RIJEČKI KARNEVAL DOBIO KLJUČEVE GRADA: Nakon Stelle Riječkim karnevalom kraljuje Sandra!

Ovogodišnja Kraljica Riječkog karnevala 2016. godine je Sandra Ložnik Videčak iz karnevalske grupe Mesopustari Kraljevice!

Tako je nakon cjelovečernjeg nadmetanja između sedam kandidatkinja odlučio stručni žiri, a i riječki je gradonačelnik Vojko Obersnel odlučio vlast nad gradom na kratko vrijeme prepustiti maškarama, pa od danas Riječki karneval i službeno može krenuti – s novom Kraljicom i ključem Grada.

Večer glazbe, plesa i urnebesnih scenskih nastupa karnevalskih grupa na svom kraju je nagradila one koji su žiri uspjeli najviše zabaviti, šarmirati i pokazati zavidnu razinu karnevalskog duha. Krunu i zlatni plašt sljedećih godinu dana nosit će Sandra Ložnik Videčak iz karnevalske grupe Mesopustari Kraljevice.

Njezinom prvom pratiljom proglašena je Sara Kinkela iz K.U. Vavik parićani iz Matulja, a drugom pratiljom Daria Čop iz Halubajki Viškovo. Bez pomoći pratećih karnevalskih grupa kandidatkinje bi imale puno teži zadatak, stoga se svake godine nagrađuje i njihov trud – ove godine je najkarnevalskijom grupom proglašena Halubajke Viškovo s maskom Soba igračaka.

Šlag na torti svim maškarama bio je ključ Grada koje im je predao gradonačelnik Vojko Obersnel. S gradom u svojoj vlasti, maškare neće puno gubiti vrijeme – već se u subotu 23. Siječnja sprema na daleko najluđi rally, kreću i koncerti u Ex port Delti, a sljedeći vikend rezerviran je za karnevalski pomladak na Dječjoj karnevalskoj povorci. I tako sve do velikog finala Riječkog karnevala 7. veljače.

Karnevalski žiri radio je u sljedećem sastavu: Stella Paris, Kraljica Riječkog karnevala 2015., Ivana Datković, Erste bank, Robert Turato, Zagrebačka pivovara, Boris Bandera, Renault Adria P.A. Škurinje, Maja Stepančić, Alen Polić i Irena Grdinić. Nova Kraljica je uz mnoštvo poklona ove godine dobila i naušnice i srebrni broš Morčić Zlatarne Grabušić.

Na voditeljskom kormilu i ovoga su puta bili Joso Krmpotić i Robert Ferlin koji su uz glazbenu podršku D’Beni benda publiku provozali kroz još jedan Izbor Kraljice Riječkog karnevala.

kraljica borna
Foto: Borna Ćuk

RIJEČKI KARNEVAL

Rijeka ima pet godišnjih doba, složno kažu svi Riječani. Svojom dugogodišnjom tradicijom i utjecajem na društvenu zajednicu, Riječki karneval najveći je i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio imidža samog grada Rijeke. Njegove veličanstvene povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Karneval je tako uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu “Zlatno turističko srce” kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini.

Karneval – dio programa kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Riječki karneval dio je programa kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Naime, Rijeka je jedan od četiri hrvatska grada koji su ušli u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture, a svoju kandidaturu pod sloganom Rijeka 2020 – Luka različitosti bazira na kulturnom programu koji će tematizirati inherentno riječke teme rada, vode i migracija, jednako značajne za sadašnjost i budućnost Europe, dok će Riječki karneval, kao jedan od najvidljivijih i najmasovnijih riječkih kulturnih događanja i brendova, dobiti svoje posebno mjesto u okviru programa Rijeka 2020.

Od devet hrvatskih gradova koji su se natjecali za titulu Europske prijestolnice kulture nezavisni je europski Panel stručnjaka odlučio da su Rijeka, Dubrovnik, Pula i Osijek najkvalitetnije pripremili svoje prijave. Do polovice 2016. godine Panel će donijeti odluku koji grad će ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. Temeljem te odluke hrvatsko će Ministarstvo kulture i formalno proglasiti grad koji će 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture.

Dođi na Riječki karneval i budi što želiš u riječkoj luci različitosti!

30.1. – DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada
7.2. – MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada

[highlight] Cjelokupni program Riječkog karnevala 2016. objavljen je na web stranici www.rijecki-karneval.hr [/highlight]

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja