MEĐU 15 ODABRANIH!

Riječka Opera u društvu s milanskom Scalom i Pariškom nacionalnom operom!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Projekt riječkog HNK Ivana pl Zajca u koprodukciji s SNG-om iz Maribora „Don Carlo 4R: Piloting 4R in Theatre Productions and Development of Young Audiences“ uvršten je među samo petnaest odabranih koji konkuriraju za Next Stage Grant nagradu od 250.000 eura.

Riječ je o najužem izboru na natječaju, po broju članova, u svijetu najveće asocijacije opernih kuća i baletnih kazališta – Opera Europa, u suradnji s platformom Fedora koja pak okuplja europske filantrope u području opere i baleta.

Svih 15 odabranih inspirativnih projekata potiču inovacije kroz održivost, uključivost i digitalnu transformaciju. Nakon prvog kruga natječaja, 29. travnja u Düsseldorfu su predstavljeni projekti koji su ušli u uži krug izbora, a nakon čega su se riječki HNK i njegova Opera s projektom „Don Carlo 4R: Piloting 4R in Theatre Productions and Development of Young Audiences“ našli u doista odabranom društvu što ga čine primjerice Teatro alla Scala di Milano, Opéra national de Paris, Finnish National Opera and Ballet, Volksoper Wien, Sadler’s Wells u Londonu i drugi.

Natječaj je dio šire Next Stage inicijative kojoj je cilj potaknuti oporavak i promjene u opernom i baletnom području, a inicijativi se do sada pridružilo 45 opernih i plesnih kazališta iz 17 država. Natječaj donosi i niz stručnih skupova namijenjenih partnerskim organizacijama kako bi bolje razumjeli zajedničke izazove s kojima se kazališta susreću i nose u 21. stoljeću, a posebice nakon krize koja se snažno odrazila na kulturni sektor.

Sljedeće kazališne sezone pod nazivom „Transformacije 1“, Opera riječkog „Zajca“ planira premijeru Vedrijeve opere „Don Carlo“ u koprodukciji s Operom Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora. Kroz koprodukcijski će se projekt razvijati dodatni pristupi u održivom dizajniranju i izradi scenografije, kostimografije i rekvizita te su stoga za uključivanje u projekt pozvana i komunalna društva Čistoća Rijeka, Ponikve Krk te Surovina iz Maribora.

Želeći pridonijeti održivijem životu grada kao cjeline, u tim će se partnerstvima pronalaziti materijali pogodni za recikliranje, sirovine i objekti koji će kroz sustav Reuse-Repair-Recycle-Upcycle dobiti novi život na kazališnoj sceni. Pritom će njihov dizajn uključivati i mogućnost ponovnog korištenja za druge projekte ili reciklaže kroz sustav gospodarenja otpadom.

Osim transformacije u pristupu dizajnu i proizvodnji te javnog zagovaranja održivosti, u projekt će kroz radionice održivosti biti uključena i mlada publika, ali i kroz paket digitalnih sadržaja koji će im, kao i njihovim nastavnicima i roditeljima, omogućiti da svoje doživljaje kazališta produže izvan gledališta, da uđu u priču i likove, da upoznaju kazalište kroz ono što je nevidljivo s kazališnog sjedala.

Koliko god to nevjerojatno zvučalo, riječka će se Opera ponovno naći u situaciji bliskosti i povezanosti s Teatrom alla Scala. Naime, nakon dvogodišnje pandemijske stanke, Opera riječkog „Zajca“ ovoga će ljeta biti gostujuća operna kuća na prestižnom Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj, nakon što je to na posljednjem festivalskom izdanju bila milanska Scala.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari