„RENT-A-BIKERI“ U subotu u Fužinama biciklijada rutama “Putevima Winnetoua”  odnosno „Jezera i špilja“

Za sudjelovanje na biciklijadi možete odabrati jednu od dvije rute koju želite odvoziti, jedna ruta je natjecateljska dok je druga ruta revijalnog tipa

Biciklijada pod imenom „Rent-a-bikeRI“ kao javno-zdravstvena manifestacija nastala je kao projekt Studentskog zbora Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci, te se razvija u suradnji sa Fakultetom zdravstvenih studija, Katedrom za javno zdravstvo Fakulteta zdravstvenih studija, Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, Medicinskim fakultetom u Rijeci te Hrvatskom liječničkom komorom. Suorganizatori su Primorsko-goranska županija i Općina Fužine.

Za sudjelovanje na biciklijadi možete odabrati jednu od dvije rute koju želite odvoziti, jedna ruta je natjecateljska za one koji su željni akcije i koji žele pokazati svoju kondiciju, dok je druga ruta revijalnog tipa za sve one željne opuštanja i rekreacije.

Biciklijada će se održati u subotu 26. svibnja s početkom u 10 sati. Okupljanje je predviđeno na igralištu pored brane kod jezera Bajer u Fužinama.

Biciklijadu su danas najavili predsjednik županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore Alen Protić, predsjednik Skupštine HLK Goran Hauser i pomoćnica ravnatelja za kontrolu kvalitete iz Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Senka Štrbo.

Predsjednik županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore Alen Protić je rekao da Hrvatska liječnička komora uz stručne, želi imati i dodatne javno-zdravstvene aktivnosti kao što je ova biciklijada. Cilj biciklijade je potaknuti studente, ali i ostale građane na bavljenje tjelesnim aktivnostima. Osim promicanja zdravlja, želi se potaknuti građane na promišljanje o kvalitetnijem i zdravijem načinu razmišljanja.

Goran Hauser je rekao da je cilj promovirati zdrav način života i naš kraj, a Gorski Kotar je idealno mjesto za bicikliranje.

„Studenti medicine i Fakulteta zdravstvenih studija aktivno su uključeni i drago mi je da su Studentski zbor, Sveučilište u Rijeci, Primorsko-goranska županija i Općina Fužine prepoznali ovu manifestaciju kao hvalevrijednu. Dvije rute su: ruta “Jezera i špilja” od 8km i sportska ruta “Putevima Winnetoua” od 30km, obje su revijalne vožnje, poanta je provesti dan na zraku i u Gorskom kotaru“ rekao je Hauser.

Kako bi mogli sudjelovati i građani koji nemaju bicikl, Hrvatska liječnička komora će osigurati određeni broj besplatnih bicikala. Za prvih 150 sudionika je osiguran prigodan startni paket.

Tim Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije osiguravat će cijeli događaj.

Više detalja o samoj manifestaciji može se pronaći na mrežnim stranicama.

“Putevima Winnetoua”
(oko 30 km)

Winnetou, izmišljeni indijanski poglavica plemena Apača, stvoren je u romanima Karla Maya i kasnije oživljen u desetak filmova. Pitate se, kako je legendarni poglavica povezan s Gorskim kotarom? Nakon prvog serijala, snimljenog prije pedesetak godina, Winnetou se vratio na televizijske ekrane. „Kaubojsko“ je selo izgrađeno za potrebe snimanja upravo nadomak Fužina gdje je sniman dio filmske trilogije koja je premijerno prikazana 2016. godine. Sada kada je snimanje završeno, replika sela otvorena je za sve znatiželjne posjetioce koji žele osjetiti dašak Divljega zapada. Zahtjevnija tura prolazi pored sela gdje možete vidjeti pravi kaubojski Saloon, „General store“, pogrebno poduzeće i još mnogo toga.

Jezera i špilja
(oko 8 km)

Jedan od simbola Fužina jest slikovito jezero Bajer, najstarije od 3 akumulacijska jezera izgrađena u ovome kraju. Omiljena je destinacija turistima u kratkome posjetu, ali i stanovnicima jer pruža niz mogućnosti za opuštanje i rekreaciju. S obzirom na prosječnu dubinu od 2 do 7 metara pogodno je za vožnju čamcem, kanuom ili kajakom te surfanje koje je omogućeno stalnim strujanjem vjetra. Oni manje hrabri mogu uživati u šetnji, vožnji biciklom i sunčanju tijekom ljetnih mjeseci.

Špilja Vrelo, još jedna zanimljiva Fužinska destinacija, otkrivena je slučajno tijekom izgradnje jezera Bajer. Vrlo je kratka (300 metara), ali izuzetno bogata špiljskim ukrasima pa je dobila nadimak Postojna u malom. Ono što pridaje njenome značenju je bistar gorski potok iz porječja rijeke Ličanke. Ova je špilja posebna jer je jedina u Europi koju mogu posjetiti svi uzrasti zahvaljujući blagoj konfiguraciji bez stepenica. Kraća biciklistička tura prolazi oko jezera Bajer i ulaza u špilju Vrelo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari