IMA SIGURNU LUKU

Video | Riječanka godinama trpjela obiteljsko nasilje, sada živi novi život. Žrtve ohrabruje: ‘Spakirajte se i idite od njega’

Žene i djeca žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci imaju sigurnu luku! Caritasov dom Sv. Ana spašava ih punih 30 godina. Svima koji u tome pomažu danas su dodijelili zahvalnice! Porast nasilja u društvu osjete jer su lani imali 20 posto više štićenika

Deset mjeseci bila je u sigurnoj kući s troje maloljetne djece. U njoj je našla spas od supruga zlostavljača. Trpjela je godinama.

“Da, tukao je mene, djecu ne, djecu, desilo se fizičko nasilje, ali to je već bilo u tim zadnjim periodima, kada je vjerojatno već i on sam bio svjestan da je kraj”, govori žrtva obiteljskog nasilja za RTL Danas.hr.

Na pitanje što bi rekla susjedima koji čuju nasilje, koji se prave da ne čuju, da ne vide, žrtva odgovara:

“Ma jednostavno to se desilo i kod mene, ja sam zvala, molila nekog da zove policiju, nitko nije reagirao.”

Zato je muža ujutro sama prijavila policiji. On ide u zatvor, oni u drugi grad. Zlostavljač je odležao deset mjeseci. Pušten je početkom rujna uz mjere opreza, a ona je novi život s djecom izvan sigurne kuće počela prije tjedan dana. Radi, plaća stanarinu, djeca idu u školu.

“Ne, ne bojim se ničega, evo ja ću sad ponoviti izreku svog djeteta koja je izrekla ako smo preživjeli tatu, mislim tužno je to za reći, ali ako smo preživjeli tatu i ako smo preživjeli boravak u sigurnoj kući onda nam je samo nebo granica”, kaže.

Riječka sigurna kuća u 30 je godina bila utočište za 700 žena i 1300 djece iz cijele Hrvatske i susjedne BiH. Sada imaju mjesta za 30 osoba.

“35 posto naših korisnika vrati u obitelj od kud su došle, znači u obitelj zlostavljača”, kaže Laura Pavičić, psihologinja Doma Sv. Ana u Rijeci.

Domaći pjevač otkrio ono o čemu se već neko vrijeme šuškalo…
Lani im je broj korisnika porastao 20 posto.

“U zadnje vrijeme moram reći da bi možda potrebno bilo i koje mjesto više, da nismo u mogućnosti primiti uvijek prema zahtjevu korisnike”, govori Željka Frković, ravnateljica Doma Sv. Ana u Rijeci.

Svima koji im pomažu, dodijeljene su zahvalnice. Dobio ju je i riječki nadbiskup koji i danas proziva zlostavljače.

“Postojanje jedne takve ustanove je zapravo sramota za naše društvo, za našu Crkvu, a s druge strane možemo također biti ponosni jer za razliku od onih koji puno govore, mi smo ipak nešto pokušali napraviti”, poručuje riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Mnogim ženama omogućili su novi početak. Za one koje još trpe, poruka od naše hrabre sugovornice.

“Znači uzmite svoje dijete i do prve policijske postaje ili do Centra za socijalnu skrb, jednostavno spakirajte se i idite, nemojte trpjeti ni sekunde”, zaključila je.

Jer, kaže, nijedan zlostavljač s vremenom ne postaje bolji, samo gori!, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari