RIJEČANIN IGOR JUGO NEZAUSTAVLJIV: Omogućit će besplatnu edukaciju za 400 građana, ali tu priča ne završava!

Naš sugovornik vrelo je ideja pa tako ovih dana razmišlja kako bi tijekom ovog projekta želio pokrenuti jedan centralni sustav za podršku startupovima

“„To je to, to je ono što si želio“, rekla mi je zaručnica tijekom jedne vožnje prema Zagrebu nakon što sam joj opisao cjelokupnu ideju – i tada je krenuo intenzivan rad na projektu ‘Hrvatska – startup nacija'”, opisuje dr. sc. Igor Jugo začetak revolucije u Hrvatskoj u kojoj će 400 hrvatskih građana dobiti besplatnu edukaciju. Ideja je to koja bi mogla promijeniti mnogo toga. Ne samo educirati građane o mogućnostima pokretanja i vođenja startupa, već i o korištenju pristupa koji se u Hrvatskoj toliko ne prakticira. Projekt je zaživio i postaje sve ozbiljniji i složeniji pa smo tom prigodom odlučili porazgovarati s velikim entuzijastom i začetnikom projekta “Hrvatska – startup nacija”.

Ideja iz mraka dočekala svjetlost dana

Sigurno ste čuli – u posljednje vrijeme naveliko se priča o entuzijazmu Igora Juge sa Sveučilišta u Rijeci, čovjeku koji je od Hrvatske odlučio napraviti nešto, isključivo svojim doprinosom i svojom voljom.

Kažu da se najbolje ideje “rode” u mraku. Slično je bilo i u slučaju Igora Juge koji je već neko vrijeme, bilo iz depresivnog hrvatskog standarda ili goruće želje za poboljšanjem obrazovne situacije, bio fokusiran na isključivo jedan problem.

“Krajem 2017. odlučio sam ovaj program edukacije ponuditi tržištu, najprije lokalno uz ambiciju daljeg širenja. Međutim, cijelo vrijeme me je mučilo to da time zapravo ne radim neku uslugu toj startup sceni kojoj želim doprinositi. Kao i uvijek, kada se duže fokusirate na jedan problem, neko rješenje vam se javi – obično usred noći. Tako sam dobio ideju da projekt napravim na nacionalnoj razini, posebno zato što sam već ranije imao tvrtku koja je tražila česta putovanja po cijeloj RH, pa se tog dijela nisam bojao. Ujedno sam se sjetio da bi projekt mogao biti besplatan, ukoliko se zaista potrudim oko kvalitetne crowdfunding kampanje i traženja sponzora”, prisjeća se Jugo začetka kampanje, dok je još bila samo ideja.

Prijave su, očekivano, pristizale iz svih krajeva Hrvatske, što je i bio cilj.

Hrvati, začudo, pokazali veliku razinu motiviranosti

Želja mu je provesti edukaciju u svim dijelovima zemlje, a kako bi to realizirao, morao je pokrenuti crowdfunding kampanju na Indiegogo platformi. Međutim nije sve išlo prema planu – iako je kampanja službeno trebala započeti 7. ožujka, Jugo je ipak odlučio, nakon konzultacija s iskusnijim ljudima, da nije spreman za nacionalnu kampanju te da je ipak potrebna daljnja priprema, što na kraju i dokazuje Juginu želju i motivaciju za uspjehom ove kampanje. Ujedno je prošao i dvije faze projekta na u dvjema Facebook kampanjama kako bi građane podignuo na novu razinu motiviranosti, a nje, kako rezultati ankete pokazuju, Hrvatima ne manjka.

“Još prije pojave u medijima proveo sam dvije Facebook kampanje, odnosno prve dvije faze projekta. Prva je motivirala korisnike da ispune anketni obrazac kako bih ispitao interes i motivaciju građana za ovakav projekt. Kada su rezultati ankete pokazali veliku razinu motivacije, otvorio sam predbilježbe sa željom da dođem do 400 predbilježbi – broj je nastao od zamišljenih 20 polaznika iz svake županije, što je približno 400 polaznika. Na dan prve pojave projekta u medijima taj cilj sam ostvario, čime je započela treća faza odnosno promocija projekta u medijima i na brojnim lokacijama RH kao priprema za otvaranje crowdfunding kampanje.

Brojni mediji, među prvima i vaš portal, prepoznali su potencijal ove inicijative, a povratne informacije su redom pozitivne. Broj predbilježbi je u nekoliko dana došao do 600, primio sam puno poruka podrške te ponuda za podršku projektu. Od 40 predbilježbi za podršku kampanji na Indiegogo platformi došli smo do 150, a broj nastavlja rasti.”

IZVOR: (Igor Jugo)

Nakon provedene edukacije polaznicima će ostati nastavni materijali, razvijen prvi startup, poznavanje cjelokupnog procesa pokretanja i vođenja startupa, te usvojene Lean Startup vještine. Program je u potpunosti orijentiran na pokretanje startup projekta temeljen na Lean Startup pristupu. Takav se pristup u Hrvatskoj baš i ne prakticira, a riječ je o metodologiji kojom se skraćuje trajanje ciklusa razvoja nekog inovativnog proizvoda ili usluge primjenom jedne od osnovnih znanstvenih metoda – metode eksperimenta u kombinaciji s interaktivnim razvojem vođenim objektivnim podacima prikupljenim od korisnika ili relevantnih sudionika u okruženju u kojem proizvod ili usluga nastaju.

“Ostvaruje mi se san”

U tom cjelokupnom angažmanu kojeg doista treba nekako i odraditi, dr. sc. Jugo energijom ne posustaje. Već ovog tjedna planira organizirati predstavljanje projekta u više županija kako bi detaljnije prezentirao program i sadržaj edukacije predbilježenim, ali i svim zainteresiranim građanima te osobno upoznao ljude koji djeluju u lokalnim institucijama za potporu poduzetništvu. Takva predanost, međutim, ne jamči da ćete imati fizički vremena za sve to obaviti pa je Jugo trenutno u potrazi za još jednim članom tima.

“Protekli tjedan bio je ispunjen medijskim objavama i samim time ogromnim količinama adrenalina. Imam osjećaj da mi se ostvaruje jedan san i neizmjerno uživam u ovim danima iako su, pored profesionalnih obaveza, ispunjeni sastancima, pisanjem mailova i aktivnošću na webu i društvenim mrežama, toliko da sam u potrazi za još jednim članom tima koji bi mi pomogao koordinirati sve to”, kazao je Jugo pa nadodao što ili tko mu cjelokupni proces olakšava:

“Najviše me motivira golema količina podrške od obitelji, prijatelja, ali i od brojnih predbilježenih polaznika koji se, kao i ja, nadaju uspješnoj crowdfunding kampanji i realizaciji projekta u svojim sredinama. Također se javljaju brojni stručnjaci iz različitih branši, kao i ljudi koji su aktivni u startup zajednici. Svima im se zahvaljujem na pozitivnoj energiji koju ulažem u ovaj, sve ozbiljniji i složeniji, projekt. Sve mi to zajedno daje vjeru da će crowdfunding kampanja biti uspješna.”

IZVOR: (Igor Jugo)

Ideja ne manjka, novi projekt na pomolu!

Naš sugovornik vrelo je ideja pa tako ovih dana razmišlja kako bi tijekom ovog projekta želio pokrenuti jedan centralni sustav za podršku startupovima gdje bi oni na vrlo jednostavan način mogli pronaći tvrtke koje su izrazile spremnost na pomoć u realizaciji prototipa bilo koje vrste, od plastike, metala, elektronike, ali i u pružanju pomoći iz pravnih, ekonomskih i drugih područja.

“Taj bi sustav povezao i sve institucije u Republici Hrvatskoj koje pružaju podršku startupovima, odnosno poduzetnicima početnicima općenito. Takav sustav mogao bi biti jedan od dobrih temelja nacionalnog sustava podrške startup sceni. Naravno, u brojnim gradovima u RH, a najviše u Zagrebu, već sada postoji vrlo veliki broj institucija, privatnog i državnog karaktera koje intenzivno, duži niz godina podržavaju startupe i koje imaju dobre rezultate. Također postoji i veći broj tvrtki i uspješnih poduzetnika/entuzijasta koji taj sustav pomažu ili u njemu aktivno sudjeluju. Ono što bi moj sustav tu donio bila bi dostupnost informacija i sustava podrške startupovima iz cijele RH neovisno odakle dolaze”, najavio je dr. sc. Jugo.

Tena Bogdanić
Foto: Igor Jugo / Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari