NEĆE BAŠ SVE BLJEŠTATI

Video | Riječani će javnu rasvjetu imati pola sata kraće. Hoće li štednja ukrasti Božić?

Ukupna godišnja ušteda bi iznosila pet posto od cijene koja se predviđa iz mjera Vlade. Riječ je o oko 430.000 kuna

Božićne lampice palit će se pola sata kasnije i gasiti pola sata ranije, kako bi se došlo do ušteda u Zagrebu. Baš kao i javna rasvjeta. Plan paljenja i gašenja mijenja i Rijeka. Kada kreće i koliko će uštedjetI, , izvještava Ida Balen za RTL.

U ovoj se priči bundeva ne pretvara u kočiju, već kočija ostaje u mraku. Ova priča, nažalost, nije bajka, nego stvarnost s kojom se mora nositi cijeli svijet. Oko 16 tisuća uličnih lampi u Rijeci će svijetliti kraće.

Riječanin Nikola Jovanović: “Mislim da i tako imamo preveliko svjetlosno zagađenje, mislim da ne moraju svijetliti sve moguće lampe.”

Dakle, ulične će se lampe uključivati 15 minuta kasnije i isključivati 15 minuta ranije. Stanovnici to, kažu iz tvrtke zadužene za javnu rasvjetu, neće značajno osjetiti, ali značajna je ušteda.

Marko Križanec, zamjenik direktora Energa: “Ukupna godišnja ušteda bi iznosila pet posto od cijene koju predviđamo po cijeni iz uredbe, iz mjera Vlade, dakle radi se o nekakvih 430 tisuća kuna. Ukupni trošak bi pao s nekih osam i pol milijuna kuna na nekih osam i sto.”

A i blagdani će biti manje raskošni. Kriza je zadužena i za uključivanje i isključivanje božićnih lampica, mada je rasvjeta za ovu godinu već ugovorena.

“Na razini negdje 55 tisuća kuna troškova. No, naravno da ćemo voditi računa o tome da na tom dijelu postignemo određene uštede, paleći i gaseći tu rasvjetu sukladno potrebama blagdana. Neće kriza ukrast Božić? Pa neće kriza ukrast Božić.”

Riječanka Tatjana Pahljina: “Ja bih htjela da sve bliješti. Ionako su svi sumorni i turobni, naravno da bih htjela da bliješti. Nisam uopće, unutra u srcu, nisam zadovoljna s tim, ali u glavi… Realno, da.”

Rijeka će tako ukupno pola sata dnevno biti kraće osvijetljena, povod je loš, ali barem će priroda biti zahvalna, izvještava Ida Balen za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari