UZ SVJETSKI DAN UMJETNOSTI

Riječki umjetnici na svjetskom tržištu umjetnina; Pomažu im Davor Štimac i udruga Građani

Danas je Svjetski dan umjetnosti, događaj koji slavi i podržava veze umjetnosti, umjetnika i šire zajednice, potiče raznolikost umjetničkog izraza i naglašava doprinos umjetnika održivom razvoju

Povodom Svjetskog dana umjetnosti, članovi udruge Građani prije svega podržali su Hrvatsku Alijansu Kulture (CCA) i Rijeka Underground platformu, kako bi riječki umjetnici ostvarili mogućnost direktne prodaje svojih umjetničkih djela i, preko najutjecajnije globalne platforme Artsy ostvarili komunikaciju s međunarodnim kuratorima i kolekcionarima.

“Veseli me što će preko Artsy platforme riječki umjetnici ravnopravno sudjelovati u razmjeni ideja s ostatkom razvijenog umjetničkog svijeta. Ovaj projekt je primjer stvarnog povezivanja i uključivanja naših umjetnika na globalno tržište i drago mi je da možemo podržati ovu vrijednu ideju”, rekao je inicijator projekta i kandidat za gradonačelnika Rijeke, Davor Štimac.

Time je etabliran svojevrstan bypass u nedostatku postojećih agencija, koje bi trebale podržati i plasirati riječke umjetnike na svjetsku scenu i stvarati im međunarodnu suradnju. Na Artsy platformi svoje online galerije imaju svi relevantni muzeji i galerije, kao što su newyorška MOMA, Serpertin Gallery, White Cube itd., predstavljajući radove umjetnika poput Damien Hirsta, Jan Fabra, Tracy Emin itd.

Ovo je prvi put da je Artsy platforma prihvatila suradnju za etabliranje online galerije, ne samo iz Hrvatske, nego iz cijele regije. Riječki umjetnici će napokon imati priliku predstavljati i prodavati svoje umjetničke radove bez komisije Artsy-a ili CCA, a moći će surađivati i s međunarodnim kuratorima za izložbe.

Riječki umjetnici će već od svibnja biti u mogućnosti prezentirati osobnu stranicu s biografijom i neograničen broj umjetničkih radova. Studentima Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci time je, također, otvoren prostor razvoja karijere.

U galeriji Rijeka Underground pozivat će se i “gosti”, odnosno hrvatski i međunarodni umjetnici poput IRWIN, Jan Fabre, Roman Uranjek, David Nez, Ulay, Alen Ožbolt, Aleksij Kobal i drugi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari