ODMOR U JAKNAMA

Video | Riječki hotel s pet zvjezdica i zimi nudi top uslugu: U Hrvatskoj radi tek trećina hotela, ali na Kvarneru ne spavaju!

Od 1200 hotela u Hrvatskoj, otvoreno njih 400. Mnogi su zatvorili ranije zbog drastičnog rasta troškova energenata, ali neki su se i na to pripremili. Više u video prilogu!

Na odmor se ide i u zimskim jaknama! Riječki hotel s pet zvjezdica nudi top uslugu, snizio je cijene za 30-ak posto pa ima posla. Dejan Bosak iz Krapine je u hotelu treći put.

“Da radi čitavu godinu to je izvrsno, tako da bilo bi dobro da čitava Opatija i čitava Rijeka rade čitavu godinu, mi smo iz Krapine i Zagreba tako da u principu sve što radi čitavu godinu donosi zaradu”, govori nam Dejan, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Od 1200 hotela u zemlji, jučer je promet imalo njih 400. Njihova su zatvaranja zbog drastičnog rasta troškova poslovanja počela dva tjedna ranije no inače. Riječki hotel s 200 soba ipak će raditi.

Nikola Špehar, voditelj marketinga hotelske kuće u Rijeci, kaže nam: “Cijene energenata jesu povišene, no sam objekt je izgrađen prije nešto manje od godinu i pol i tprojektiran uzimajući u obzir najviši stupanj energetske učinkovitosti. Veliku pozornost pridajemo edukaciji zaposlenika o uštedi energije i kako odgovorno upravljati s istom.”

Imaju stalne radnike koji su dio globalnog hotelskog brenda pa kada je u Rijeci manje posla, mogu na usavršavanje u sestrinske hotele po Europi i Bliskom istoku.

Ninoslav Aleksić, voditelj restorana hotela u Rijeci, tako je u 21-oj promaknut i vodi restoran. Govori nam: “Radio sam u Amsterdamu, u Haagu kada smo otvarali jedan bar i restoran i bio sam sada na Mallorci.”

Mnogi nisu te sreće, pogotovo zimi kada idu kući na čekanje. Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, otkriva nam stanje: “Oko 42.000 radnika radi u hotelskoj industriji za stalno. Od tih stalnih moglo bi 15-ak tisuća doći u poziciju da nemaju punu plaću nego da završe na minimalnoj plaći.”

Velike hotele zimi je nemoguće napuniti, pa država kroz EU fondove potiče izgradnju manjih obiteljskih hotela. Opatijski hotel s 15 soba i 5 apartmana radi cijelu godinu.

Direktor tog hotela Mirzet Jusufagić govori nam: “Tko misli dugoročno radit, tko drži do sebe, pogotovo hotelske kuće koje su respektabilne, one moraju raditi, ne mogu biti malo raditi malo ne raditi – gost izgubi povjerenje, na kraju krajeva izgubite i personal koji je danas najvrjedniji.”

Hrvatska zimi ostvaruje 5% ukupnog turističkog prometa, pa otprilike toliko objekata i radi.

Predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba govori nam: “Dugoročno i kratkoročno je uvijek loše kad se dešavaju ovakve oscilacije i mislim da svi skupa imamo dovoljno vremena da razmislimo o nekim potezima i da se kvalitetno pripremimo za iduću godinu.”

Hoteli se ove godine zatvaraju ranije no inače, bit će dobro ako se dogodine ne otvore puno kasnije no inače, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari