(RIJEČANI NA EU-IZBORIMA) Hrvoje Burić: Jedan od prioriteta je jačanje Luke Rijeka kroz povlačenje sredstava iz fondova EU

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U nedjelju 26. svibnja održat će se izbori za Europski parlament, a svi punoljetni birači mogu glasati za određenu listu ali i svoj preferencijalni glas dati nekom od kandidata na tim listama

Za ove izbore predane su 33 liste, a zanimljivo je da na te 33 liste na njih čak 22 nema niti jednog kandidata s prebivalištem u Rijeci?!

Kandidatkinja i kandidata iz Rijeke na izbornim listama za izbore za EU parlament je 11, a mi smo svakome od njih poslali pet istih pitanja s molbom da odgovore na njih.

1. Što vas je motiviralo za kandidaturu na ovim izborima?
2. Što su osnovne odrednice vašega izbornog programa?
3. Što je po vama razlog slabe izlaznosti na europske izbore?
4. Na koje načine hrvatski predstavnici u EU parlamentu mogu ostvariti odluke dobre za Rijeku i Hrvatsku?
5. Koji su trenutno najveći problemi Europe odnosno Europske Unije i kako se Hrvatska treba postaviti prema njima?

Evo što nam je odgovorio Hrvoje Burić, kandidat za europske izbore na listi Bandić Milan 365.

1. Što vas je motiviralo za kandidaturu na ovim izborima?

Motivirala me, kao čovjeka koji se ne miri s propadanjem našega kraja, iskrena i duboka želja da takvo stanje promijenim.

Osobno držim da je nužan legitimni demokratski politički otpor nesposobnima i pozivam sve Istrijane i Primorce da mi se priključe.

Samo tako možemo zajamčiti budućnost naše lijepe zemlje. Motiviralo me i namjerno uništenje Uljanika i 3.maja te politička platforma kojoj je to bio politički plan koji je, nažalost, i uspješno realiziran. Ta će ekzekucija dubinski utjecati na naše živote. I s time se neću nikada pomiriti jer je odgovornost isključivo na nasposobnoj politici.

Naš kraj mora predstavljati netko tko će se doista razumijeti koristi članstva u EU i promicati interese obje naše župabije i svih gradova i općina.

2. Što su osnovne odrednice vašega izbornog programa?

Okosnica programa je oživljavanje brodogradnje, zaštita poljoprivrednog zemljišta i korištenje obnovljivih izvora energije kao šanse za razvoj našeg priobalja i otoka.

Naravno, jedna od strateških odrednica programa jest i jačanje Luke Rijeka te razvoj infrastrukture kroz povlačenje sredstava iz fondova EU. Na tome planu aktualne su političke elite, blago rečeno, zakazale. U politici sam jer se ne mirim s takvim načinom javnog djelovanja, ne zanimaju me funkcije već želim služiti ljudima i svojem kraju.

3. Što je po vama razlog slabe izlaznosti na europske izbore?

Vodeće stranke ne žele veliki odaziv na izbore jer se boje lošeg rezultata. Čak niti Vlada, koja je to uvijek činila, ne poziva birače da izađu na izbore. Ako je odaziv manji, veća je mogućnost da izađu oni tradicionalno određeni i stranački članovi, a to je pogubno za demokraciju.

Čak ni najveće stranke nemaju veliku kampanju upravo iz tih razloga, već motiviraju samo svoje članstvo za izlazak na izbore.

4. Na koje načine hrvatski predstavnici u EU parlamentu mogu ostvariti odluke dobre za Rijeku i Hrvatsku?

Mogu doprinijeti kroz intenzivno lobiranje za velike infrastrukturne projekte. Ali ono što je još važnije kroz jedinice lokalne samouprave mogu i moraju educirati građane kako aplicirati i za male projekte koji se financiraju iz fondova EU.

Nažalost, i na tome smo polju uvelike zakazali i propustili velike šanse za napredak i razvoj svih nositelja razvoja- od malih OPG-ova,malih gospodarskih subjekata do razvoja infrastrukture svih jedinica lokalne samouprave.

5. Koji su trenutno najveći problemi Europe odnosno Europske Unije i kako se Hrvatska treba postaviti prema njima?

EU se suočava sa svojevrsnom krizom identiteta koju može prebroditi samo jačanjem svoje zajedničke politike.

Pritom mislim na zajedničku obrambenu i sigurnosnu strategiju, jače pozicioniranje gospodrskih interesa i jednakomjerni razvoj država članica koje nisu dosegle stupnj razvoja starih članica. Naravno, tu je i nužnost smišljenog upravljanja migrantskom krizom za što je presudan i naš ulazak u Shengen.

Hrvatskoj u tom kontekstu mora biti u fokusu borba za zaštitu nacionalnih interesa, oprezno uvođenje Eura, zaštita poljoprivrednog zemljišta i voda. Naše krhko gospodarstvo, koje tek traži svoje mjesto na velikom europskom zajedničkom tržištu, nije spremno na moguće potrese i treba učiniti sve napore da do njih ne dođe. Propustili smo prilike i to se mora mjenjati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari