Riječanki bolnica mora platiti 5,6 milijuna kuna: ‘Shvatila sam da se ne mogu pomaknuti’

Foto: ilustracija

“Samostalno iz stana, odnosno zgrade, ne mogu izaći, samostalno se ne mogu kretati, neurološke tegobe “kontroliram” velikim dozama lijekova”, kaže Riječanka opisujući svoju svakodnevnicu

Riječki KBC mora isplatiti čak 5,6 milijuna kuna pacijentici koja je zbog liječničke pogreške postala doživotni invalid. Odluka je to Županijskog suda u Rijeci, čime je nakon 13 godina sudske parnice pravomoćno okončan slučaj 56-godišnje Riječanke. Riječ je o najvišoj dosuđenoj odšteti dosad u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Oštećenoj pacijentici i njezinoj užoj obitelji dosuđena je odšteta čija glavnica, kamate i sudski troškovi ukupno iznose više od 5,1 milijun kuna, a KBC će, osim toga, morati pacijentici do stjecanja prava na starosnu mirovinu plaćati i mjesečnu rentu zbog izgubljene zarade koja se procjenjuje na oko pola milijuna kuna.

Slučaj datira iz 2006. kada se tada 44-godišnjoj Riječanki život zauvijek promijenio. U KBC je otišla na rutinsku operaciju polipa maternice i ciste na jajniku. Obavila je sve zahtijevane preglede te bez ikakvih napomena i ograničenja dobila placet za operaciju.

“Dolazak u bolnicu na dan operacije posljednje je čega se uopće sjećam. Moje prvo sljedeće sjećanje je buđenje na Intenzivnoj kada sam shvatila da se ne mogu pomaknuti jer sam priključena na brojne aparate i respirator. To da je moj mozak tijekom uvođenja u anesteziju ostao bez kisika i da je pretrpio velika oštećenja te da sam gotovo tjedan dana bila u komi, na granici života i smrti, saznala sam naknadno iz pričanja moje obitelji i medicinske dokumentacije o neuspjelom zahvatu”, kazala je pacijentica. Na Odjelu intenzivne njege je provela puna dva mjeseca, nakon čega je potpuno nepokretna, u invalidskim kolicima, prebačena u toplice na rehabilitaciju gdje je provela više od četiri mjeseca.

“Nakon rehabilitacije, u invalidskim kolicima vratila sam se kući, u potpunosti vezana za tuđu pomoć koju su mi pružali članovi moje najuže obitelji”, priča svoju dramu pacijentica. Bila je, kaže, kao malo dijete.

Iznova je učila govoriti i obavljati osnovne radnje. Osobnu higijenu za nju su radili članovi obitelji, medicinska sestra i fizioterapeut na koje je imala pravo u sklopu pomoći i njege u kući. Nakon što je njezino zdravstveno stanje postalo definitivno, proglašena je nesposobnom za rad i upućena u invalidsku mirovinu.

“Samostalno iz stana, odnosno zgrade, ne mogu izaći, samostalno se ne mogu kretati, neurološke tegobe “kontroliram” velikim dozama lijekova, dakle jasno je da se moj život iz temelja promijenio”, objašnjava.

Odvjetnik oštećene, Josip Mađarić pojašnjava kako njegova klijentica uopće nije dospjela na operaciju. Naime, tijekom uvođenja pacijentice u anesteziju došlo je do liječničke pogreške koja je ostavila katastrofalne posljedice po njezino zdravlje.

“Prva liječnica-anesteziologinja nije ju uspjela intubirati, pozvala je drugu liječnicu kojoj to također nije pošlo za rukom, sve dok na kraju nije stigao treći anesteziolog koji je u tome uspio i tako pacijentici spasio život”, kazao je Mađarić za Jutarnji list.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari