GLOBALNA KAMPANJA

Riječke znamenitosti u utorak bit će osvijetljene crvenim svjetlom

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

U utorak 7. rujna u večernjim satima (od 19 sati), na inicijativu Saveza društava distrofičara Hrvatske, fontane na Jadranskom trgu i Trsatska gradina bit će osvjetljene crvenim svjetlom

Rijeka će se na taj način priključiti globalnoj kampanji obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji.

Kampanju provodi World Duchenne Organization (Svjetska organizacija osoba s Duchenne mišićnom distrofijom), a tema ovogodišnjeg Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji je „Život odraslih i Duchenne”.

Duchenne mišićna distrofija (DMD) spada u najprogresivnije oblike mišićne distrofije – nasljedne bolesti slabljenja i propadanja mišića koji kontroliraju pokrete.

DMD je prvi opisao francuski neurolog Duchenne de Boulogne 1861. po kojem je i dobila ime.

Riječ je o poremećaju koji je uzrokovan mutacijom u genu, a majke bolest u pravilu prenose na mušku djecu. Oboljeli dječaci već oko desete godine života gube sposobnost samostalnog hoda, a progresija bolesti je takva da se u adolescentskoj dobi javljaju izrazite teškoće plućne i srčane funkcije uslijed slabljenja dišnih i srčanog mišića te uglavnom umiru u trećem desetljeću života.

Ipak, tijekom posljednjih desetljeća, životni vijek osoba s Duchenneom se znatno produljio što uz nova medicinska pitanja donosi nove izazove i mogućnosti unaprjeđenja kvalitete života oboljelih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari