POVEĆANJE OSNOVICE OD 10 POSTO

Riječki vatrogasci izborili povećanje plaća, potpisan novi kolektivni ugovor s poslodavcem

31.03.2022., Rijeka - Potpisivanje kolektivnog ugovora izmedju Grada Rijeke i Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke u prostorijama JVP Rijeka u Kresimirovoj. Ugovor su potpisali gradonacelnik Marko Filipovic, predsjednik sindikata vatrogasaca Rijeke Goran Hibler i zapovjednik JVP Grada Rijeke Hinko Mance. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Potpisan je kolektivni ugovor između Grada Rijeke i predstavnika vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.

U prostorima Javne vatrogasne postrojbe Rijeka ugovore su potpisali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke Goran Hibler i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Hinko Mance. Svi potpisnici izrazili su zadovoljstvo potpisom ugovora, koji znači kraj ne samo pregovora oko prava vatrogasaca, već i štrajka vatrogasaca.

„Izuzetno mi je drago što završavamo s procesom kolektivnog pregovaranja, koje je nakon mirenja, rezultiralo industrijskim akcijama i štrajkom vatrogasaca. Izuzetno mi je žao što je do štrajka došlo, no na kraju se ispostavilo da su dijalog i razumijevanje s obje strane prevladali. Pregovori nisu bili nimalo jednostavni jer, s jedne strane, stoje opravdani zahtjevi vatrogasaca, a s druge strane su realne mogućnosti proračuna“, kazao je gradonačelnik Filipović, zahvalivši se vatrogascima što su i tijekom dvotjednog štrajka, kako to zakon i predviđa, redovito izlazili na intervencije.

Ugovor su potpisali gradonašelnik Marko Filipović, predsjednik sindikata vatrogasaca Rijeke Goran Hibler i zapovjednik JVP Grada Rijeke Hinko Mance. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradonačelnik Filipović je kao potpredsjednik Udruge gradova na jučerašnjoj sjednici predsjedništva udruge inicirao uvrštavanje na dnevni red točke koja se tiče donošenja pravilnika od strane Hrvatske vatrogasne zajednice, a kojim će se regulirati materijalna prava vatrogasaca u cijeloj Hrvatskoj.

„Kao Grad Rijeka duboko se ne slažemo s time da neko drugo tijelo, u ovom slučaju Hrvatska vatrogasna zajednica, propisuje materijalna prava zaposlenika javnih vatrogasnih postrojbi, a sve financijske obveze dužnost su osnivača, u ovom slučaju Grada Rijeke. U Hrvatskoj djeluje više od 70 javnih vatrogasnih postrojbi – svi će biti u velikim problemima ako sva materijalna prava padnu na račun proračuna jedinica lokalne samouprave i za neke će to jednostavno biti neizdrživo“, poručio je gradonačelnik, naglasivši kako je na jučerašnjoj sjednici predsjedništva donesen zaključak da se pokrenu razgovori s predstavnicima Hrvatske vatrogasne zajednice i Vladom RH o nužnosti osiguranja financijskih sredstava koja će proizaći iz pravilnika kada on bude usvojen.

„Nadam da će vatrogasci, jednako onako kako su ustrajali u borbi za svoja prava, koja su neosporna, biti uporni kod uvjeravanja predstavnika Vlade oko materijalnih prava  svih vatrogasaca u Hrvatskoj. Potpisujemo kolektivni ugovor koji će vrijediti do stupanja na stanju pravilnika, a nakon njegova donošenja slijedi nam borba da se sredstva za povećanje osiguraju putem decentraliziranih sredstava, koje Javna vatrogasna postrojba kroz proračun Grada Rijeke dobiva od države za materijalna prava vatrogasaca“, zaključio je gradonačelnik.


Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon nekoliko rundi pregovora, postignut je dogovor oko 10%-tnog uvećanja osnovice za izračun plaće, uvođenja uvećanja plaće za rad u turnusu od 5 % te uvećanja plaće za rad subotom od 25 %, naknadu za topli obrok, specijalističke preglede svake dvije godine na zahtjev radnika te visinu otpremnine.

Vatrogasac je požrtvovno zanimanje i svjestan sam da je glava vatrogasca počesto u torbi. Radi se o plemenitom zanimanju koje ne može biti valorizirano samo putem stručne spreme vatrogasaca“, kazao je gradonačelnik Filipović, dodavši:

„Drago mi je da se ovim potpisom povećavaju materijalna prava vatrogasaca, no naravno to će zahtijevati rebalans gradskog proračuna, ne samo po ovoj stavci, nego i po drugim ispregovaranim kolektivnim pravima te drugim povećanim troškovima, poput struje, čija cijena je narasla i do šest puta. Bit će ovo vrlo nategnuta godina što se tiče proračuna te se nadam da ćemo je svi skupa uspjeti prebroditi“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Hinko Mance izrazio je zadovoljstvo potpisom ugovora, kojim se osiguravaju povoljnija materijalna prava za vatrogasce, ali i neki tehnički detalji koji će pomoći da se jednostavnije i po unaprijed dogovorenim pravilima organizira vatrogasna djelatnost.

„U ovih deset dana imali smo veći broj požara, posebice otvorenog prostora, sve vatrogasne intervencije su odrađene profesionalno i savjesno i nadam se da građani nisu osjetili naše probleme i nisu imali poteškoća s našom djelatnošću. Nadam se da ćemo u ovoj godini, koja će biti teška i bremenita, prvenstveno s materijalnog stanovištva, uspješno provesti naše zadaće kako na dobrobit građana tako na nas i naših obitelji“, kazao je Mance.


Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke Goran Hibler izrazio je zadovoljstvo što je kroz konstruktivni  dijalog došlo do ostvarivanja prava vatrogasaca.

„Žao mi je da smo došli do toga da moramo provesti Štrajk. Razgovorom i dužim pregovaranjem ipak smo ostvarili svoja prava, tako da sam zadovoljan i ja i svi članovi našeg sindikata. Pokazali smo da zajedno to možemo odraditi i konstruktivnim prijedlozima doći do zadovoljavajućih rješenja.  Što se tiče naših prava, dobili smo povećanje primanja od 650 kuna minimalno po djelatniku, uključen je topli obrok i neka druga prava. Ostvarili smo svoj cilj i sutra ćemo završiti prvi štrajk u riječkoj vatrogasnoj postrojbi“, kazao je Hibler, zahvalivši se na podršci građana, javnih vatrogasnih postrojbi s područja cijele Hrvatske, dobrovoljnih vatrogasnih društava u našem okruženju te glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Hibler je rekao kako će kao sindikat, ali i putem Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, nastojati apelirati prije svega na Vladu RH da se problem financiranja javnih vatrogasnih postrojbi riješi na nacionalnom nivou, sve kako bi si profesionalni vatrogasci imali kvalitetna prava i prihode.


Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari