FOTOGRAFIJE VALTERA STOJŠIĆA

RIJEČKI KARNEVAL 2022.: Na Korzu postavljena izložba fotografija “Povorka na postamentima”

U sklopu programa 39. Riječkog karnevala na Korzu je postavljena izložba fotografija “Povorka na postamentima”

Nakon odgode glavnih događanja Riječkog karnevala za ljeto, građani i posjetitelji ipak će, u vrijeme kad maškare tradicionalno vladaju našim gradom, moći “prošetati” kroz Međunarodnu karnevalsku povorku predvođenu novim Meštrom Riječkog karnevala.

Ona je na riječkim postamentima ispričana putem 20 atraktivnih vizuala s fotografijama nastalim za vrijeme Međunarodnih karnevalskih povorki u zadnjih nekoliko godina.

Fotografije dočaravaju užarenu atmosferu omiljenog maškaranog festivala kao i cjelokupnu karnevalsku tradiciju koja je duboko ukorijenjena u ovaj kraj.

„Nažalost, Riječki karneval zbog razbuktale pandemije niti ove godine ne može pokazati svoju punu raskoš u za to uobičajeno vrijeme i glavna karnevalska zbivanja morala su biti prebačena u ljetne mjesece, u nadi da će se do tada pandemija ipak smiriti. No, kako bi Korzo i u ovo, za maškare standardno doba, ipak bilo u znaku karnevala, na postamentima koji stoje na gradskoj šetnici i koji su posljednjih godina postali popularno izložbeno mjesto, postavljene su fotografije koje prikazuju karnevalsku raznolikost i ljepotu i donose karnevalski duh u središte našeg grada. Stoga pozivam sve koji to žele i mogu da pogledaju izložbu o Riječkom karnevalu koji će, toplo se nadam, iduće godine moći biti održan u punom obimu u za to uobičajenom, zimskom terminu“ – rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Najveselija gužva u gradu, nasmijana lica sudionika povorke i impresivna alegorijska kola donijet će dašak jedinstvene atmosfere koja vlada Korzom za vrijeme Međunarodne karnevalske povorke, najvećeg i najzabavnijeg maškaranog događanja u Europi.

U iščekivanju novog termina, građani će se moći prisjetiti monumentalnosti Međunarodne karnevalske povorke, možda se i prepoznati na odličnim fotografijama Valtera Stojšića te svakako uživati u slikovitom prikazu Riječkog karnevala u njegovom “normalnom”, dobro poznatom obliku.

Živopisna karnevalska izložba poslužit će i kao svojevrsna pozivnica svim gostima koji borave u gradu da se vrate u Rijeku i prisustvuju Međunarodnoj karnevalskoj povorci čiji će se novi termin definirati u idućim mjesecima.

Fotografije će im predstaviti tradicionalne maske, maštovite kostime i kadrove vatrenih nastupa legendarnih karnevalskih grupa, a izložba će dodatno upotpuniti karnevalsku dekoraciju koja je već obojala centar grada.

Kako bi još bolje dočarala karnevalsko raspoloženje, izložba će biti popraćena poznatim autorskim karnevalskim pjesmama koje će, za vrijeme njenog trajanja, biti emitirane putem razglasa Turističkog informativnog centra.

“Drago nam je da će se na sljedeća dva tjedna i postamenti na Korzu maskirati u boje i ljepote Riječkog karnevala i da će nas u šetnji Korzom ova izložba svakodnevno vraćati u bezbrižne trenutke koje nam svake godine donosi karnevalsko vrijeme i Međunarodna karnevalska povorka, zaštitni znak i jedan od najvažnijih turističkih proizvoda grada Rijeke. Sjajne fotografije nastale u nekoliko posljednjih izdanja Međunarodne karnevalske povorke podsjećat će nas na veličinu ove manifestacije i neponovljivu atmosferu koju maškare donose na Korzo dok njime defiliraju kao i na svo bogatstvo riječke karnevalske tradicije. Ovaj „mali podsjetnik na Veliku povorku“ dio je karnevalske dekoracije koja krasi centar grada od početka ovogodišnjeg Riječkog karnevala, a koja je ove godine obogaćena i s dva karnevalska Photo Pointa te možemo reći da se, bez obzira na nužnu odgodu centralnih događanja Riječkog karnevala, u Rijeci ovih dana karnevalski duh itekako osjeća.“ – rekao je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari