SVE ZA NAŠE MALIŠANE

Riječke škole i vrtići još ljepši i topliji: Završena energetska obnova još četiri objekta!

Do kraja lipnja 2020. godine očekuje se i dovršetak radova na energetskoj obnovi Osnovne škole Pehlin i Muzeja grada Rijeke

U sklopu projekta energetske obnove objekata javne namjene kojeg provodi Grad Rijeka, a koji se financira i sredstvima iz EU fondova, dovršena je energetska obnova četiri objekta: vrtića Vidrice i Belveder te osnovnih škola Gornja Vežica i Eugen Kumičić.

Do kraja lipnja 2020. godine očekuje se i dovršetak radova na energetskoj obnovi Osnovne škole Pehlin i Muzeja grada Rijeke.

OŠ Gornja Vežica

Gradonačelnik Obersnel je kazao kako ukupna vrijednost energetske obnove ovih šest gradskih objekata iznosi 27,8 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 9,2 milijuna kuna, dok je preostalih 18,6 milijuna kuna osigurao Grad Rijeka putem kreditnog zaduženja.

“Taj relativno nepovoljni odnos proizlazi iz činjenice da Ministarstvo graditeljstva smatra kako mi u primorskim krajevima ne trebamo dobiti onoliku potporu za energetsku učinkovitost koliku dobivaju kontinentalni krajevi. Je to ispravno ili nije, o tome bi se dalo raspravljati. Grad Rijeka prednjači u povlačenju bespovratnih sredstava za energetsku obnovu, ne samo u onom dijelu koji je u nadležnosti grada, nego su i građani prepoznali mogućnosti koje nudi ovaj natječaj odnosno projekti energetske obnove“, kazao je gradonačelnik.

Radovi na energetskim obnovama u osnovnim školama Gornja Vežica i Eugen Kumičić obuhvatili su sanaciju vanjske ovojnice izvedbom Etics fasadnog sustava, sanaciju krova uz povećanje toplinske zaštite, zamjenu vanjske stolarije energetski učinkovitijom stolarijom, ugradnju termostatskih ventila, zamjenu postojeće rasvjete učinkovitijom te ugradnju sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata.

OŠ Eugen Kumičić

U dječjim vrtićima Belveder i Vidrice radovi su obuhvatili sanaciju vanjskih zidova i krova uz povećanje toplinske zaštite, zamjenu vanjske stolarije energetski učinkovitijom, ugradnju termostatskih ventila te ugradnju sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata. Također, u vrtiću Vidrice radovi su obuhvatili i plinofikaciju kotlovnice.

Zahvaljujući energetskoj obnovi ostvarena je projektirana uštede toplinske energije za grijanje od nešto više od 50%. Kod vrtića Vidrice radi se o uštedi od 63%, kod OŠ Eugena Kumičića 67%, dok je kod vrtića Belveder planirana ušteda čak 75%.

PPO Vidrice

Izvođači radova na energetskoj obnovi ovih 6 objekata su Jukić-DAM d.o.o. (OŠ Eugen Kumičić, OŠ Pehlin, OŠ Gornja Vežica), BARIĆ-GRADNJA Zadruga za građevinarstvo ( vrtić Belveder), Zanatska zadruga Gradin (vrtić Vidrice, Muzej grada Rijeke).

Uz navedenih šest objekata, 2016. godine energetski su obnovljene zgrade osnovnih škola Nikola Tesla i Fran Franković te vrtići Krijesnica i Turnić.

U 2018. godini energetski su obnovljene osnovne škole Kozala, Pećine, Ivana Zajca, Gelsi, Podmurvice i Škurinje te vrtići Kvarner, Podmurvice, Veseljko, Krnjevo i Potok.

PPO Belveder

Gradu Rijeci su nepovratna EU sredstva odobrena na javnom pozivu „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, koji je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja raspisalo u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Također, temeljem pilot projekta „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ iz EU fondova financirana je i izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu 15 objekata: OŠ Gelsi, Podmurvice, Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Škurinje, Ivana Zajca, Pećine, Pehlin i Kozala te vrtiće Krnjevo, Veseljko, Podmurvice, Potok, Belveder i Vidrice. Ukupan iznos izrade projektna dokumentacije od 1.136.500 kuna u potpunosti (100%) je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Energetski obnovljena OŠ Eugen Kumičić

Ukupne investicije Grada Rijeke u energetsku obnovu iznose 96,4 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva od Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iznose 50,4 milijuna kuna ili 52%, dok je Grad Rijeka osigurao 46 milijuna kuna ili 48%.

Što se tiče učešća u EU projektima kojima se podupire energetska obnova javnih zgrada, a s obzirom na 21 projekt energetske obnove zgrada koji je zaključen ili je u tijeku, Grad Rijeka svrstava se u sam vrh javnog sektora po povlačenju bespovratnih sredstava.

Zahvaljujući energetskoj obnovi smanjena je potrošnja energije u zgradama javnog sektora. Uz to, postiže se stvaranje povoljne mikroklime za rad, produženje vijeka trajanja zgrade, smanjenje izdataka za održavanje zgrade, za financiranje potrošnje energenata, smanjenje potrošnje energije, smanjenje emisija CO2 te doprinosi razvoju gospodarstva, u iznosu navedenih ulaganja.

OŠ Eugen Kumičić

Grad Rijeka je sa svojim komunalnim i trgovačkim društvima te ustanovama i sportskim udrugama nastavio s povlačenjem bespovratnih EU sredstava te je do sada ukupna svota narasla na oko 267 milijuna eura, čime je u hrvatskom vrhu po osiguranim bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

Predstavljanju su uz gradonačelnika Rijeke Vojko Obersnela, nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Denis Šulina, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, Viša savjetnica gradonačelnika – specijalistica za energetiku Tajana Jukić Neznanović te ravnateljica OŠ Eugen Kumičić Ana Anić Opašić sa suradnicima.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari