RIJEČKI PROGRAM LOKALNOG PARTNERSTVA: Riječani zasukali rukave i uredili dječje vrtiće, komunjske šterne, urbane vrtove…

U 2014. godini realizirano je 9 projekata Riječkog programa lokalnog partnerstva kojima su uređivani dvorišni prostori Dječjih vrtića Drenova, Galeb, Potok, Pehlin (stari vrtić) i Oblačić, igralište Centra za odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama, osvijetljen i oplemenjen prostor šetnice Mistraž, uređene tri komunske šterne na području Drenove, uspostavljen prvi zajednički urbani vrt, uz primjenu ekološkog uzgoja hrane te uređena površina Draške doline za potrebe terapijskog jahanja djece i osoba s invaliditetom.

Ukupna vrijednost realiziranih projekata iznosi 572.833,27 a u njihovu se realizaciju uključilo preko 400 volontera i brojni gospodarski subjekti.

Brže i ekonomičnije uređenje manjih javnih površina

Ukupna vrijednost realiziranih projekata iznosi 572.833,27 kn, a za njihovu realizaciju je iz Proračuna Grada Rijeke utrošeno ukupno 263.332,27 kn. Doprinos lokalne zajednice kroz ostvareni volonterski rad, donacije i sponzorstva u navedenim projektima iznosi 284.551,00 kn. Riječki program lokalnog partnerstva (RPLP) je projekt koji omogućava brže i ekonomičnije uređenje manjih javnih površina – uređenje i obnovu postojećih dječjih igrališta, uređenje zelenih ili javnih gradskih površina, saniranje manjih divljih deponija i slično. U realizaciji projekata sudjeluju građani, udruge, mjesni odbori i Grad Rijeka.

Od 17 prijavljenih projekata za realizaciju u 2014. godini, Povjerenstvo za ocjenu projekata u sastavu Zvijezdana Schulz Vugrin, Neven Šantić i Jelena Androić prihvatilo je 8 projekata koje je u realizaciji sufinancirao Grad Rijeka. No, zahvaljujući jednom od dobavljača dječjih sprava s područja Hrvatske, u 2014. godini realizirano je devet projekta. Taj isti dobavljač temeljem uspješne suradnje na projektu Riječki program lokalnog partnerstva ponudio je donaciju u dječjim igralima u vrijednosti od 25.000,00 kn. Povjerenstvo za odabir projekata odabralo je temeljem ove donacije još jedan projekt za realizaciju pod istim kriterijima kao i prethodnih osam.

Prvi zajednički urbani vrt

Projekti uređenja dvorišnih prostora Dječjih vrtića Galeb, Potok i Oblačić, te Centra za odgoj i obrazovanje osoba s teškoćama u razvoju predstavljaju nastavak aktivnosti iz prethodnih godina, dok je uređenje dvorišnog prostora Dječjeg vrtića Drenova novi projekt čime se broj uređenih igrališnih prostora dječjih vrtića putem Riječkog programa lokalnog partnerstva popeo na brojku dvanaest.

U 2014. godini po prvi puta projektom lokalnog partnerstva realizirana je uspostava prvog zajedničkog urbanog vrta uz primjenu ekološkog uzgoja hrane u gradu i održivog razvoja, te stjecanje znanja i vještina potrebnih za ekološki uzgoj hrane u gradu. Nastavljene su i aktivnosti uređenje šetnice prema bari Mistraž koja je ovim projektom dobila osvjetljenje i tri nadstrešnice. Uređenje komunskih šterni na Drenovi (Tonići, Podbreg i Lokve) također je nastavak aktivnosti započetih u 2013. godini, a djelomičnim uređenjem površine u Draškoj dolini poboljšani su uvjeti korištenja usluga terapijskog jahanja, rehabilitacije i rekreacije za djecu s teškoćama u razvoju kao i osobama s invaliditetom koju pruža Udruga Pegaz.

U 2014. godini realizirani su slijedeći projekti:

Uređena šterna Tonići ”Uređenje drenovskih komunskih šterni” 2. faza

Projekt Udruge Dren uz potporu Vijeća Mjesnog odbora Drenova i Udruge ”Društvo bez granica”

šterna tonići

Vrijednost projekta iznosi 13.601,45 kn – doprinos zajednice 7.542,00 kn, proračun Grada 7.542,00 kn. Cilj projekta bio je estetski i funkcionalno urediti zapuštene drenovske komunske šterne u vlasništvu Grada Rijeke i time stvoriti prostorne uvjete za odvijanje kvalitetnih programskih sadržaja, odnosno izvođenje slobodnih aktivnosti svih dobnih skupina, a posebno mladih u okruženju šterni. Uređeno je zapušteno područje oko šterni na Tonićima, Podbregu i Lokvi.

“Vježbamo i jedemo zdravo za zdravlje pravo – Dječji vrtić Drenova”

Projekt Grupe građana Drenjulić – ukupna vrijednost projekta iznosi 88.308,50 kn – doprinos zajednice 58.433,50 kn, proračun Grada 29.875,00 .

Roditelji, zaposlenici (odgajatelji) i stručni suradnici zajednički su čistili okoliš, orezivali stabla i grmove, divlje raslinje, sadili živu ogradu, uređivali cvijetnjake, izradili mediteranski vrt, betonirali prilaz dvorištu, izrađivali nogometno igralište, obrađivali balvane, izradili i postavili donirane sprave za igru te provodili aktivnosti vezane za razne prodajne sajmove, izradu i tisak majica i kalendara. Proračunskim sredstvima nabavljena je i postavljena dječja multifunkcionalna sprava i podna obloga od gumenih granulata ispod sprave.

dv drenova

Donacijama roditelja, te javnog i gospodarskog kupljena je sprava – penjalica s ljuljačkom, drveni toranj s toboganom, sadnice za cvijetnjak, stabla voćki, živa ograda, boje za gume kistovi i premaz za drvo, cement, zemlja, pijesak, drvena građa, majice s logom, odvoz i deponiranje otpada, te obroci za volontere. U aktivnosti su bila uključena i djeca polaznici dječjeg vrtića. Projekt su pomogli realizirati suradnici Udruge Zona 00 i Dren koji će suradnju s dječjim vrtićom nastaviti i u budućnosti zbog sličnih ciljeva i vizije. Evaulacijom projekta kroz usmeno propitivanje roditelja, dobiveno je saznanje da je projekt dobio vrlo pozitivne ocijene, djeca su zadovoljna sa novim sadržajima u dvorištu i prostoru. Projekt lokalnog partnerstva potaknuo je suradnju sa dvije udruge sličnih ciljeva, te je nastao projekt “Šumski vrtić” koji je u potpunosti povezan s ciljevima na kojima grupa građana Drenjulić radi. Kroz projekt djeca uče o snalaženju u prirodi, planinarenju, biljnim i životinjskim vrstama Drenove, ekologiji, kako izraditi sliku od prirodnog materijala, sviralu i sl.

”Oaza sretnog djetinjstva” 2. faza , Dječji vrtić Oblačić (Zamet)

Projekt Grupe građana Oblačić, Ukupna vrijednost projekta iznosi 48.948,86 kn – doprinos zajednice 24.635,00 kn, proračun Grada 24.313,86 kn.

Cilj projekta bio je unaprjeđenje odgojno-obrazovnog rada kroz aktivnosti djece na vanjskom prostoru u istraživačko-spoznajnim aktivnostima, te održavanja okoliša lijepim i estetskim. Proračunskim sredstvima izvedeni su vodoinstalaterski radovi kojima je tekuća voda dovedena u vanjski prostor vrtića. Montirano je kameno korito sa slavinom te crijevo sa impulsnom prskalicom, a nabavljena je i multifunkcionalna sprava s gumenim podlogama. Zasađeno je raznovrsno bilje, voćke i cvijeće koje će se upravo ovakvom mogućnosti korištenja vode i navodnjavanja moći održati estetskim i lijepim i u ljetnim mjesecima.

dv  oblacic

Voda u vanjskom prostoru, osim za zalijevanje služi i za pranje igračaka kao i za piće. Prostor je obogaćen i novim sadržajima za igru (kućica i klackalica na opruzi), uređene su klupice oko cvjetnjaka, te je izrađen vrti namještaj od paleta. U aktivnosti su bili uključeni i zaposlenici vrtića kao i djeca polaznici vrtića kao i članovi Udruge za Bolji svijet. Realizacijom projekta postignut je osmišljeniji svakodnevni boravak djece u vanjskom prostoru, te provođenje istraživačko-spoznajnih aktivnosti u kojima stječu znanja i usvajaju vještine i navike očuvanja prirode i brige za okoliš, očuvanje hortikulturnih površina (cvijeća, voćki, ukrasnog bilja, povrtnica, začinskog bilja).

Novi sadržaji u dvorištu dali su prostoru za igru i razvoj djece potpuno novu vizuru. Uspješnom suradnjom i unutarnjom motivacijom roditelja, članova grupe Oblačić i učešćem mnogobrojnih čimbenika javnog i gospodarskom sektora projekt je uspješno i u kratkom roku priveden kraju. Vrtić posjećuju i djeca drugih vrtića i pozitivno reagiraju na izgled dvorišta. Želja je roditelja i voditelja projekta za nastavkom održavanjem vanjskog prostora.

“Zelena oaza”, projekt Udruge za promicanje urbane agrikulture i održivog razvoja Zona00

Ukupna vrijednost projekta iznosi 73.640,30 kn – doprinos zajednice 43.680,000, proračun grada 29.960,30 kn.

Cilj projekta bio je primjena ekološkog uzgoja hrane u gradu i održivog razvoja, te stjecanje znanja i vještina potrebnih za ekološki uzgoj hrane u gradu, odnosno uspostava prvog riječkog zajedničkog urbanog vrta (dalje: ZUV). Nabavljena je i postavljena kućica za alat te mnogobrojni potrebni vrtni alati i garniture, boja za drvo, suhi beton, humus, sijeno, slama, ograda, crijevo za vodu, cisterne i razni drugi potrebni materijali. Oko 200 korisnika steklo je nova znanja i vještine u području ekološkog uzgoja hrane na površini (500 m2) u blizini ulice Zeleni put, na području Mjesnog odbora Brašćine-Pulac. Stečena znanja korisnici su odmah mogli primijeniti uzgojem hrane na gredicama u zajedničkim urbanim vrtovima ili vlastitim vrtovima korisnika. Uzgojenu hranu su odmah mogli konzumirati za vlastite potrebe. Prednosti ovog projekta, osim u ekološki proizvedenoj hrani očituju se i u činjenici da su korisnici provodili dio dana u prirodi kroz rekreaciju u okviru vrtlarskih poslova, druženju i socijalizaciji. Također, šira javnost na području grada Rijeke kao indirektan korisnik upoznata je i senzibilizirana za uzgoj hrane na malim površinama, u urbanim prostorima. Neki od korisnika projekta samostalno su se okušali u pojedinim metodama uzgoja hrane na malim prostorima nakon radionice „Uzgoj hrane na malim prostorima“. Projekt i njegove aktivnosti, nastavile su se i po njegovu završetku, a planirano je i njegovo širenje. Uz ovaj projekt pokrenuti su i drugi projekti s istim ili sličnim ciljevima, primjerice, „Filmska Zona“ na Drenovi u suradnji s Mjesnim odborom Drenova i udrugama Dren i Bez granica. U nastavak projekta uključila se i novoosnovana udruga „Šarolija“ koja će dio svojih aktivnosti posvećenih djeci također provoditi u ZUV-u. Održavanje uređene površine osigurano je daljnjim radom korisnika ZUV-a, kako građana, tako i organizacija (Zona 00, Šarolija), te nastavkom provedbe aktivnosti na toj površini.

urbani vrt

Uspješnost provedbe projekta vrednovana je putem evaluacijskih upitnika i usmenom evaluacijom na radionicama u ZUV-u. Na prezentaciji Udruge i Projekta evaluacijski upitnik ispunilo je ukupno 63 sudionika/ce koji su taj događaj ocijenili visokom prosječnom ocjenom od 4,71. Uz to, iskazali su da je zamisao vrlo korisna i da se nadaju daljnjem razvoju urbanog vrtlarenja. Sudionici radionica „Uzgoj hrane na malim prostorima“, „Priprema gredice za ekološki uzgoj hrane – Osnove vrtlarenja i malčiranje“ i „Kompostiranje“ bili su oduševljeni sadržajem, prezentacijama i načinom rada na radionica. Korisnici, lokalna zajednica i šira javnost o tijeku provedbe i rezultatima projekta informirani su putem web stranice Udruge Zona00, facebook stranice Udruge Zona00, prezentacijama i predavanjima Udruge.

“Vrtionica”, 3. faza, projekt Grupe građana Centar, Centar za odgoj i obrazovanje

Ukupna vrijednost projekta iznosi 66.878,00 kn – doprinos zajednice 40.128,00 kn, proračun grada 26.750,50 kn

Cilj projekta bio je nastavak uređenja vanjskog prostora škole kao multifunkcionalnog prostora za rad, učenje i igru polaznika škole, jačanje suradnje te poticanje suživota lokalne zajednice kroz unapređenje ekološke svijesti te obogaćivanje kvalitetnog prostora za sigurnu igru i druženje. Proračunska sredstva Grada utrošena su za nabavu dječjih sprava prilagođenih djeci sa posebnim potrebama koja su montirana u dvorišnom prostoru Centra.

Donacije javnog i gospodarskog sektora (fasadne boje, boje za drvo i vanjske zidove, te ostalih materijala, građevinskih radova na sanaciji dvorišnog zida, komposta, betonskih vaza, sadnica, vrtne kućice sadnica, osmišljavanje promotivnih materijala), kao i doprinos lokalne zajednice (uređenje podesta, postavljanje betonskih vaza, sanacija, bojanje oslikavanje zidova, eko akcija, nabava i postava tepiha umjetne trave ) pomogle su realizaciju projekta Vrtionica. Postavljanjem predviđenih sprava sadržajno je obogaćeno dvorište škole. Učenici dvorište koriste za vrijeme nastave, a stanari okolnih ulica u poslijepodnevnim satima i vikendom Prodajom korisnog otpada koji se prikuplja na mjesečnim ekološkim akcijama osiguravaju se sredstva za potrebe školskog vrta, daljnje uređenje dvorišta, izlete učenika, a dio sredstava od prodaje pet ambalaže i nadalje se usmjerava u projekt „Škole za Afriku”. Uspješnost provedbe projekta može se evaluirati brojnošću uključenih članova lokalne zajednice te podrškom u obliku volonterskog djelovanja ili putem donacija kao i medijskim praćenjem istih aktivnosti. Održivost projekta kao i njegova učinkovitost osigurat će se kontinuiranim održavanjem akcija prikupljanja korisnog otpada, izradom i prodajom dekorativnih predmeta od recikliranih materijala, održavanjem postavljenih sprava po potrebi u okviru programa Izobrazbe za stolara te stručne prakse učenika zanimanja pomoćni stolar. Planirana je daljnja sanacija dvorišnog zida uz volontersku pomoć učenika, roditelja, djelatnika i članova lokalne zajednice . Najvažnija priča u sklopu ovog projekta je aktivno sudjelovanje učenika CZOO u svim etapama rada i njihova kvalitetna socijalna interakcija s lokalnom zajednicom. Projekt je predstavljen u lokalnim i nacionalnim medijima, putem web stranice i FB stranice CZOO, objavljivanje na lokalnim portalima, web portalu grada Rijeke, sudjelovanjem na Međunarodnoj konferenciji defektologa u Novom Sadu, Srbija, prezentacijom projekta na Županijskom stručnom vijeću Edukacijskih rehabilitatora.

“Stari voćnjak ponovo živi, projekt Udruge za terapijsko jahanje “Pegaz”

Ukupna vrijednost projekta iznosi 66.878,00 kn – doprinos zajednice 40.128,00 kn, proračun Grada 26.750,50 kn

Cilj projekta je stvaranje adekvatnog javnog prostora za rekreaciju i rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom grada Rijeke i za provedbu aktivnog slobodnog vremena građana grada Rijeke na otvorenom. Projektom se potiče stvaranje zdravih navika kod djece, mladih i odraslih osoba s invaliditetom, osjećaj vlastite vrijednosti i korisnosti te razvijanje svijesti o očuvanju okoliša te boravku na svježem zraku. Projektom se izravno uređuje zapuštena javna površina u prostor od koristi za lokalnu zajednicu. Proračunska sredstva Grada utrošena su za nabavu ploča za uređenje vrtne staze, drvene građe za izradu mostova i ograde, te raznog sitnog materijala potrebnog za postavljanje staza te izradu mosta i ograde. Desetak volontera provodilo je aktivnosti pri iskrcaju i postavljanju materijala, poslove uređenja zelene površine (redovita košnja trave na prostoru, održavanje ukrasnog cvijeća i bilja, čišćenje pješačkih staza i mostova, drvenih stolova i klupica od eventualnog blata, prljavštine, uklanjanje otpada kojeg vjetar donese na zelenu površinu, uklanjanje otpada iz „eko otoka“, uklanjanje korova i suhog granja), obrezivanje voćaka, postavljanje staze, mostova. Volonterskim radom i donacijom eko otoka od strane Komunalnog društva Čistoća, lokalna zajednica dala je svoj doprinos ukupnoj vrijednosti projekta. U projekt su uključeni i korisnici programa Društveno korisnog rada Ureda za probaciju Rijeka, Ministarstvo pravosuđa koji su sudjelovali u poslovima postavljanja vrtnih staza i mostova. Samu izradu i oblikovanje drvenog materijala izradio je stručnjak drvodjelske struke. Ovim projektom poboljšana je uređenost zelene površine koja služi za boravak i rekreaciju korisnika i posjetitelja.

 

draska dolinaKorisnici projekta su djeca s različitim poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom Primorsko-goranske županije koji inače koriste sadržaje i programe Centra “Draška dolina” (dijagnoze: cerebralna paraliza, autizam, syndrom Down, pervazivni razvojni poremećaj, smetnje govora, vida, sluha, poremećaji u ponašanju, teškoće učenja), roditelji i članovi obitelji direktnih korisnika te šire građanstvo grada Rijeke i susjednih općina. Povećana je uređenost javne površine koju svakodnevno koriste djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom te je olakšano kretanje osoba u invalidskim kolicima i ostalim pomagalima po samom javnom prostoru. Razliku u odnosu na prijašnje stanje ponajprije primjećuju korisnici i posjetitelji koji se izuzetno pozitivno izjašnjavaju oko novog uređenja. Prostor postaje prepoznatljiv u lokalnoj zajednici pa će ovo uređenje prostora doprinijeti većem broju korisnika i posjetitelja u 2015.godini.

“Oaza sretnog djetinjstva – Dječji vrtić Galeb”, 2. faza (Podvežica)

Projekt Grupe građana Galebići – Ukupna vrijednost projekta iznosi 66.836,75 kn – doprinos zajednice 36.940,00 kn, proračun Grada 31.896,75 kn
Cilj projekta bio je stvoriti optimalne uvjete kako bi se povećala tjelesna aktivnost djece kojom bi se potaknuo razvoj njihovih motoričkih sposobnosti. U tom smjeru projektom je predviđeno postavljanje igrališta za male sportove u južnom dijelu dvorišnog prostora sa tribinama. Proračunskim sredstvima Grada izvršeni su građevinski radovi iskopa terena za igralište za male sportove i kaskade (tribine) veličine 8×10 m, te betoniranje temelja za kaskade, izrada tamponskog sloja kao podloge za asfaltiranje i izrada kamenih zidića na kaskade. Volonterski radovi (uglavnom roditelja polaznika vrtića) na aktivnosti vezane za betoniranje, pripremu zida za betoniranje, impregnaciju zidova, bojanje igrala, stolova, klupa, željeznih konstrukcija, oslikavanje zida, sadnju cvijeća, bojanje i pranje guma, uređenje igrala, košnja trave, grabljanje sijena, odvoz grana, uređenje niskog raslinja, te donacije roditelja i javnog i gospodarskog sektora doprinos su lokalne zajednice koja se uključila u realizaciju projekta.

dv galeb

Za dovršetak radova i stavljanje igrališta u funkciju potrebno je asfaltirati teren, izgraditi manje bočne tribine ukopane u kosinu terena i postaviti zaštitnu panelnu ogradu. U tu svrhu projekt je prijavljen na natječaj Zaklade “Hrvatska za djecu”. Trajno opredjeljenje ovog vrtića je oživotvorenje prava djece s teškoćama u razvoju koja su već godinama uključena u redovne odgojno obrazovne skupine. Ostvarene inkluzije pretpostavljaju višu razinu uvažavanja djece s teškoćama u razvoju, kao ravnopravnih sudionika u sustavu, a bez njihovog izdvajanja u posebne uvjete, uz osiguravanje potrebne pomoći i rehabilitacije. Slijedom navedenog realizacija projekta završit će se u 2015. godini.

“Osvijetlimo put do Mistraža” 2. faza, projekt Vijeća Mjesnog odbora Pehlin

Ukupna vrijednost projekta iznosi 125.088,83 kn – doprinos zajednice 23.526,00 kn, proračun Grada 101.562,83 kn.

Glavni cilj projekta bio je da se na novouređenu šetnicu prema Mistraž bari i oko bare postavi javna rasvjeta, kako bi što veći broj ljudi imao sigurni pristup do idealnog mjesta za sport, rekreaciju i odmor. Poboljšati kvalitetu življenja i omogućiti što većem broju stanovnika redovite šetnje i rekreaciju u prirodi, urediti im mjesto za odmor – izgradnjom sjenice. Proračunska sredstva Grada u ukupnom iznosu od 101.562,83 kn potrošena su za uklanjanje nepoželjne vegetacije na trasi pješačke komunikacije, izradu i postavljanje tri nadstrešnice u ukupnom iznosu 29.958,75 kn. Malim komunalnim akcijama u ukupnom iznosu od 71.604,08 kn postavljeno je13 rasvjetnih stupova.

mistraz

Volonterski rad odnosi se na rezanje i sakupljanje nepoželjne vegetacije, makije, uređenje postojeće staze – nasipanje jalovine, šljunka, popravak suhozida, pripreme rupa za stupove, priprema obroka za volontere. Na zadovoljstvo mnogobrojnih građana koji tuda često šeću, neki i svakodnevno, u društvu svojih kućnih ljubimaca i odlaze na druženje i čašicu razgovora, staza je sada osvijetljena čime je olakšan prolaz do Mistraž bare koja je prirodna ekološka atrakcija kako Mjesnog odbora Pehlin, tako i šireg okruženja. To je ekološki samoodrživo područje, s mogućnošću istraživanja njegove flore i faune i neprocjenjiva oaza mira i zelenila u neposrednoj blizini urbanog “betonskog” svijeta i načina življenja. Stazu prema Mistraž bari koriste građani, planinari, školska i vrtićka djeca, udruge koje djeluju na području Pehlina, slučajni prolaznici. Prirodna oaza namijenjena je boravku u prirodi, šetnji, a na samoj Mistraž bari održavaju se brojna sportska i druga druženja građana. Osvijetljena staza omogućuju boravak sugrađana u noćnim satima, a nadstrešnice imaju funkciju privremenog sklonište od jače kiše ili sunca, mjesto odmora ili jednostavno kao ukras samog ambijenta.

“Za igru s osmijehom-sigurno igralište po mjeri djeteta”, – Dječji vrtić Potok, 3. Faza

Projekt Grupe građana Potok – ukupna vrijednost projekta iznosi 54.668,00 kn – doprinos zajednice 29.668,00 kn, donacija sprave 25.000,00 kn

Cilj projekta bio je urediti vanjski prostor kako bi bio što primjereniji boravku djece, osigurati kvalitetno provođenje odgojno-obrazovnog rada s djecom na vanjskom prostoru te omogućiti stjecanje taktilnih, vizualnih i spoznajnih doživljaja kroz sve oblike igara i učenja u vanjskom prostoru. Dugogodišnja pozitivna suradnja upravo na projektima Riječkog programa lokalnog partnerstva sa dobavljačem dječjih igrala., rezultirala je donacijom u obliku dječjih igrala u protuvrijednosti od 25.000,00 kn (uključen PDV). Posljedica donacije je realizacija još jednog od prijavljenih projekata RPLP-a, a sukladno bodovima i mišljenju Povjerenstva za odabir projekata multifunkcionalna igralo sastavni je dio dvorišnog prostora Dječjeg vrtića Potok.

dv potok

Volonterskim radom odrađene su aktivnosti pisanja prijedloga projekta, razrada ideje, bojanje postojećih sprava, planiranje zemlje i kopanje rupa za sadnice, sadnja sadnica, čišćenje i uklanjanje korova, raznošenje zemlje, čišćenje dvorišta, ukopavanje stupića, obrezivanje stabala ukopavanje guma. Izrađen je pješčanik za poticanje taktilnog i perceptivnog razvoja, napravljeno je područje prometa na kojem se dobivaju spoznaje o kretanju i snalaženju u prometu – koje su neophodne s obzirom na samu lokaciju vrtića u centru grada i u blizini prometnica vrlo gustog i potencijalno opasnog prometa. Udruga “Za bolji svijet” oslikala je unutrašnji zid dvorišta vrtića “Potok” i na taj način razveselila djecu i roditelje veselim aplikacijama. Osim volonterskog rada, roditelj i polaznika vrtića, javni i gospodarski sektor svojim donacijama također su pomogli uspješnost realizacije projekta. Planira se nastavak realizacije projekta u narednim godinama s ciljem uređenja manjeg dvorišta (parka) vrtića, saniranje postojećeg pješčanika, nabava penjalica, postava anti stres podloga ispod penjalica, te daljnje hortikulturno uređenje dvorišnog prostora.

(D. F./GR)

Od 2005. do 2015. u okviru RPLP  realizirano 75 projekata

U razdoblju 2005. do 2015. godine na natječaj za Riječki program lokalnog partnerstava prijavljeno je 149 projekata od čega je 75 projekata odabrano za realizaciju. Do kraja 2014. godine uspješno su realizirana 63 projekta. U 2015. godini u tijeku je realizacija još 9 novih projekata. U razdoblju 2005-2014 godine kroz riječki program lokalnog partnerstva uređeno je:

14 igrališta/parkova za djecu
4 zelene površine
7 dijelova naselja unutar mjesnih odbora
2 šetnice
4 dvorišna prostora osnovnih škola (Zamet, Kantrida, Gornja Vežica i Centar za odgoj i obrazovanje osoba s poteškoćama u razvoju)
12 prostora za igru – igrališta dječjih vrtića (Bulevard, Galeb, Vežica, Kvarner, Gabbiano, Mirta, Krijesnica, Potok, Delfin, Drenova, Oblačić, Veseljko)

Tijekom navedenog razdoblja pojedinačne projekte provodile su 4 udruge, jedan sportski klub, devet vijeća mjesnih odbora i 26 grupa građana. Realizirani projekti odvijali su se na područjima 19 mjesnih odbora, što je više od polovice ukupnog broja mjesnih odbora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari