvu dozu cjepiva primile su 39.723, a drugu dozu primilo njih 7506. Sutra će u Sportskoj dvorani na Zametu ponovo biti organizirano masovno cijepljenje, kada se planira cijepiti 3000 osoba.

Još se uvijek uglavnom cijepe građani koji su stariji od 65 godina i kronični bolesnici. No, Mićović kaže da se obavljaju pripreme za prioritetne skupine građana iz treće faze koja će obuhvatiti mahom zdravu radnu populaciju, kao što su nastavnici, pomorci, zaposleni u pravosuđu, medijima i hotelijerstvu.

Zašto nema odbijanja AstraZenece?

Interesantno je da za razliku od Zagreba, gdje je zabilježen velik broj odbijanja AstraZenecina cjepiva, Mićović tvrdi da takve situacije nisu zabilježene na cijepnim mjestima u PGŽ-u. Kaže da je razlog tomu što u PGŽ-u obiteljski liječnici pozivaju svoje pacijente na cijepljenje i unaprijed ih obavještavaju koje će cjepivo primiti.

“Odbijanja bi sigurno bilo više kad bismo jednostavno zvali ljude iz baze podataka koje liječnici obiteljske medicine nisu prethodno obavijestili o tome koje će cjepivo primiti. To rade naši liječnici, a ako ih pacijent odbije, oni zovu sljedećeg koji je na listi, što znači da nama na cjepnim mjestima ne slabi odaziv i ne događa se da nam netko odbija cijepljenje.

Naši se liječnici trude svojim pacijentima objasniti sve prednosti i rizike svih cjepiva pa tako i AstraZenecina koje zbog različitih stavova u različitim zemljama Europske unije izaziva pozornost i skepsu građana”, kaže Mićović.

Video dana:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari