RAZLIČITOST NIJE MANA! Predstavom “Bez glutena, molim!” djeca upoznata s posebnošću bezglutenske prehrane

Dječja predstava nastala je u suradnji s Ri- teatrom prema slikovnici “Bez glutena, molim!” autorice Marine Milinović koja tematizira celijakiju u razdoblju djetinjstva

U organizaciji Udruge za celijakiju Primorsko-goranske županije Rijeka u Hrvatskoj čitaonici Trsat (Šet. Joakima Rakovca 33) održana je premijera dječje predstave “Bez glutena, molim!” i prezentacija trećeg edukativnog naslova “Tisuću lica celijakije”.

12036475_730284357111497_4374872995873363040_n

Dječja predstava nastala je u suradnji s Ri- teatrom (Kulturni centar Kalvarija) prema slikovnici “Bez glutena, molim!” (objavljenoj 2014.) autorice Marine Milinović koja tematizira celijakiju u razdoblju djetinjstva. Predstava ima za cilj na zabavan način educirati djecu predškolske dobi i razredne nastave te ih upoznati s posebnošću bezglutenske prehrane i odaslati jasnu poruku kako različitost nije mana!

Treći edukativan naslov “Tisuću lica celijakije” dio je četverogodišnjeg projekta kojeg provodi Udruga u cilju edukacije i podizanja svijesti o celijakiji kao posebnoj potrebi u sklopu kojeg su do sada realizirana dva naslova ” Bez glutena, molim!” i “Lana tinejdžerica- odrastanje bez glutena”.

DSC04210

Ova je knjižica nastala u suradnji s našim vrsnim stručnjacima iz područja zdravstva (prof. dr.sc. Brankica Mijandrušić- Sinčić, gastroenterologinja KBC Rijeka; Maja Obrovac, dipl. ing. preh. tehn.nutricionista i voditeljica prehrane KBC Rijeka, prof.dr.sc. Goran Palčevski ravnatelj Dječje bolnice Kantrida, mr. Ivana Frančula psihologinja Dječje bolnice Kantrida,mr. Vedrana Podobnik, dipl. sanit. ing. voditeljica Odsjeka za hig. – epidemiološki nadzor i uzorkovanje NZZJZ PGŽ) koji već dugi niz godina pomažu Udruzi u provođenju različitih aktivnosti.

Njezina je posebnost u tome jer ćemo po prvi puta na jednom mjestu naći objedinjene, vrlo važne informacije o celijakiji i njezinoj povezanosti s drugim autoimunim bolestima, bezglutenskoj prehrani, zakonske okvire koji određuju sigurnu proizvodnju i postupanje s hranom bez glutena kao i psihološki utjecaj doživotne bolest. Knjižica je namijenjena općoj odrasloj populaciji, zdravstvenim radnicima kao podsjetnik na promišljanje o bolesti i kada ne postoji jasna klinička slika, a naročito će biti korisna hoteljerima i ugostiteljima koji bi trebali razumijeti termin bezglutenska prehrana kao lijek za osobe oboljele od celijakije.

DSC04175

RICA – linija bezglutenskih pekarskih i slastičarskih proizvoda

Iz ovih je razloga, a na inicijativu Udruge oboljelih od celijakije PGŽ i pod budnim okom Zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Kroasana Opatija razvila prvu hrvatsku liniju bezglutenskih pekarskih i slastičarskih proizvoda RICA.

U RICA škrinjici nalazi se preko trideset različitih vrsta sigurnih gluten free proizvoda, a pet najprodavanijih ponosno nosi plavu markicu sigurnosti, odnosno jamstveni žig „gluten free“ ZZJZ PGŽ.

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Grada Rijeke- Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb te sponzorskim sredstvima tvrtki koje doprinose razvoju cjelokupne društvene svijesti ( Ina d.o.o., Schar).

Po završetku edukativnog djela, Kroasana Opatija priredila je domjenak na kojemu su posjetitelji imali priliku kušati brojne Rica bezglutenske delicije.

DSC04165

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari