NIKADA ZABORAVITI

Riječki HDZ položio vijence i zapalio svijeće u znak sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje državni je blagdan koji obilježavamo 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara i počinjen pokolj u Škabrnji.

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba.

U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA i srpski pobunjenici. Oni su Škabrnju po okončanju napada spalili i u potpunosti uništili, a katoličku crkvu do temelja srušili. Zločin u Škabrnji izveden je planski, istovremeno kada su pripadnici JNA i četnici divljali u okupiranom Vukovaru i u drugim područjima Hrvatske gdje su počinjeni zločini.

“Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i ove godine smo prigodno obilježili polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Mostu hrvatskih branitelja te na spomeniku braniteljima na Delti”, izjavili su iz HDZ-a Rijeka. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća u znak sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje predvodili su Josip Ostrogović, predsjednik GO HDZ Rijeka, Zvonko Radočaj, predsjednik zajednice Utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman PGŽ i Valter Štefan, predsjednik zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari