SVE PREPORUKE

Riječka studentica Lucija o programu Work and Travel: „Treba smanjiti očekivanja, ali ipak bih svima preporučila program”

Lucija Bavrka studentica je ekonomije u Rijeci koja je 2019. godine posjetila SAD u sklopu programa Work and Travel

Nedavno smo, stoga, ovu blagoglagoljivu studenticu posjeli na Skype, kako bi nam otvoreno, bez uljepšavanja, ali ipak s entuzijazmom, odgovorila na sva pitanja i potpitanja. Kako je Lucija iskrena, jednostavna i direktna, (a što se vidi i preko ekrana), u ovom smo intervjuu uspjeli doznati sve bitno o ovom popularnom studentskom programu, prenosi Gooders-news.

S obzirom na to da, kako smo u razgovoru doznali (spoiler alert), prijave na program za ljeto naredne godine kreću već od jedanaestog mjeseca prethodne godine, a uz to i ne koštaju malo, pravo je vrijeme da, ukoliko budete zainteresirani za ono što čujete, već sad krenete sa studentskom štednjom. A da biste znali jeste li zainteresirani, poslušajte Luciju koja govori precizno, iscrpno i najvažnije – iz prve ruke.

Prvo da krenemo s manje zanimljivim, ali korisnim dijelom – možeš li nam objasniti postupak prijave, koliko se čeka na sve to skupa i kada bi se osoba, koja primjerice na ljeto iduće godine želi na Work and travel (ako pretpostavimo da će sve s koronom biti ok) trebala krenuti u cijeli postupak? Kome se treba javiti, kojim redoslijedom i je li ta administracija tipično zamorna na dobri stari hrvatski način ili je ovdje situacija ipak malo drugačija?

– Prvi korak je odlučiti gdje otprilike želiš ići raditi, zatim naći agenciju preko koje želiš ići. Agenciju sam odabrala zbog brojnih preporuka, čak i preporuke rodice koja je išla s istom prije čak 12 godina. Prije odabira bih svakome savjetovala da porazgovara s drugim studentima koji su već odradili isti program, da dobije donekle dojam o cjelokupnom programu. Na Facebooku postoje brojne grupe u kojima se mogu pronaći razna iskustva pa preporučujem svima koji su zainteresirani za sami program da se učlane u njih i istraže. ?

Cijeli proces prijave je online te je sami postupak aplikacije dosta jednostavan. Naravno, potrebno je dati dosta osobnih podataka i dosta su detaljni ti podaci, no to je razumljivo s obzirom na važnost istih. Kao dio aplikacije i prije konačnog odabira poslodavca, imali smo i intervju na engleskom s predstavnicom agencije koja nas je u odnosu na njega i evaluirala te smo u skladu s ocjenom mogli i birati pozicije za koje smo zainteresirani. Intervju koji smo imali nam je u neku ruku bio i dobra priprema za intervju koji smo kasnije trebali obaviti uživo s poslodavcem. Naravno, prije konačnog odabira poslodavca te intervjua s istim bilo je potrebno platiti sve naknade agenciji.

Što se tiče samog programa, postoje različite opcije i sve ovisi o tome želite li da vam agencija pronađe posao ili ste ga već sami pronašli, želite li ići samostalno ili pak u nekom društvu. Izbor je stvarno velik. Kako sam prvi put išla na program, zbog neke sigurnosti sam se odlučila na soluciju gdje mi agencija pronalazi poslodavce te ja biram među njima za kojeg se prijavljujem.

Kad sam odabrala poslodavca morala sam snimiti kratki video u kojem mu se predstavljam i govorim neke osnovne informacije o sebi i zašto sam se baš odlučila za prijavu kod istog. S istim poslodavcem sam imala i razgovor uživo u Zagrebu. Iskreno, taj razgovor mi je bio najstresniji proces cijele prijave, no stvarno bespotrebno jer je poslodavac bio odličan i pokušavao nas je sve opustiti.

Zadnja prepreka prije samog odlaska na program je dobivanje američke vize. Sama prijava košta oko 160 dolara. Potrebno je aplicirati preko interneta, pri čemu treba odgovoriti na dosta pitanja, a zatim ići na razgovor u Američku ambasadu. U Ambasadi sam se osjećala kao da sam u banci. Na ulazu nas je dočekao zaštitar koji nam je dao broj i čekaš sa svim tim silnim dokumentima svoj red za razgovor i konačnu odluku. Ono što je u tom dijelu najvažnije je da im dokažeš da studiraš i redovno izvršavaš svoje obveze te da se namjeravaš vratiti u Hrvatsku po završetku programa.

Što se tiče prijava, sjećam se da su bile otvorene od jedanaestog mjeseca, do popunjena mjesta, s time da su ranije otvorene za one koji su već pohađali isti program. Cijeli proces, počevši od inicijalnog kontakta s agencijom i rješavanja papirologije do evaluacije, intervjua te procesa dobivanja vize traje sigurno sve skupa četiri  do pet mjeseci, ovisno o tome kad se prijavite. Sve u svemu, dobro je prijaviti se što ranije, a već početkom akademske godine početi planirati sljedeće ljeto.

Prema ovome mi se čini da je najvažnija,  gotovo jedina bitna kompetencija za dobivanje posla je znanje engleskog jezika?

U principu da, premda pitaju i za prethodno iskustvo…

Za koju si se ti lokaciju odlučila i zašto?

Išla sam u Colorado jer sam inače iz Zadra, a studiram u Rijeci pa sam htjela nešto suprotno od mora i odabrala planinu. Ipak, bio mi je šok kad sam tek došla. Na prvi dan ljeta je padao snijeg.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari