EVO ŠTO KAŽE

Reagiranje predsjednika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, dr. sc. Emila Priskića; Rast cijena nakon uvođenja eura

U situaciji monetarne tranzicije kune u euro, obrtnici su se dobro pripremili i to slijedom koordiniranih aktivnosti državnih tijela te pravovremenih, detaljnih uputa Hrvatske obrtničke komore (s područnim komorama i udruženjima).

Vjerujem da je većina obrtnika i poduzetnika prilikom konverzije kune u euro postupila u skladu s odredbama Zakona o uvođenju eura, koja pravila su jasna i moraju se poštovati, te da nema neopravdanog zaokruživanja cijena već da je eventualno povećanje cijena opravdano stvarnim povećanjem ulaznih troškova obrtnika i poduzetnika. Samo uvođenje eura nije opravdani razlog za povećanje cijena proizvoda.

S druge strane, nesporno je da je tržište slobodno, a kupci pragmatični i osjetljivi te su upravo krajnji potrošači  oni koji mogu odbiti proizvod ili uslugu onih koji postupaju protivno pozitivnim materijalnim propisima.

Najsloženije je razdoblje od prva dva tjedna dvojnog optjecaja tijekom kojeg svi zajedno moramo biti strpljivi te ukazati kako na dobru, tako i na lošu poslovnu praksu, ukoliko ista postoji.

Ako ima pojedinačnih iznimaka i neopravdanog zaokruživanja i povećanja cijena, vjerujemo da će se i to na odgovarajući način riješiti.

Sva pitanja oko uvođenja nove valute obrtnici mogu postaviti i na posebno otvorenu mail adresu euro@hok.hr te se obratiti udruženjima obrtnika,  područnim obrtničkim komorama te Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari