PRVA ONLINE SJEDNICA

Riječki vijećnici hitno izglasali riječki prsten bez propusnica, sada je sve na županijskom stožeru CZ!

Danas je elektroničkim putem održana izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke

Na izvanrednoj sjednici je prihvaćen Prijedlog odluke o osnivanju, ustrojstvu i djelokrugu zajedničke Koordinacije Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, Grada Kastva, Općine Čavle, Općine Jelenje, Općine Klana i Općine Viškovo, a s ciljem slobodnog kretanja građana između administrativnih granica ovih jedinica lokalne samouprave bez ishodovanja propusnica.

Ovakva odluka donesena je online glasanjem, 30 vijećnika bilo je ZA, njih 5 suzdržano, a 1 je bio protiv. Doznajemo da je “protiv” glasao jedino vijećnik Akcije mladih, Tihomir Čordašev.

“Ovime smo i mi u Gradskom vijeću Grada Rijeke ekspesno “odradili” ono što se očekivalo od nas po tumačenjima županijskog i nacionalnog stožera civilne zaštite, ali i dalje smatram da se nije trebalo inzistirati na formalnostima i proceduri. Propusnice su se mogle ukinuti još prošli tjedan kada je prvi sporazum potpisan.”, komentirao je za Riportal Andrej Poropat, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke, i dodao:

Andrej Poropat, predsjednik riječkog Gradskog vijeća (Photo: Nel Pavletic/PIXSELL)

“Koristim priliku još jednom uputiti apel svima nadležnima po ovom pitanju da maksimalno ubrzaju daljnju proceduru, jer je ovo pitanje od životne važnosti za mnoge naše sugrađane”, zaključio je Poropat.

Sukladno Uputi Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, istu odluku donijela su i općinska odnosno gradska vijeća Kastva, Čavala, Jelenja, Klane i Viškova te je potom potpisan Sporazum kojem je cilj da se stanovnicima na području jedinica lokalne samouprave koje su obuhvaćene Sporazumom omogući slobodno kretanje bez ishodovanja propusnica.

Foto: Riportal.hr/R.Z.

Odluke predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave će biti objavljene u Službenim novinama čime stupaju na snagu.

Sporazum kojim se ukidaju propusnice za kretanja građana na području ovih gradova i općina, prosljeđuje se županijskim stožerima civilne zaštite koji ga prosljeđuju Ravnateljstvu civilne zaštite Republike Hrvatske na daljnje postupanje.

Županijski stožer dužan je prikupiti sve donesene odluke s područja svoje nadležnosti i zajedno s procjenom epidemiološke situacije dostaviti Ravnateljstvu civilne zaštite.

Foto: Riportal.hr/screenshot

To znači da prethodno stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije mora procijeniti dopušta li trenutna epidemiološka situacija na području županije, kretanje sukladno potpisanom sporazumu, odnosno donesenim odlukama.

Ravnateljstvo civilne zaštite će tako dostavljeni sporazum i procjenu epidemiološke situacije dostaviti Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske koji će ga razmotriti i nakon toga odlučuje o dostavi Ravnateljstvu policije.

Podsjetimo, ovime se želi ubrzati procedura donošenja prijedloga osnivanja koordinacije Stožera civilne zaštite na području Rijeke i okolnih jedinica lokalne samouprave.

Naime, odluke o stvaranju zajedničke koordinacije stožera, prema uputi Stožera civilne zaštite RH, moraju donijeti predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave koje su prostorno povezane u jedinstvenu cjelinu i koje pripadaju istom geografskom području te dijele zajedničke rizike.

Na području Rijeke i gradova te općina u njezinom prstenu posebno se naglašavao problem izdavanja propusnica za kretanje građana koji zbog vitalnih razloga moraju odlaziti u susjedna mjesta.

Po uputi nacionalnog stožera, sporazum o osnivanju koordinacije stožera potpisuju gradonačelnici i načelnici općina temeljem odluke općinskih i gradskih vijeća, te ga upućuju županijskim stožerima civilne zaštite, a oni pak, zajedno s procjenom epidemiološke situacije, Ravnateljstvu civilne zaštite RH.

Kraljevica, Bakar i Kostrena su odbili pristupiti sporazumu o osnivanju koordinacije stožera, opravdavajući to zaštitom zdravlja svojih stanovnika.

Stožeri civilnih zaštita Rijeke i prstena bi u prvom redu zajednički koordinirali aktivnosti djelovanja sustava civilne zaštite u protuepidemijskim mjerama i aktivnostima protiv koronavirusa, uz omogućavanje slobodnog kretanja stanovništva bez izdavanja propusnica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari