Riječke plaže spremne za sezonu kupanja, more izvrsne kakvoće!

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Svaka plaža ocijenjena je pojedinačnom, godišnjom i konačnom ocjenom, koja govori o kvaliteti mora u protekle četiri godine, uz napomenu da su hrvatski standardi nešto stroži od europske direktive

Riječke plaže spremne su za sezonu kupanja, osim plaže Sablićevo, na kojoj će do kraja lipnja biti završeni radovi na sanaciji stijenskog pokosa, a prvo ovogodišnje ispitivanje pokazalo je kako je kakvoća mora na svim riječkim plažama izvrsna, rečeno je danas na gradonačelnikovom kolegiju a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Kako je kazala pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, deset mjerenja kakvoće mora Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ na 21 točki u 2018. godini, pokazalo je kako je na većini plaža more izvrsne kakvoće.

Na gradonačelnikovom kolegiju o pripremi plaža za sezonu kupanja

Svaka plaža ocijenjena je pojedinačnom, godišnjom i konačnom ocjenom, koja govori o kvaliteti mora u protekle četiri godine, uz napomenu da su hrvatski standardi nešto stroži od europske direktive.

Kontrola svakih petnaestak dana

Kontrola kakvoće mora u 2018. provedena je svakih petnaestak dana u razdoblju od 14. svibnja do 19. rujna. Kakvoća mora na većini riječkih plaža (94,29%) ocjenjena je pojedinačnom ocjenom izvrsno, dobru kakvoću mora imalo je 4,29% uzoraka (po jedan uzorak s plaža Kupalište Hotela Jadran, Kantrida – Rekreacijski centar 3. maj i Kantrida – Dječja bolnica, te više uzoraka s plaža Kantrida – zapad i Kantrida – istok,), a ocjenu zadovoljavajuće 1,43% uzoraka (po jedan uzorak s plaža Kantrida – istok i Bivio – Dom umirovljenika), prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Što se tiče godišnjih ocjena, sve riječke plaže imale su more izvrsne kakvoće, osim plaže Kantrida-zapad koja je dobila ocjenu „dobar“ i plaže Kantrida-istok koja je dobila ocjenu „nezadovoljavajuća“. Temeljem konačnih ocjena, može se reći da većina riječkih plaža ima more izvrsne kakvoće, osim plaža Grčevo, Kantrida – zapad i Kantrida – Vila Nora koje su imale more kakvoću procijenjenu dobrom, te plaže Kantrida – istok na kojoj je more bilo zadovoljavajuće kakvoće.

Najproblematičnija riječka plaža – plaža Kantrida – istok

Svakako, najproblematičnija riječka plaža tj. ona koja ima povećano mikrobiološko opterećenje je plaža Kantrida – istok. Nezadovoljavajućom konačnom ocjenom ocjenjena je od 2012. do 2015. godine, dok je posljednje tri godine (od 2016. do 2018.) konačna ocjena kakvoće mora na toj plaži, ipak, zadovoljavajuća. Prema navodima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ područje Kantride karakterizirano je većim brojem priobalnih izvora, što i utječe na konačne rezultate.

„Gotovo sve riječke plaže imaju izvrsnu kakvoću mora, što se može pripisati značajnim investicijama u sabiranje otpadnih voda, a kako su pred nama investicije u sklopu velikog EU projekta ‘Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka’ možemo očekivati kako će se ovakvo stanje zadržati još dugi niz godina“, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Sezona kupanja na riječkim plažama počinje od 1. lipnja, a traje do 15. rujna ili dulje, ovisno o vremenskim uvjetima. Grad Rijeka trenutno održava 22 plaže – od čega 13 na Kantridi i Kostabeli te 9 na Pećinama – koje se prostiru na ukupnoj površini od 108 tisuća metara kvadratnih.

Sablićevo – radovi na sanaciji odrona počinju idućeg tjedna

Prema riječima pročelnice Odjela za komunalni sustav Irene Miličević, sve su plaže spremne za korištenje, osim plaže Sablićevo, gdje je došlo do odrona sa stijenskog pokosa pa je zbog opasnosti od daljnjih odrona, zabranjen pristup plaži. Radovi na sanaciji odrona počinju početkom idućeg tjedna, a očekuje se da će biti gotovi do kraja lipnja.

Za uređivanje plaža iz sredstava koncesija i koncesijskih odobrenja te komunalne naknade u 2019. godini osigurano je preko 3,5 milijuna kuna, od čega se 900 tisuća odnosi na sanaciju stijenskog pokosa na Sablićevu, 900 tisuća osigurano je za održavanje plaža sukladno Planu upravljanja pomorskim dobrom za 2019. godinu, dok se 1,7 milijuna kuna odnosi na radove iz Programa održavanja komunalne infrastrukture, kao što su građevinsko-zanatski radovi redovnog održavanja, čišćenje plaža i mora, izvedba privremenih priključaka ili pak utrošak vode i struje.

Sve plaže spremno čekaju kupače, osim plaže Sablićevo. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Dohranjivanje plaža šljunkom

Ovih 900 tisuća kuna osiguranih za održavanje plaža iz Plana upravljanja pomorskim dobrom odnosi se na dohranjivanje plaža šljunkom, održavanje svih objekata i uređaja na plažama od sanitarnih objekata preko sunčališta do prilaza plažama, kao i sanaciju štete od olujnog juga u listopadu prošle godine, koje je najviše oštetilo plažu S zavoj na Preluku.

Također, ovim sredstvima se održava hotrikultura, kao i platforme za osobe s posebnim potrebama postavljene na plaži Ploče.

Različiti sadržaji na 19 lokacija

Što se tiče aktivnosti na osiguranju sportsko-rekreacijskih i ugostiteljskih sadržaja, Vijeće za koncesijska odobrenja je izdalo 11 odobrenja za ovu godinu, pa uz odobrenja izdana protekle godine te tri lokacija na kojima su objekti postavljeni ili se planiraju postaviti temeljem zakupa javne površine, različiti se sadržaji nalaze na ukupno 19 lokacija.

S obzirom na sklopljene ugovore o davanju na korištenje lokacija, izdana koncesijska odobrenja za mikrolokacije na pomorskom dobru odnosno interes za izdavanje koncesijskih odobrenja procjenjuje se da će broj sadržaja na plažama biti na istoj razini kao i 2018. godine.

I ove će godine do kraja rujna na plaži namijenjenoj osobama s invaliditetom Kostanj biti angažirana spasilačka služba, za što je u gradskom proračunu osigurano 10 tisuća kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views